11 Μαρτίου 2010

Γραφικός έχει καταντήσει ο Γιωργάκης κυνηγώντας τα φαντάσματα των κερδοσκόπων ανα την υφήλιο

Μετά τους Έλληνες ήρθε η ώρα να γνωρίσουν και οι ξένοι τι θα πει παραπληροφόρηση ΠΑΣΟΚ... Βέβαια οι ξένοι είναι πιο σβέλτοι από εμάς (παρόλο που τους θεωρούμε βλάκες...) και τον έχουν καταλάβει... οι ξένοι πολιτικοί που κάθονται δίπλα του δεν μπορούνε βέβαια να του πούνε τι βλακείες είναι αυτές που λες αλλά οι ξένες εφημερίδες του το λένε... διαβάστε τι λένε οι ξένες εφημερίδες για το "επιτυχημένο" ταξίδι του "υπερατλαντικού" Πρωθυπουργού:

«Τα σημερινά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου είναι αφιερωμένα στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και την έκκλησή του για κοινό μέτωπο απέναντι στους κερδοσκόπους .

Ειδικότερα, η Wall Street Journal φιλοξενεί άρθρο γνώμης με τίτλο "Η Αθήνα και οι κερδοσκόποι", το οποίο αναφέρει ότι είναι αντιπαραγωγική η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης με τους κερδοσκόπους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η υποχώρηση των spreads μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα λιτότητας "δυστυχώς δεν έβαλε τέλος στις ελληνικές θεωρίες συνωμοσίας", και συνεχίζει λέγοντας ότι "Οι απεργιακές κινητοποιήσεις βλάπτουν πραγματικά την οικονομία και οδηγούν σε μείωση των κυβερνητικών εσόδων".

Μάλιστα συμβουλεύουν τον έλληνα πρωθυπουργό να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας από την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων στη μονιμότητα η οποία θα βελτίωνε πολύ περισσότερο τη δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας από οποιαδήποτε άνοδο στους φόρους. Το άρθρο κλείνει τονίζοντας ότι "τα στοιχήματα που θέλουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί είναι το αποτέλεσμα, όχι η αιτία, των πιστωτικών προβλημάτων της – ο τρόπος για να καταστούν τα κέρδη των κερδοσκόπων απώλειες είναι ο περιορισμός του κράτους και η αναζωογόνηση του ιδιωτικού τομέα".

Τη ίδια "γραμμή" ακολουθεί και ανάλογο άρθρο του Associated Press που αναδημοσιεύει σήμερα η Washington Post, με τίτλο "Οι περιορισμοί στα παράγωγα ενδέχεται να βλάψουν, όχι να βοηθήσουν, την Ελλάδα". Τα CDS - συμβόλαια που ασφαλίζουν το χρέος – στην πραγματικότητα συνέβαλαν ώστε να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Χωρίς αυτά, υποστηρίζουν αναλυτές, οι επενδυτές θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να αγοράζουν το ελληνικό χρέος.

Μάλιστα, το άρθρο φιλοξενεί και σχόλιο του καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ντάρελ Ντάφι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ελλείψει των CDS, "το δανειακό κόστος της Ελλάδας θα κλιμακωνόταν καθώς οι πιστωτές θα ζητούσαν υψηλότερα επιτόκια".

Επιπλέον, άλλο ένα άρθρο στην Washington Post υποστηρίζει ότι οι κερδοσκόποι δεν έχουν στόχο να βλάψουν την Ελλάδα, αλλά να βγάλουν κέρδος. Ο συντάκτης αναφέρει χαρακτηριστικά: "Καθώς παρακολουθώ το σάλο που έχει προκληθεί γύρω από το ρόλο της Γουόλ Στριτ στην ελληνική κρίση, ένα από τα πράγματα που με εκπλήσσουν είναι το γεγονός ότι κάποιοι εκπλήσσονται με τη συμπεριφορά της Γουόλ Στριτ. Είστε εξοργισμένοι που η Γουόλ Στριτ βοήθησε την Ελλάδα να κρύψει μέρος του χρέους της και μετά άρχισε να βάζει στοιχήματα ότι το χρέος δεν θα ξεπληρωθεί; Καλώς ήρθατε στον πραγματικό κόσμο των αγορών το 2010", και καταλήγει: "Η Γουόλ Στριτ δεν προσπαθεί να βλάψει την Ελλάδα , θέλει απλώς να βγάλει χρήματα".

Τέλος, ανάλογο άρθρο δημοσιεύουν και οι New York Times, το οποίο ασχολείται με τη τάση που παρατηρείται εναντίον των CDS και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες στρέφονται τώρα κατά των επενδυτικών εργαλείων που πρότεινε η Goldman Sachs Επιμένουν ότι τα CDS και οι traders που τα διαχειρίζονται έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα στην Ελλάδα και αλλού. Την ίδια ώρα ενισχύονται οι φωνές που καλούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να θεσπίσουν ελέγχους στην αγορά κερδοσκοπικών επενδυτικών εργαλείων και συγκεκριμένα αυτών των ανταλλαγών".»

ΠΗΓΗ: news247.gr