28 Σεπτεμβρίου 2009

«Κι όμως! Η περιουσία των ταμείων αυξήθηκε... όπως λένε τα στοιχεία...»

Από ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:

Αυξήθηκε στα 36,2 δισ. ευρώ η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, από 29,5 δισ. που ήταν το 2008, μετά και την «ένεση» των 4,56 δισ. ευρώ που πήρε πρόσφατα (1-9-09) το ΙΚΑ από το υπουργείο Οικονομίας υπό τη μορφή κρατικών ομολόγων για να καλυφθούν χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ από το 2001.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα χθες η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη - Πάλλη Πετραλιά, απαντώντας έτσι στην «προπαγάνδα» μηνών που διακινούσε το ΠΑΣΟΚ και στελέχη του, περί κατάρρευσης της περιουσίας των ταμείων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε επίπεδα κάτω από 23 δισ. ευρώ για το 2008.

Η ζημιά λόγω της κρίσης περιορίστηκε στα 1,7 δισ. ευρώ το 2008, έτος κατά το οποίο η περιουσία των ταμείων έπεσε στα 29,5 δισ. ευρώ, από τα 31,2 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν, δηλαδή στο τέλος του 2007.

Η ζημιά όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα προήλθε κυρίως από τις τοποθετήσεις των ταμείων σε μετοχές, καθώς η αξία του χαρτοφυλακίου τους, έφτανε τα 5,8 δισ. ευρώ το 2007 και βρέθηκε να υποχωρεί στα 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 όταν λόγω της οικονομικής κρίσης, είχαν επηρεαστεί οι παγκόσμιες χρηματαγορές και φυσικά το ελληνικό χρηματιστήριο.

Παρά ταύτα όπως φαίνεται, οι ζημιές αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη που εμφάνισαν άλλες τοποθετήσεις όπως οι καταθέσεις που αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ το 2008, σε σχέση με το 2007, καθώς και από τα κρατικά ομόλογα η αξία των οποίων επίσης αυξήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Συγκρίνοντας την εξέλιξη της περιουσίας από το 2004 μέχρι σήμερα (σ.σ. τα τελευταία στοιχεία αφορούν την αποτίμηση στις 31 Αυγούστου του 2009), η υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι «το 2004 παραλάβαμε την περιουσία των Ταμείων στα 21,8 δισ. ευρώ και σήμερα ανέρχεται στα 36,2 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 65,8%».

Οι αριθμοί αυτοί και μόνο αρκούν για να καταδείξουν το νοικοκύρεμα, την χρηστή διαχείριση και, εν τέλει, την επιτυχία της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης», δήλωσε η κ. Πετραλιά, παραλαμβάνοντας τα στοιχεία της επίσημης καταμέτρησης της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων που ολοκληρώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία χθες και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Για «μαγική εικόνα» και για αλχημείες των αριθμών έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, ζητώντας αναλυτικές καταστάσεις για κάθε ταμείο προβαίνοντας μάλιστα στην επικίνδυνη πρόβλεψη (γιατί άραγε;) ότι «από τον επόμενο μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία θα αδυνατούν να καταβάλλουν συντάξεις και παροχές και για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις τους μέχρι τέλους του έτους απαιτούνται περίπου 4 δισ. ευρώ».