Κάθε «Πρόγραμμα»
- πρέπει να στηρίζεται σε αποδεκτές υποθέσεις εργασίας . Το ΠΣΑ στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι η ύφεση για το 2010 θα είναι μόλις 0,3%! Κι ύστερα το αναθεώρησαν σε 1,2%.
- θα πρέπει να οδηγεί σε δημοσιονομική «Σταθερότητα» . Όμως το ΠΣΑ οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση, η οποία φέρνει μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, άρα μικρότερη φορολογητέα ύλη. Κι όταν μειώνεται η φορολογητέα ύλη, μειώνονται τα δημόσια έσοδα. Άρα θα χρειαστούμε αύριο περισσότερα μέτρα, που θα φέρουν περισσότερη ύφεση, λιγότερα δημόσια έσοδα και υψηλά ελλείμματα παρά τις θυσίες. Οι θυσίες πάνε, εν μέρει, για αυξημένους τόκους όχι για μειωμένα ελλείμματα.
Καταμερισμός Ευθυνών
- Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έχουν κι αυτές ευθύνες για την κατάσταση γιατί υπήρξαν μερικές φορές άτολμες.
- Σε όλες τις μεγάλες τομές που επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο ως Αντιπολίτευση.
- Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ποτέ την αυτοκριτική του . Δεν βγήκε ποτέ να πει δημόσια «κάναμε λάθος»...
- Η ΝΔ δεν είναι ΠΑΣΟΚ και δεν ασκεί καταστροφική πολιτική για τη χώρα, προκειμένου να επωφεληθεί σε βάρος του και σε βάρος της χώρας.
Για το έλλειμμα
- Το 2009, η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισαν όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης, καθώς η διεθνής ύφεση διόγκωσε το έλλειμμα παντού. Κατά μέσον όρο το έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ελλάδα το έλλειμμα αυξήθηκε ακριβώς τόσο: 6 ποσοστιαίες μονάδες. Από κάτι λιγότερο του 3% το 2007 σε κάτι λιγότερο του 9% το 2009.
- Η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει έκτακτα εισπρακτικά μέτρα στα τέλη Ιουνίου του 2009, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες. Τα μέτρα ήθελαν δύο-τρείς μήνες μέχρι να φτάσουν τα εκκαθαριστικά στους φορολογούμενους. Όταν έφτασε η ώρα να πληρωθούν, η χώρα βρέθηκε σε προεκλογική περίοδο.
- Στις αρχές Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να εφαρμόσει τα μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη για να συγκρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 9%. Έκανε το ακριβώς αντίθετο:
- Ματαίωσε τη ρύθμιση για τους ημι-υπαίθριους χώρους.
- Ματαίωσε μέχρι και τα μέτρα για τη φορολόγηση σκαφών αναψυχής.
- Παρέλυσε τη δημόσια διοίκηση λόγω της ατέλειωτης «δημόσιας διαβούλευσης» για το διορισμό Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία.
- Πάγωσε την αγορά.
- Πάγωσε τα έργα.
- Πάγωσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του δημοσίου. Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, πραγματοποιήθηκε το 63,4% της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρο το δωδεκάμηνο ! Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε περιορίσει την υστέρηση εσόδων γύρω στο 3,2% το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Είχε ετοιμάσει ολόκληρο το μηχανισμό για να μειωθεί η υστέρηση εσόδων ακόμα χαμηλότερα, παρά την ύφεση. Και το ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο τρίμηνο, την εκτίναξε σε 13,3% και 6,2% για ολόκληρο το χρόνο!
- Στη συνέχεια, μετέθεσε πληρωμές της επόμενης χρονιάς στην τρέχουσα. Και εισπράξεις της τρέχουσας χρονιάς στην επόμενη. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πληρωμές των χρεών των νοσοκομείων.
Έτσι το έλλειμμα του 2009 αυξήθηκε άλλες τρεις μονάδες, με λογιστικό τρόπο από 9,5% στο 12,7%!
