21 Μαρτίου 2010

Πυρά και αιχμές αμφισβήτησης και κριτική από τους διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

“Πρόεδρε, έρχεται καταιγίδα”

Σκληρή εσωκομματική κριτική προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Πυρά και αιχμές έντονης αμφισβήτησης και κριτικής δέχτηκε χθες η κυβέρνηση -και προσωπικά ο πρωθυπουργός- από τους “συνήθεις υπόπτους” της αριστερής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Στέφανος Τζουμάκας ζήτησαν πέρα από μέτρα λιτότητας και μέτρα ανάπτυξης και κινητοποίησης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος προειδοποίησε ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος να απομακρύνει τα μαύρα σύννεφα πριν από την καταιγίδα και προτού η ιστορία τον κρίνει αυστηρά.

Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος
Η ομιλία μάλιστα του πρώην συγκεντρωσιάρχη του κόμματος χειροκροτήθηκε έντονα από πολλά στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου και απλά μέλη του κόμματος που έδειξαν να συμφωνούν σε πολλές επισημάνσεις του. Αρχικά τόνισε ότι ο ίδιος δεν ζήτησε ποτέ “οφίτσια και καρέκλες” σαν “κάποιους”, ούτε πως αρέσκεται στη διγλωσσία, και συνέχισε με ένα δριμύτατο “κατηγορώ”, ζητώντας εξηγήσεις γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είπε προεκλογικά την αλήθεια. Έψεξε άμεσα τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τα μέτρα λιτότητας και του καταλόγισε ότι μετέφερε την ευθύνη της ανακοίνωσής τους στον Γ. Πεταλωτή. Μίλησε για μαθητευόμενους μάγους στο οικονομικό επιτελείο και αναφέρθηκε στις “ακέφαλες εφορίες”, σε “επικίνδυνους πειραματισμούς τύπου Κουτούπη και Μυγδάλη”, σε διοικητές νοσοκομείων με οδηγό, σε πολιτικούς συνταξιούχους με τετραπλές συντάξεις, στον 16ο μισθό των υπαλλήλων της Βουλής και στις 17.000 μισθό της γενικής διευθύντριας της ΕΡΤ3. “Γιατί αφήσαμε ανέγγιχτο τον πλούτο των οφ σορ εταιρειών, γιατί ανεχόμαστε τις μεγάλες οφειλές προς τα ταμεία των μεγάλων ομίλων των ΜΜΕ, γιατί πιστεύουμε ότι θα αντέξει ο άνεργος και ο συνταξιούχος των 600 ευρω;” αναρωτήθηκε και μίλησε για κατάντια της δημόσιας διοίκησης και για αδράνεια του υπουργού Εσωτερικών. “Τόσο τον απορρόφησε ο ‘Καλλικράτης’”; διερωτήθηκε, φωτογραφίζοντας τον Γ. Ραγκούση. Αναφερόμενος δε στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι κάποιοι το θέλουν άπραγο και στο περιθώριο. Όπως είπε, ο διεθνής καπιταλισμός επιχειρεί να καταστείλει το φρόνημα των Ελλήνων και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. “Η απάντηση είναι όχι”, σημείωσε και πρότεινε να υπάρξουν νέοι όροι για το χρέος, διαφορετικά να αποχωρήσουμε από το σύστημα. Μίλησε, τέλος, για στελέχη με αλαζονική συμπεριφορά, που διώχνουν όσους διαφωνούντες.

Τσοχατζόπουλος και Τζουμάκας
Από την πλευρά του, ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν πιο ήπιος. Πρότεινε τη στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης, αλλά σημείωσε την έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων και επισήμανε την ανάγκη επανασύστασης του αριστερού ΠΑΣΟΚ της βάσης που θα πρέπει κινητοποιηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Σ. Τζουμάκα, που όμως διαφώνησε ανοιχτά με τα μέτρα λιτότητας. Όπως τόνισε στη “ΜτΚ”, “αυτή η οικονομική πολιτική δεν με βρίσκει σύμφωνο. Είναι νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές λιτότητας που δεν θα έχουν αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε πολιτικές ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου για να αντιμετωπίσουμε και το χρέος και το έλλειμμα. Αν μετά τις 25 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν στηρίξει τις πολιτικές της κυβέρνησης, πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση ως προς τους δανειστές μας”.
Φ.Δ.