12 Οκτωβρίου 2009

«Είναι πρόκληση ν΄ακούμε ότι ο Yorgo είναι πρωτεργάτης της ελεύθερης τηλεόρασης όταν κάποιοι φάγαμε ξύλο από τους μουσάτους ΜΑΤατζήδες του Αρκουδέα»

Την προηγούμενη εβδομάδα άκουσα τον Παππά, κάποιον τύπο που κάνει τον δημοσιογράφο στην Πρακτοροτυπία, να λέει κάτι που ο GAP το έχει πει επίσης: ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης τηλεόρασης ακόμα και διαφωνώντας με τον πατέρα του τον Ανδρέα.

Επειδή πολλοί χρήστες του Ιντερνέτ είναι μικρής ηλικίας να θυμίσουμε μερικά γεγονότα για το πως ξεκίνησε η ελεύθερη ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα.

Οι πρώτοι που δήλωσαν ότι θα ιδρύσουν ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, αν εκλεγούν, ήταν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της ΝΔ το 1986 σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Το είχαν δηλώσει πριν τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1986. Η εξαγγελία προκάλεσε σοκ στο ΠΑΣΟΚ που έγινε ποιο έντονο μετά τη νίκη των υποψηφίων της ΝΔ στις εκλογές.

ΕΤΣΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ YORGO, ΣΕ ΡΟΛΟ BUGS BUNNY, ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΝΑ ΤΑΧΘΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ... ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ ΝΑ ΜΟΥΓΚΑΘΕΙ.

Στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ2 και στο Σταύρο Θεοδωράκη (από τότε έτρωγαν τα ρεμάλια που ετοιμάζονται να εισβάλλουν στην ΕΡΤ) δήλωνε στις 7 Νοεμβρίου 1986:
«Νομίζω όμως -όπως είπα και πριν- ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα υπεύθυνο διάλογο αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για την ελεύθερη ραδιοφωνία. Ίσως αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια σειρά από διάφορα στάδια. Όταν λέμε Ελεύθερη Ραδιοφωνία δεν λέμε ότι αύριο θα επιτραπεί στον καθένα να λειτουργεί ένα σταθμό . Λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με διάφορα στάδια, ίσως κάποια σκέψη θα μπορούσα να σου πω, που είναι δόγμα, είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε ένα διάλογο (ΣΣ. «Σκέψη»... «δόγμα»... «διάλογο»... και τελικά δεν είπε τη σκέψη... μιας και από τότε το είχε το ακαταλαβίστικο)»
Οι γνωστές αρλούμπες για «υπεύθυνο διάλογο» και «στάδια», αλλά «όχι και να ανοίξει αύριο ο καθένας ραδιοφωνικό σταθμό»...
δηλ. πάρτ' τ' αυγό και κούρευτο...

Ο Ανδρέας αποδέχθηκε την ασίστ και κάρφωσε λέγοντας στις αρχές Δεκεμβρίου, ότι έχει δίκιο το paidi και θα δούμε πως θα επιτρέψουμε τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών από την τοπική αυτοδιοίκηση...

Στις 31 Μαΐου 1987, ο δημοτικός σταθμός Αθήνα 98,4 FM άρχισε να εκπέμπει χωρίς άδεια, ακολούθησε, στις 26 Ιουνίου 1987, το Κανάλι 1 του Πειραιά και ο FM-100 στην Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο του 1987. Επειδή δε από τότε ήμασταν ατσίδες στην επικοινωνία και στο στήσιμο του "κράτους της δεξιάς", στον Αθήνα 9,84 διορίστηκε Διευθυντής ο Ταζανετάκος και στο Κανάλι 1 ο Βέλιος!!!

Υπό την πίεση των γεγονότων το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να ψηφίσει το Νόμο 1730/1987 που επέτρεπε την ίδρυση τοπικής εμβέλειας ραδιοσταθμών από ιδιώτες ή δήμους... στο ΔΣ του σταθμού έπρεπε να εκπροσωπούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις ;), έπρεπε να επιβλέπονται από "επιτροπές δεοντολογίας" ;), ενώ καθορίζονταν ακόμα και η λειτουργία τους σε προεκλογική περίοδο (πολιτικές εκπομπές κ.λπ) ;)...

