10 Μαρτίου 2010

Ανεκμετάλλευτα αφήνει κοινοτικά κονδύλια το ΥΑΑΤ καταγγέλει ο βουλευτής Καρασμάνης

Έργα χρηματοδοτούμενα με κοινοτικά κονδύλια, που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και είχαν φτάσει ακόμα και στο στάδιο της δημοπράτησης, έχουν βαλτώσει από την απραξία της Μπατζελή, όπως καταγγέλει ο βουλευτής Πέλλας Καρασμάνης... Τι τους λες κ. βουλευτά μου και τους απασχολείς; Το μυαλό των ανθρώπων είναι στις εισπράξεις... που να μείνει χρόνος να σκεφτούνε την ανάπτυξη; Εξάλλου οι εισπράξεις και το άδεισμα της τσέπης του λαού φέρνουν εγγυημένα την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, που είναι το ζητούμενο, και όχι η ανάπτυξη και τα έργα...

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΠΡΟΣ την κυρία Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «5 ΜΗΝΕΣ ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ 3,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΝΗΙΔΟΣ, ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ, ΑΡΙΔΑΙΑΣ»

Όπως είναι γνωστό για τις περιοχές τριών Δήμων του Ν. Πέλλας ( Μενηίδος, Εξαπλατάνου, Αριδαίας ) έχουν εγκριθεί από το διάστημα 1-06-2009 έως και 28-08-2009 3,5 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ για την κατασκευή έργων στα Δημοτικά Διαμερίσματα Προφήτης Ηλίας, Άνυδρο, Μάνδαλο του Δήμου Μενηίδος, Ίδα, Νερόμυλοι, Πρόδρομος, Θηριόπετρα, Φούστανη, Κωνσταντία, Μηλιά του Δήμου Εξαπλατάνου και Τσάκωνες, Πολυκάρπη, Ξιφιανή, Πρόμαχοι, Σωσάνδρα, Πιπεριά, Πιπεριά, Δωροθέα, Τσάκωνες (Κ. Ροδωνιά), και Πιπεριά (Μικροχώρι) του Δήμου Αριδαίας.

Για την περιοχή του Δήμου Μενηίδος με την αριθ. 4625/01-06-2009 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και ενώ με άλλη απόφαση του ιδίου Υπουργού ( 6363/15-07-2009 ) δόθηκε και η προέγκριση δημοπράτησης όπως η σημερινή Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε με απάντησή της στη αριθ. 2427/10-12-2009 ερώτησή μου, ότι το έργο δημοπρατήθηκε στις 3-09-2009 και έχει ζητηθεί προέγκριση της υπογραφής του συμφωνητικού, γεγονός που δείχνει ότι μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.

Ανάλογη είναι η εξέλιξη και στα έργα των δύο άλλων Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου ( έχει ζητηθεί η άδεια δημοπράτησης ).

Επειδή η αρνητική αυτή εξέλιξη πέραν του ότι στερεί έναν Νομό από έργα ανάπτυξης δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και γενικότερα στην εθνική οικονομία όπως:

-Επιδείνωση του προβλήματος της ανεργίας, δεδομένου ότι θα απασχολούνταν πολλά εργατικά χέρια κυρίως νέων ανθρώπων με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη καθίζηση της τοπικής αγοράς.

-Απώλειες εσόδων κατασκευαστικών επιχειρήσεων που με τη σειρά τους θα κατέβαλλαν σημαντικά ποσά ΦΠΑ, εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, φόρους εισοδήματος και αυτό σε μία περίοδο που η χώρα καλείται ν’ αντιμετωπίσει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας της.

Επειδή ακόμη οι Δήμοι έχουν δαπανήσει μεγάλα ποσά για να συντάξουν μελέτες και να πετύχουν την έγκριση και ένταξη των έργων αυτών στα χρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός,

1. Για ποιο λόγο καθυστερούν επί πεντάμηνου και πλέον οι διαδικασίες για να μπουν τα συγκεκριμένα έργα σε στάδιο υλοποίησης;
2. Εάν θεωρείται επιτρεπτών να παραμένουν αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια που ισοδυναμούν με το 75% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων; Και αν συνεκτιμάται ότι εξαιτίας αυτής της αδικαιολόγητης και ανεξήγητης καθυστέρησης συσσωρεύονται καθημερινώς όλο και περισσότερα προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά στις τοπικές κοινωνίες;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας