Πριν από αρκετό καιρό είχα γράψει ορισμένες σκέψεις σχετικά με το τι ενδεχομένως να κάνει η ΕΕ με την κατάσταση στην Ελλάδα.
Σε αυτό το άρθρο τόνισα τα εξής:
Αν υποθέσουμε ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε να είστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα γίνει μπάχαλο (ακόμα περισσότερο από ότι είναι τώρα). Θα δούμε κοινωνικές ταραχές, απεργίες, τα οικονομικά του κράτους θα καταρρεύσουν ακόμα περισσότερο και θα δούμε στάση πληρωμών εκ μέρους του κράτους, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων.
Προκειμένου λοιπόν να μην γίνει κάτι τέτοιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδοι, οι Βρυξέλες δεν έχουν παρά να αφήσουν την Ελλάδα να πνιγεί στον βούρκο τον οποίο έχει εισέρθει για να δώσει ένα μάθημα στην Ισπανία και Ιταλία, στο τι μπορεί να πάθουν - η Ισπανία και Ιταλία - αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Άρα στο ερώτημα τι συμφέρει την ΕΕ να κάνει με την Ελλάδα, η απάντηση (για μένα) είναι να μας αφήσουν στο έλεος για να πάρουν οι άλλοι μάθημα.
Αυτό ακριβώς γίνεται. Καμία βοήθεια προς την Ελλάδα (ακόμα) με σκοπό να πάρουν ένα γερο μάθημα δημοσιονομικής εξυγίανσης οι άλλες χώρες.
Μέχρι τώρα τουλάχιστον, ουσιαστική βοήθεια η Ελλάδα δεν είχε από την ΕΕ. Μας είχαν δώσει επιφανειακές και μόνο υποσχέσεις, μας είπαν ότι πάμε καλά (σχέδιο σταθερότητας κτλ) και μας είπαν πολλές φορές ότι θα πρέπει να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας.
Η Ελληνική κυβέρνηση όμως πίεζε (και ίσως να εκβίαζε κιόλας) ώστε να τις δοθεί η υπόσχεση ότι θα μπορεί να βρεθεί κάποια λύση έτσι ώστε να μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο από τις αγορές.
Και ενώ όλοι εν Ελλάδι πανηγύριζαν ότι θα βρεθεί κάποια λύση και ότι ο Γ Παπανδρέου πανηγυρικά κέρδισε τη μάχη (εντυπώσεις και τίποτα άλλο), η ουσία είναι ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται να παράσχουν τις εγγυήσεις και την όποια βοήθεια ώστε να μπορούμε να δανειστούμε με χαμηλότερο επιτόκιο από τις αγορές. Έχω τονίσει ότι αν οι Ευρωπαίοι βάλουν την υπογραφή τους σε ένα τέτοιο ομόλογο, το πιο πιθανό είναι να βρεθούν υπόλογοι στο μέλλον.
Οι Γερμανοί και τα υπόλοιπα κράτη του βορά δεν έχουν σκοπό να επιδοτήσουν την κρατικοδίαιτη συμπεριφορά μας και βέβαια δεν έχουν σκοπό να αποπληρώσουν τις εγγυήσεις που θα υπέγραφαν για εμάς ... όταν στο μέλλον κηρύξουμε στάση πληρωμών!!
Έχω εκφραστεί ανοιχτά ότι, το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να μην μας σώσουν. Διότι αν πράγματι είχε εκδοθεί κάποιο Ευρωπαϊκό ομόλογο, τότε η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να σαν μην τρέχει τίποτα και θα ήταν business as usual. Σπατάλη δηλαδή και πέρα γύρευε όσο αναφορά τα δημοσιονομικά.
Τώρα πλέον είναι ολοφάνερο ότι βοήθεια δεν θα πάρουμε. Βέβαια οι Γερμανοί είπαν ότι θα βοηθήσουν αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε στάση πληρωμών, αλλά αυτό είναι ακόμα μακριά, καθώς επισήμως δεν έχουμε καν ζήτηση βοήθεια!! Και δεν νομίζω (θέλω να πιστεύω) να θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, διότι τότε τα πράγματα τότε θα είναι ακόμα χειρότερα.
Το ερώτημα τώρα είναι τι σημαίνει αυτό για την αγορά, την Ελλάδα και για τους περισσότερους πολίτες.
Αυτό που σημαίνει είναι ότι θα πρέπει να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα. Αν δεν γίνει αυτό η αν δεν θέλουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις να γίνει αυτό, τότε σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αναγκαστούμε να κάνουμε στάση πληρωμών με ότι αυτό συνεπάγεται(και συνεπάγεται πάρα πολλά που θα συζητήσουμε εν καιρό).
Σημαίνει επίσης, μεταξύ άλλων, όλα αυτά που έχω πει πρόσφατα για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ σε περίπτωση που εμπλακεί:
http://www.market-talk.net/index.php/id/8284
Προσωπικά δεν θεωρό ότι είναι άσχημη ιδέα, διότι δεν βλέπω τον τρόπο να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν (που τα λέω χρόνια), χωρίς κάποιος να μας αναγκάσει να τα κάνουμε. Και αν προσφύγουμε στο ΔΝΤ, θα μας αναγκάσουμε εκτός αν θέλουμε να κηρύξουμε στάση πληρωμών και να αρχίσουμε να τυπώνουμε δραχμές.
Για το χρηματιστήριο εκτιμώ ότι είναι κάτι το ουδέτερο. Λογικά η αγορά έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα και ίσως και ένα default βλέποντας τις σημερινές τιμές. Τώρα αν θα πάει πάνω είναι άλλο θέμα, αλλά το πολύ κάτω από αυτά τα επίπεδα δεν το βλέπω.
Πάντως είναι κάτι το θετικό για το ευρώ, καθώς σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί το ευρώ να υποστεί νομισματική αλλοίωση. Προς το παρόν τουλάχιστον, διότι ,μακροπρόθεσμα δεν έχω αλλάξει ιδιαίτερη άποψη.
ΠΗΓΗ: market-talk.net