29 Μαρτίου 2010

Δ. ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ: "Να καθαρίσει η ΝΔ από το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις"

Συνέντευξη Δ. Γαλαμάτη, Αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού ΝΔ, στην Κ.Τσιλιγγερίδου και στο "Κεντρί της Μακεδονίας", 27.03.2010

Ερώτηση: Πώς αποτιμάτε το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο; Έγιναν κινήσεις μπροστά ή υπαναχώρηση σε ό,τι αφορά στην αυτοκάθαρση;

ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ: Νομίζω ότι, χωρίς αμφιβολία, το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα, στη διαδικασία ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, στον δρόμο για το 8ο συνέδριο. Δόθηκαν πολλές απαντήσεις στο ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε;». Υπήρξαν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, που θα αποτελέσουν τη βασική πρώτη ύλη των αλλαγών της οργανωτικής μας δομής. Η αυτοκάθαρση την οποία αναφέρετε, για να έχει περιεχόμενο, δεν αποτελεί μια στιγμιαία επιλογή ενός μεγάλου κόμματος, αλλά μια πάγια κατεύθυνσή του. Δεν στοχεύει σε πρόσωπα, αλλά σε συμπεριφορές και πρακτικές. Δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομική διαχείριση, αλλά επεκτείνεται και σε ζητήματα ποιότητας στην πολιτική πρακτική, αξιοπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού. Θα το προχωρούσα ακόμη περισσότερο και θα έλεγα ότι, θα πρέπει να είναι τόσο πλατιά, ώστε να μην εξαιρεί, ούτε τις πελατειακές σχέσεις, ούτε το ρουσφέτι, ούτε το λαϊκισμό, που για πολλούς αποτελούν προαπαιτούμενα για να χτίσουν ατομικές καριέρες. Και φυσικά , όπως με σαφή τρόπο ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος, η ευνοιοκρατία και οι βαρονίες, ίδιον του παλαιοκομματισμού, αποτελούν παρελθόν για τη νέα Νέα Δημοκρατία που οικοδομούμε.

Ερώτηση: Οι ανακοινώσεις του κ. Σαμαρά για αλλαγή στην οργανωτική δομή του κόμματος σας βρίσκει σύμφωνο; Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσουν οι αλλαγές αυτές;

ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ: Με τις αλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να προχωρήσει αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση των δομών της, για να καταστεί ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό και αξιόπιστο.
Η νέα δομή του κόμματος επιχειρεί να δημιουργήσει την απαιτούμενη ισορροπία λειτουργίας ενός κόμματος εξουσίας, ανοιχτού στη κοινωνία. Η αναβαθμισμένη συμμετοχή της βάσης εξασφαλίζει τη δημοκρατικότητα του κόμματος, υπερβαίνει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τροφοδοτεί με τις αγωνίες της κοινωνίας τον κομματικό μηχανισμό. Παράλληλα, στην κορυφή της κομματικής ιεραρχίας, ο πρόεδρος του κόμματος, η Εκτελεστική Γραμματεία, η Πολιτική Επιτροπή, θα έχουν την δυνατότητα να ασκούν διοίκηση συγκεκριμένη και αποτελεσματική. Από τις προτάσεις ξεχωρίζω επίσης την δημιουργία ομάδων στρατηγικού σχεδιασμού, εμπειρογνωμόνων και αξιολόγησης, στελεχωμένες από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και εξειδικευμένης γνώσης, που θα βοηθήσουν στην επεξεργασία του πολιτικού μας λόγου και της ουσιαστικής ανανέωσης του κόμματος.

Ερώτηση: Η κ. Μπακογιάννη υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή στην ομιλία της, κυρίως απέναντι στην κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και στον κ. Σαμαρά. Πιστεύετε ότι περιείχε μέρος της αλήθειας η κριτική της;

ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ: Η κα Μπακογιάννη είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Νέα Δημοκρατία. Ως σημαίνων μέλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και με λόγο στα πράγματα, ασφαλώς έχει ουσιαστική γνώση των λαθών και παραλείψεων που έγιναν. Η ίδια έχει ικανότατο πολιτικό κριτήριο για να εκφράσει, όπως και όπου πιστεύει, τις απόψεις της για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά την άλλη άποψη,που εξέφρασε, σε κάποιες από τις προτάσεις του προέδρου για την ανασυγκρότηση του κόμματος, πιστεύω ότι έχει δικαίωμα, θα έλεγα και υποχρέωση, να το κάνει, εφόσον οι προτάσεις κατατίθενται στην προσυνεδριακή διαδικασία, για να τεθούν στην κρίση των μελών του κόμματος.