Τον Μάιο του 1988 χορηγήθηκαν οι πρώτες 29 άδειες ραδιοφώνου σε εκδότες και δήμους. Πρώτος εξέπεμψε ο TOP FM ποιου άλλου; Του Λαμπράκη εννοείται ;) Ενώ τον Μάιο του 1989 χορηγήθηκαν οι τελευταίες 22 άδειες του ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν τις εκλογές. Μάλιστα τότε έγινε το εξής ευτράπελο: για να βολευτούν οι ημέτεροι χορηγήθηκαν 22 άδειες για 16 συχνότητες, πράγμα που σήμαινε ότι 6 σταθμοί πήραν την ίδια συχνότητα με άλλους 6... δηλ. από μια συχνότητα τη μέρα θα εξέπεμπε πχ. το Ράδιο Α και τη νύχτα το Ράδιο Β!!! ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΜΙΛΑΜΕ!!!

Τον Οκτώβριο του 1987 ο Ανδριανόπουλος, εγκατέστησε μια δορυφορική κεραία σε πλατεία στον Πειραιά για να επιδείξει τη δορυφορική τηλεόραση στους κατοίκους ενώ τον Νοέμβριο 1987 ο Κούβελας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει δημοτικό τηλεοπτικό κανάλι που θα αναμετέδιδε δορυφορικά κανάλια. Μάλιστα τότε ο Κούβελας είχε πει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να είναι ο μόνος που λαμβάνει δορυφορικά κανάλια, αναφερόμενος στην χρήση δορυφορικής κεραίας από τον Ανδρέα. Βέβαια όλο το ΠΑΣΟΚ τότε ήταν αντίθετο. Αρνούνταν να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δορυφορικής τηλεόρασης «Europa» της Ευρωπαϊκής Κοινότητας γιατί φοβόταν «την πολιτιστική εισβολή και τεχνολογική εξάρτηση» ενώ ο Μαρούδας απειλούσε μέχρι και με κατάρριψη δορυφόρων!!... Ο Γιωργάκης όπως είπαμε... ΜΟΥΓΚΑ...

Τελικά τον Ιανουάριο του 1988 άρχισε στη Θεσσαλονίκη η αναμετάδοση ξένων δορυφορικών καναλιών (στην Αθήνα η Κυβέρνηση άρχισε να αναμεταδίδει ξένα δορυφορικά προγράμματα τον Οκτώβριο του 1988) και ένα χρόνο μετά, Ιανουάριος 1989 άρχισε να εκπέμπει το TV100, αφού ένα μήνα πριν το ΠΑΣΟΚ είχε ιδρύσει την ΕΤ3 προκειμένου να προλάβει τον Κούβελα. Τον Ιούλιο του 1989, ένα μήνα αφού ήρθε στην εξουσία η ΝΔ και το ΚΚΕ δόθηκαν δύο άδειες, μία στο MEGA και μία σε ένα επιχειρηματική σχήμα που αργότερα εξελίχθηκε στον Αnt1.

Αυτή ήταν η συμβολή του Yorgo στην ελεύθερη ραδιοτηλεόραση όπως ονομαζόταν τότε!!!

Μια συνέντευξη, στις 7.11.1986 με αερολογίες για διάλογο και στάδια που αφορούσε μόνο το ραδιόφωνο... στην οποία απάντησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στις 13.11.1986 στην Ελευθεροτυπία:

«Ερ.: Προσωπικά σεις βλέπετε πιθανόν να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών σταθμών και καναλιών;
Άκης: Αυτό ποτέ. Είναι αντίθετο με την ιδεολογία μας»

Όλες οι μεγάλες επιλογές που πήγαν τη χώρα μπροστά είναι επιλογές της ΝΔ...
όλα τα άλλα είναι φούμαρα και πρόκληση...

Γιατί πρόκληση είναι να ακούμε ότι ο Γιωργάκης είναι πρωτεργάτης της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης όταν κάποιοι φάγανε ξύλο από τους μουσάτους ΜΑΤατζήδες του Αρκουδέα, που είχαν έρθει από την Αθήνα φορώντας πράσινες στολές (!!!), τον Ιανουάριο του 1988, προκειμένου να γκρεμίσουν τις κεραίες του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Χορτιάτη...