Επεδίωξαν να το εμφανίσουν υψηλότερο για το 2009 , αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να το επαναφέρουν στο 9% το 2010! Και να παρουσιάσουν τη στασιμότητα ως… «βελτίωση» . Κι έτσι να προλάβουν να ικανοποιήσουν κι ένα μέρος των προεκλογικών τους παροχών .
Είναι ίσως η μόνη φορά που μια χώρα έκανε δημιουργική λογιστική, όχι για να κρύψει τρέχον έλλειμμα, αλλά για να το μεγαλώσει!
Όμως δεν υπολόγισαν την αντίδραση των αγορών .
Για τα spreads
Τα spreads ήταν γύρω στις 130-135 μονάδες όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Οκτώβριο. Κι όταν ένα μήνα αργότερα ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν διψήφιο, τα spreads έφτασαν στις 170 μονάδες.
Αλλά η Ελλάδα δεν έπαιρνε μέτρα. Τι μέτρα να πάρει; Ούτε Γενικούς Γραμματείς στα υπουργεία δεν διόριζε...!
Και τότε ήταν που άρχισαν οι επιθέσεις των κερδοσκόπων . Και σκαρφάλωναν τα spreads πάνω από τις 300 μονάδες , για να πλησιάσουν κάποια στιγμή το Γενάρη τις 400 και να παραμείνουν ως σήμερα γύρω στις 300 μονάδες.
Δανεισμός
Η Κυβέρνηση χρειάστηκε να δανειστεί. Με αυξημένο επιτόκιο βεβαίως . Κι αυτό το αυξημένο κόστος δανεισμού δημιούργησε επί πλέον δαπάνη γύρω στα 300 εκατομμύρια ετησίως. Αυτά τα σχεδόν 300 εκατομμύρια αυξημένης δαπάνης σε τόκους, απορρόφησαν ήδη το μισό από τη μείωση των επιδομάτων για το Δημόσιο. Όπως γράφηκε στον Τύπο, από κάποιον αναλυτή που δεν είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ:
Ποιό ήταν το σφάλμα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης; Ήταν ότι, ενώ είχε διαβάσει την κακή κατάσταση της οικονομίας, το πατριωτικό θα ήταν πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση…
Ύστερα τα εμφάνισε ακόμα χειρότερα με μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής». Ύστερα δημοσιοποίησε την άσχημη εικόνα τονίζοντάς την με δηλώσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας και «Τιτανικού». Κι ύστερα βγήκε να δανειστεί…
Η Ελλάδα δανείστηκε ολόκληρο το 2009, επί Νέας Δημοκρατίας με επιτόκιο: 4,2% μεσοσταθμικά. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα τους τρείς πρώτους μήνες του 2010 δανείστηκε με επιτόκιο 5,6%, ενώ τελευταία έφτασε τα 6,3%.
Για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Τρία μέτρα ως τώρα υλοποιήθηκαν. Δύο αποφασίστηκαν τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα είχε υποδείξει η Νέα Δημοκρατία , στα τέλη Δεκεμβρίου: Η αύξηση των έμμεσων φόρων στον καπνό και το αλκοόλ.
Ένα μέτρο πήρε το ΠΑΣΟΚ, παρά την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας, κι αυτό βρίσκεται έξω από το ΠΣΑ: Την αύξηση στη φορολογία καυσίμων.
Κι ύστερα ξέχασαν το ΠΣΑ και πήραν νέα μέτρα. Εκτός ΠΣΑ: Από περικοπές επιδομάτων και νέες περικοπές επιδομάτων, αύξηση του ΦΠΑ, νέα αύξηση στα καύσιμα…
Κι ύστερα πήραν κι άλλα νέα μέτρα, ακόμα πιο οδυνηρά για το λαό, ακόμα πιο επαχθή για την οικονομία: περικοπές που ισοδυναμούν με το 60% του 14ου μισθού και επί πλέον περικοπές στα επιδόματα, που όλα μαζί αγγίζουν την πλήρη κατάργηση του 14ου μισθού για πολύ μεγάλη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων.