Ερώτηση: Η κ. Μπακογιάννη πρότεινε τη θέσπιση θητείας για τον πρόεδρο της ΝΔ. Ποια είναι η γνώμη σας;

ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ: Δεν συμφωνώ. Αν αποφασίζαμε κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα μειωνόταν η ισχύς του προέδρου του κόμματος, αφού θα τελούσε πρόεδρος υπό προθεσμία. Σε όλο το μεσοδιάστημα θα κυριαρχούσε η εσωστρέφεια και θα αυξάνονταν οι διαθέσεις για την διεκδίκηση της θέσης, με την δημιουργία εσωκομματικών ομάδων και ομάδων επιρροής. Πιστεύω ότι μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική για ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία. Ο Πρόεδρος είναι ο ηγέτης που εξέλεξε η βάση και η ισχύς του, όσο είναι πρόεδρος, πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη.

Ερώτηση: Η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου στην ΟΝΝΕΔ έχει μπει στην τελική ευθεία. Ως παλιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ποια πιστεύετε ότι είναι τα αδύναμα σημεία της, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν;

ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ: Η ΟΝΝΕΔ πρέπει πολύ γρήγορα να ξαναγίνει η ατμομηχανή του κόμματος που θα το τραβήξει μπροστά. Με απόλυτη ειλικρίνεια θα σας έλεγα, χωρίς να θέλω να μηδενίσω την πορεία της τα τελευταία χρόνια και τις προσπάθειες των στελεχών της, πως πρέπει να ξανασυναντηθεί με τους νέους ανθρώπους στα πανεπιστήμια και την κοινωνία, να ανακτήσει την πολιτική της φυσιογνωμία και να γίνει το φυτώριο του πολιτικού προσωπικού της επόμενης δεκαετίας.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ; Τι σχεδιάζετε στην παρούσα φάση;

ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ: Θέλω να ξέρετε ότι, ούτε εγώ, ούτε κανένας από τους συναδέλφους, που κατέχουν θέσεις ευθύνης, λειτουργούμε αυτόνομα ή μεμονωμένα. Η δράση μας και οι σχεδιασμοί μας εντάσσονται σε μια γενική, συλλογική προσπάθεια ανασυγκρότησης της ΝΔ και διατύπωσης , το συντομότερο δυνατό, μιας άλλης, ελπιδοφόρας πρότασης για το αύριο του τόπου.

Ερώτηση: Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης ως σήμερα κυρίως σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της κρίσης;

ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ: Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για το μέγεθος της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης είναι τεράστιες, αν και προσπαθούν αγωνιωδώς να τις καλύψουν με τεχνάσματα. Οι ρίζες της είναι πολύ βαθιές . Εκτείνονται στη δεκαετία του ’80. Θα έλεγα πώς η φράση «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» αποτυπώνει πλήρως τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, αλλά και η χώρα.
Στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο διάστημα αυτών των μηνών, επιμένει να μεταδίδει αρνητικά μηνύματα για την κατάσταση της χώρας, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα συντονισμού της κυβέρνησής του είναι από όλους ορατό. Το πενιχρό νομοθετικό έργο του ΠΑΣΟΚ, που απέδειξε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, συνοδεύτηκε από την απίστευτη αναβλητικότητα στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από αναποφασιστικότητα, αντιφάσεις και παλινωδίες. Και τελικά, όταν πήρε τα μέτρα, αυτά ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Η αγορά στεγνώνει, τα μεσαία και χαμηλά στρώματα εξουθενώνονται, αλλά οι αγορές συνεχίζουν να μας κτυπούν. Η λύση που βρήκε ο κ. Παπανδρέου ήταν να «μπλοφάρει» για πιθανό δανεισμό στο ΔΝΤ, κάτι που τελικά γύρισε μπούμερανγκ.