24 Φεβρουαρίου 2010

ΤτΕ.: 3% παραπάνω το χρέος, αν υπολόγιζαν αφανείς δαπάνες

Ο παραπάνω τίτλος θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του Λακόπουλου και του Ζούλα που χθες είχαν τον Τασούλα στη ΝΕΤ και επί μια ώρα προσπαθούσαν να τον κάνουν να πει ότι φταίει μόνο η ΝΔ μετά από 5 μήνες Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ... Τι κι αν ο άνθρωπος τους έλεγε ότι δεν πήραν κανένα μέτρο για 4 μήνες και δούλευαν τους Ευρωπαίους, τι κι αν τους είπε ότι τα spreads τον Οκτώβριο ήταν 130 μονάδες και πριν 15 μέρες έφτασαν στις 390 μονάδες... ΤΙΠΟΤΑ! Αυτοί το χαβά τους! Ο Λακόπουλος μιλούσε για πτώμα που παρέδωσε η ΝΔ και ο Ζούλας ήθελε να του πούμε ποιοι ακριβώς φταίνε, ονομαστικά...

Το πρόβλημα βέβαια για αυτούς είναι ότι ο τίτλος είναι από άρθρο που αναφέρεται σε δικές τους αλχημείες μιας και στα οικονομικά είναι μάνες...Διαβάστε λοιπόν το άρθρο της Ελευθεροτυπίας 26.11.2003 και πείτε μας εσείς ποιοι φταίνε πρώτα γι' αυτά και στη συνέχεια θα σας πούμε και εμείς γι αυτά που ακολούθησαν:

«Αφανείς δαπάνες, οι οποίες διογκώνουν το δημόσιο χρέος χωρίς ωστόσο να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, εντοπίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η καταγραφή των δαπανών αυτών θα εκτίνασσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος σε επίπεδα άνω του 4,5%, θέτοντας τη χώρα μας στη «μαύρη λίστα» της Κομισιόν, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας διαπιστώνει δυσαρμονία μεταξύ της «επίσημης» μείωσης του ελλείμματος και του ρυθμού με τον οποίον αποκλιμακώνεται το δημόσιο χρέος, εξέλιξη η οποία οφείλεται στην κάλυψη από την πλευρά του Δημοσίου δαπανών, οι οποίες δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Ο διοικητής της ΤτΕ Νίκος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου την Ενδιάμεση Εκθεση, διαπίστωσε ότι οι δαπάνες αυτές το 2003 θα ξεπεράσουν τα 4,8 δισ. ευρώ, προσαυξάνοντας το δημόσιο χρέος κατά 3,1%. Δηλαδή, αν το Δημόσιο δεν επιβαρυνόταν με τις κρυφές αυτές δαπάνες, το χρέος θα υποχωρούσε φέτος στο 98,6% του ΑΕΠ από το 101,7% που προβλέπεται να διαμορφωθεί. Η αδιαφανής διαχείριση που πραγματοποιείται μέσω των ειδικών λογαριασμών, επικρίθηκε από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, καθώς «ανατρέπει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Κριτική στήριξη Μητσοτάκη

Εντονη κριτική στην πρακτική των ειδικών λογαριασμών άσκησε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης. Τη χαρακτήρισε αντισυνταγματική, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «εφεύρημα ΠΑΣΟΚικό, το οποίο διευρύνθηκε επί των ημερών του κ. Σημίτη». «Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση συγκαλύπτει το πραγματικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 3% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης «υπεραμύνθηκε» της στάσης που έχει κρατήσει στο θέμα της τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας ο Ν. Χριστοδουλάκης -προφανώς πριν από την προχθεσινή ψηφοφορία στο Ecofin, με την οποία ο Ελληνας υπουργός αναγκάστηκε να «απαρνηθεί» την προσήλωσή του στο Σύμφωνο Σταθερότηας- και χαρακτήρισε λάθος την παρέμβαση του Κ. Σημίτη προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τον προβληματισμό του για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής εξέφρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Γκαργκάνα να πληροφορηθεί για την εξέλιξη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι τα ταμειακά στοιχεία στο δεκάμηνο, τα οποία παρακολουθεί η ΤτΕ καταδεικνύουν τον εκτροχιασμό του φετινού προϋπολογισμού.

Ο διοικητής της ΤτΕ, απαντώντας σε παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΝ Παν. Λαφαζάνη, επισήμανε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης. Συνέστησε, ωστόσο, αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού και σύνεση στους δανειολήπτες. Οπως είπε, τα επιτόκια σε ένα ή δύο χρόνια θ' αυξηθούν από τα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/11/2003»