22 Ιανουαρίου 2010

Κανείς δεν θα μας ακολουθήσει στον γκρεμό

Τα έχουμε πει αρκετές φορές. Μια χώρα πτωχεύει όταν τις κοπούν οι γραμμές πιστώσεων. Όταν κάποιος οδεύει προς τον γκρεμό, μην νομίζετε ότι άλλοι θα ακολουθούσουν μαζί του. Θα ακολουθούσουν από περιέργεια έως ένα σημείο, αλλά από εκεί και μετά θα κάνουν πίσω και θα σε κοιτάζουν να πέφτεις.

Κάτι ανάλογο περίπου γίνεται αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα. Οδεύουμε προς τον γκρεμό και νομίζουμε ότι θα ακολουθούσουν και άλλοι μαζί μας!! Νομίζουμε ότι θα αναγκαστούν να μας δανείσουν διότι, αν δεν μας δανείσουν, δεν θα πάρουν τα χρωστούμενα. Έχω νέα για όσους πιστεύουν σε αυτή τη θεωρία … δεν δουλεύει έτσι το σύστημα!!

Η όποια τράπεζα θα σταματήσει να δανείζει κάποιον (ιδιώτη) όταν δει ότι τα δάνεια αυτού είναι μεγάλα και ότι ενδέχεται να μην μπορεί πλέον αυτός ο δανειστής να μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Ναι μεν θα αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια αυτού έως ένα ορισμένο σημείο, αλλά όταν δει ότι έχει ξεχειλίσει τα ποτήρι, τότε θα σταματήσει τον δανεισμό αποσκοπώντας να πάρει ότι μπορεί από αυτά που του έχει δανείσει.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους επενδυτές ομολόγων. Όταν δουν ότι ενδέχεται να μην μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους, θα σταματήσουν να σε δανείζουν.

Σας έχω πει ότι θα έρθει στιγμή που κανείς δεν θα μας δανείζει με οποιοδήποτε επιτόκιο. Δυστυχώς είμαστε στην αφετηρία αυτού του σημείου:

naftemporiki.gr

Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) άφησαν χθες να εννοηθεί ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να τοποθετήσουν σε ελληνικό κρατικό χρέος στο άμεσο μέλλον, δεδομένου του κλίματος αβεβαιότητας, όσον αφορά στην προοπτική βελτίωσης των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

Και εμφανίζονται απρόθυμοι να επενδύσουν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού δεκαετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε χθες ενδοσυνεδριακά σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, στις 311 μονάδες βάσης, καθιστώντας φθηνά τα ελληνικά χαρτιά.

Πέραν όμως των ανησυχιών για το ελληνικό έλλειμμα, εκφράζονται επιφυλάξεις για Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές και δημοσιονομικές πιέσεις.

Εξίσου επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο Κόμερ φαν Τριγκτ, διαχειριστής ομολόγων στην ολλανδική Robeco, διευκρινίζοντας ότι οι τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν, τη δεδομένη στιγμή, δύσκολη επιλογή, καθώς δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προβεί σε σωστούς χειρισμούς για τη μείωση του ελλείμματος ή εάν θα σπεύσουν σε βοήθεια οι άλλες χώρες.

Κύριες και κύριοι είμαστε στα πρόθυρα του να μην μας δανείζει κανείς διότι το ρίσκο πλέον του να έχει κανείς Ελληνικά χαρτιά (ομόλογα) είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να αποτύχει μια μεγάλη δημοπρασία ανά πάσα στιγμή. Αν γίνει αυτό (σημειώστε το) τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση δεν θα έχει λεφτά για συντάξεις και μισθούς.

Και τότε θέλω να δω τι θα κάνει στο όνομα της ήπιας προσαρμογής και της κοινωνικής πολιτικής.

Ναι μεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει λίγα ψίχουλα από τους ασιάτες, αλλά αυτά θα είναι ψίχουλα και άσχετα αν βρει λεφτά σήμερα, δεν θα βρει λεφτά αύριο.

Γιώργος Καισάριος
market-talk.net