14 Οκτωβρίου 2009

Παράνομη η ορκομωσία "στη τιμή και τη συνείδηση"

Επειδή το καραγκιοζιλίκι της άρνησης, των εκλεγέντων με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και μερικών ΠΑΣΟΚων, να ορκιστούν βουλευτές όπως επιτάσει το Σύνταγμα, έχει παραγίνει, να διευκρινήσω μερικά απλά πράγματα:

Κατά το Άρθρο 59 του Συντάγματος, ισχύουν τα παρακάτω:

1. Οι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Βουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο:
"Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου".
2. Αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος.
3. Βουλευτές που ανακηρύσσονται όταν η Βουλή απουσιάζει δίνουν τον όρκο στο Τμήμα της που λειτουργεί.

Κατά συνέπεια, κάθε άλλου "τύπου" ορκομωσία, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και φυσικά και ουσιαστικά, η ορκομωσία τους κατ'αυτό τον τρόπο, είναι παράνομη. Απορρώ πως ανέχονται να παραβιάζεται το Σύνταγμα κατ'αυτό τον τρόπο. Το ίδιο συνέβει για πρώτη φορά κατά τις προηγούμενες εκλογές, μιας και κατσαπλιάδες τύπου Ψαριανού, Κοροβέση και Κουράκη έχουν φαίνεται και τιμή και υπόληψη. Δεν μας είπαν μόνο αν η τιμή τους είναι σε Ευρω ή σε δολλάρια.

Εγώ δεν είμαι αντίθετος. Να συζητήσουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε το συγκεκριμένο άρθρο. Να μην ορκίζονται οι βουλευτές στο Ευαγγέλιο. Αλλά από τη στιγμή που το Σύνταγμα έτσι ορίζει, δεν μπορεί ουδείς να ορκίζεται στην τιμή, στη συνέιδησή του, στο σκύλο του, στην Θύρα 7, στην... Άννα Βίσση, ή όπου αλλού του καπνίσει αύριο.

Κανείς νομικός με...κότσια υπάρχει, να κάνει καμιά ένσταση;