Η ΝΔ διαφωνεί:
-- «Κόκκινη γραμμή» στην οικονομία είναι η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων . Δεν θα αφήσουμε να διαλύσουν την κοινωνία για να «εξυγιάνουν» την οικονομία! Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ευθύνονται ούτε για τις σπατάλες του κράτους, ούτε για την υπερχρέωση του δημοσίου, ούτε για τη φοροδιαφυγή.
-- Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ήδη το πήραν πίσω με την αύξηση των έμμεσων φόρων, με τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα που ετοιμάζουν και με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ
-- Χτυπώντας τους ασθενέστερους χτυπούν τις ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας και πυροδοτούν την κοινωνική έκρηξη .
--Χτυπώντας τα μεσαία στρώματα , επιδεινώνουν την ύφεση, πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα, αυξάνουν την ανεργία.
-- Και, επί πλέον, φρενάρουν την οικοδομική δραστηριότητα , που δίνει απασχόληση και εισόδημα σε 150 επαγγελματικούς κλάδους και έσοδα στο κράτος από τη φορολόγησή τους.
Η ΝΔ έχει προτείνει
Προτείναμε έγκαιρα 23 μέτρα-ανάσες για την Οικονομία. Έχουν μηδενικό ή πολύ χαμηλό κόστος. Και φέρνουν πολλαπλάσια έσοδα . Ήδη, με καθυστέρηση μηνών πήραν δύο απ’ αυτά:
- την ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν χαμηλότοκα να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο, και
- τη διαδικασία για την βιοκλιματική βελτίωση των σπιτιών.
Δεν είναι μέτρα ανάπτυξης αυτά. Δεν προτείναμε αναπτυξιακή στρατηγική ακόμα, γιατί, προφανώς, δεν είναι η ώρα τώρα. Μια τέτοια στρατηγική θα συμπεριλάμβανε μείωση φορολογικών βαρών κι απελευθέρωση της οικονομίας από στρεβλώσεις . Σήμερα προτείνουμε μέτρα που θα κρατήσουν την οικονομία ζωντανή . Όχι μέτρα που θα αλλάξουν το μοντέλο. Αυτά θα έλθουν αργότερα .
Για το φορολογικό νομοσχέδιο:
- Δίνονται «ελαφρύνσεις» σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ, ενώ κορυφώνονται σε όσους έχουν εισόδημα 22 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η «μέγιστη ελάφρυνση» φτάνει μόλις τα 340 ευρώ το χρόνο! Κι αυτά τα χρήματα τα έχουν ήδη πάρει πίσω πολλαπλά με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας του ΦΠΑ, το φόρο στα καύσιμα κλπ.
- Η Ελλάδα μέχρι πριν ένα μήνα περίπου ήταν 20η σε τιμή αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα είναι τρίτη!
- Τέλος το φορολογικό Νομοσχέδιο είναι και εξόχως αντί-αναπτυξιακό. Σε 108 σελίδες εισηγητική έκθεση, μόνο οι… δυόμισι σελίδες αναφέρονται σε αναπτυξιακά μέτρα. Κι αυτές σε γενικότητες περί «νεανικής επιχειρηματικότητας», «πράσινης ανάπτυξης», «ευρυζωνικότητας» και «ευρεσιτεχνιών».
- Το φορολογικό Νομοσχέδιο περιέχει αληθινές ακρότητες όπως ότι φορολογεί ως «εισόδημα» τις αποζημιώσεις απόλυσης! Είναι ανήθικο να θεωρείτε την αποζημίωση εισόδημα.
- Όπως είναι ανήθικο και ακραία αντικοινωνικό να θεωρούν τα αναπηρικά καροτσάκια… «είδη πολυτελείας»
ΠΗΓΗ: ΝΔ