05 Σεπτεμβρίου 2009

«ΠΑΣΟΚ Review: Υπολόγιζαν την ανεργία του 2004 με βάση την απογραφή του 1991, παρότι η απογραφή του 2001 είχε δείξει 11% άνεργους»

την Τετάρτη που προκηρύχθηκαν οι εκλογές άκουσα για 5 λεπτά τον Χατζηδάκη... δεν θυμάμαι καν σε ποιο κανάλι μιας και δεν προσέχω πλέον... αλλά είπε κάτι καλό που κάνουμε και εδώ. Είπε: «Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη και παραγωγική αλλά πρέπει να βλέπουμε και ποιος την κάνει...»

«Δεν μπορεί να μας κάνει κριτική το ΠΑΣΟΚ που παρέδωσε 11,5% ανεργία μέσα σε προολυμπιακή περίοδο, επειδή τώρα είναι στο 9%...
Δεν μπορεί να μας κάνει κριτική το ΠΑΣΟΚ που παρέδωσε έλλειμμα πέρα του 7%, επειδή τώρα το έλλειμμα είναι 5% εν μέσω παγκόσμια οικονομικής κρίσης...».

Ας θυμηθούμε λοιπόν τι έγραφε για την ανεργία η φυλλάδα της Ελευθεροτυπίας τον Ιανουάριο του 2004.

Προσέξτε την απάτη που έκαναν για να την εμφανίζουν στην Ευρώπη στο 9%...
υπολόγιζαν την ανεργία του 2004, με βάση την απογραφή του 1991, παρότι εν τω μεταξύ είχε γίνει απογραφή το 2001, στην οποία μάλιστα είχαν δηλωθεί άνεργοι το 11%!!!


«507.000 οι εγγεγραμμένοι ώς χθες άνεργοι

Τους 507.000 έφτασαν χθες οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (σαν) άνεργοι, ένας αριθμός που, εκ πρώτης όψεως, προκαλεί σοκ, εν αντιθέσει με τα στοιχεία της Eurostat (και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας) που δείχνουν 392.000 ανέργους.

Πέραν του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι η ανεργία κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, αν και δημιουργήθηκαν 142.000 καθαρές θέσεις εργασίας (σ.σ. μείον τις απώλειες, όπως αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις, απολύσεις) και είχαμε μικρή υποχώρηση των ποσοστών (8,9% σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία τον περασμένο Ιούνιο), και τα δύο νούμερα πιθανόν αποκλίνουν της πραγματικότητας.

* Η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) διεξάγει, ακόμη, την έρευνά της για την αγορά εργασίας με βάση την απογραφή του 1991, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες για αποκλίσεις ως προς τον πραγματικό (απόλυτο) αριθμό των ανέργων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας απογραφής (Μάρτιος 2001) η καταγραφή των ανέργων (πραγματικά στοιχεία) ήταν στο 11% και σχεδόν συνέπιπτε με τις εκτιμήσεις, πάλι της ΕΣΥΕ, αλλά με βάση την απογραφή του 1991, για ανεργία στο 10,9% (α' τρίμηνο του 2001). Κατά συνέπεια, ο υπολογισμός της ανεργίας με βάση την πιο πρόσφατη απογραφή έχει, κυρίως, επιστημονική αξία.

* Οι απογεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι εμφανίζονται κατά περίπου 115.000 περισσότεροι (ή 507.000 άνεργοι και 12,7% του εργατικού δυναμικού), αλλά ο Οργανισμός Απασχόλησης δεν έχει τη δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων. Ο συγκεκριμένος αριθμός συμπληρώνεται από εγγεγραμμένους «κατά δήλωσίν τους» ανέργους.

Πρόσθετα και σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γιάννη Νικολάου, ο οποίος έδωσε χθες, εκτάκτως, συνέντευξη Τύπου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ποικίλλει λόγω:

α) Των εποχικών απασχολουμένων, οι οποίοι αποτελούν το 50% των επιδοτούμενων ανέργων (σύνολο επιδοτούμενων 260.000 άτομα), δηλαδή τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμοι, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κ.ά.

β) Της μοριοδότησης των κατόχων κάρτας ανεργίας για πρόσληψη στο Δημόσιο (μέσω ΑΣΕΠ, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις προστίθενται έως και 1.300 μόρια).

γ) Του γεγονότος ότι η εγγραφή στον ΟΑΕΔ τίθεται ως προϋπόθεση συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης νέων θέσεων εργασίας, επιχορήγησης και ως προϋπόθεση για τις θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο τεκμαίρεται ότι πολλοί εργαζόμενοι καταφεύγουν στον ΟΑΕΔ και εγγράφονται άνεργοι, καθώς μόνον έτσι θα βελτιώσουν τις δεξιότητές τους (προγράμματα κατάρτισης) ή θα επιδοτηθούν στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης θέσης εργασίας (επαγγελματική κινητικότητα).

Ο κ. Νικολάου είπε επ' αυτού ότι «δεν αποτρέπουμε τους πολίτες να προσέρχονται στον ΟΑΕΔ» και καταλήγοντας σημείωσε ότι «η ανεργία δεν αποτελεί θέμα για κομματική και προεκλογική εκμετάλλευση».

Πάντως, από τους 506.914 εγγεγραμμένους ανέργους, οι 374.489 αναζητούν εργασία πάνω από τρεις μήνες και οι 146.563 είναι μακροχρόνια άνεργοι (πέραν του 12μήνου).»

ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ; ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΜΕ;
ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ;