30 Σεπτεμβρίου 2009

«Αφεριμ Γιώργο... μέχρι και για ΓΓ του ΝαΤΟ θα τον ήθελαν οι Τούρκοι»

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ :)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/07/2003

Η πιο ισχυρή υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι αυτή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου που προωθείται από τις ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα έλεγε όχι, ανέφερε σε χθεσινό άρθρο της η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Ο αρθρογράφος Γιαλτσίν Ντογάν λέει ότι η τύχη είναι με το μέρος του Παπανδρέου, αφού η πρόταση για εκλογή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι αμερικανική.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για «αναζήτηση γενικού γραμματέα», μετά τη δήλωση του σημερινού γ.γ. Ρόμπερτσον ότι το 2004 θα εγκαταλείψει τη θέση του. Ο Ντογάν αναφέρει ότι λόγω ελληνοτουρκικών προβλημάτων, εκ των οποίων «το ένα αφορά το ΝΑΤΟ», μέχρι σήμερα δεν τέθηκε θέμα εκλογής Τούρκου ή Ελληνα γεν. γραμματέα. Αλλά προσθέτει, τούτη τη φορά οι Αμερικανοί βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου και τονίζει πως «σε αυτό συνέβαλε η προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο της Ε.Ε.».

Ο Ντογάν υπογραμμίζει πως «αυτό που ουσιαστικά αυξάνει τις πιθανότητες του Παπανδρέου είναι το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ, η εμπιστοσύνη που τρέφουν οι Αμερικανοί στον Παπανδρέου, το γεγονός ότι έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και η διεθνής του ταυτότητα».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι το ζητούμενο είναι η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία στο ζήτημα της υποψηφιότητας του Παπανδρέου και τονίζει πως «υψηλά ιστάμενος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η υπόθεση δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Τουρκία, αλλά δεν θα λέγαμε όχι».