21 Δεκεμβρίου 2009

Ενδοκυβερνητικές διαμάχες εν μέσω κρίσης

Προεκλογικά ο κ. Γ .Παπανδρέου δήλωνε : «Είμαστε έτοιμοι και έχουμε τις λύσεις» (συνέντευξη Τύπου ΔΕΘ 2009).

Προεκλογικά πάλι, παρουσίαζε εκτενώς ένα άμεσο σχέδιο 100 πρώτων ημερών. Δήλωνε ότι έχει έτοιμα τα 5 πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη νέα Βουλή προς ψήφιση.

Σήμερα, 73 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠαΣοΚ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν είχαν ολοκληρωμένα νομοσχέδια και λύσεις, αλλά ακόμη χειρότερα αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση με πρωτοφανή επιπολαιότητα.

Διχογνωμίες κορυφής ταλανίζουν εν μέσω οικονομικής κρίσης την κυβέρνηση. Υπουργοί και πρωτοκλασάτα στελέχη αμφισβητούν, εμμέσως πλην σαφώς, κεντρικές πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης.

Για παράδειγμα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου 2009 λίγο πριν την ανακοίνωση των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, ο κάθε υπουργός εξέφρασε και μια διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα:

· Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Όσα λέμε πρέπει να είναι εφικτά. Να μη χρειαστούμε να διαψευστούμε αργότερα», παρατηρώντας πως αν ίσχυε αυτό που έλεγε αρχικώς η Κυβέρνηση να μειωθούν οι δαπάνες κατά 10% το χρόνο, τότε θα έπρεπε σε τέσσερα χρόνια να μειωθούν κατά 36%, κάτι ανέφικτο. Παράλληλα ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να διασαφηνιστεί το θέμα με το πάγωμα των αυξήσεων στους μισθούς.

· Η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, διατύπωσε την άποψη ότι η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες σ’ έναν χρόνο είναι πολύ υψηλός στόχος και δύσκολα θα επιτευχθεί. Ενώ διαφώνησε με τον κ. Παπανδρέου καθώς παρατηρεί πως το πάγωμα των μισθών έχει δοκιμαστεί και δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα.

· Σε κοινή γραμμή με την κ. Διαμαντοπούλου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, διαφώνησε με το πάγωμα των μισθών αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν θα σωθούμε με το να παγώσουμε τους μισθούς».

(Πηγή: Εφημερίδα τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 19-20 Δεκεμβρίου 2009).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κ. Παπανδρέου παραμένει εγκλωβισμένος στην εσωκομματική διαμάχη. Φοβάται να συγκρουστεί με το βαθύ ΠαΣοΚ και προτιμά την αβουλία. Παρουσιάζει μια έκθεση ιδεών για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρόμοια μ’ αυτές της προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ότι η ανευθυνότητα, ο λαϊκισμός, οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και οι καλλιέργεια ψευδών προσδοκιών, δεν αποτελούν λύση για τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί η κρίση στην οικονομία και την απασχόληση.

ΠΗΓΗ: ΝΔ