18 Μαρτίου 2010

Αποκαλύψεις Βάσω Παπανδρέου στη Βουλή

«2,7 εκατ. ημερησίως μας κοστίζει το "πήγαινε-έλα" νομοσχέδιων και ρυθμίσεων στη Βουλή. Δεν φταίνε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αν επί τόσους μήνες η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να φέρει μια ρύθμιση για τα φάρμακα και να έλυνε το πρόβλημα με συνέπεια να χάνουμε 2,7 εκατ. ημερησίως»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι βουλευτές κ.κ. Κουσελάς και Παπαχρήστος ζητούσαν από την υπουργό Οικονομικών, Λούκα Κατσέλη να αποσύρει μια διάταξη του νομοσχεδίου για τα φάρμακα, γιατί διαφωνούσαν με την διάταξη αυτή, αλλά εκείνη όπως όλα έδειχναν είχε "στηλώσει τα πόδια".

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η τιμή του εκάστοτε φαρμάκου θα διαμορφώνεται με βάση των μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, κάτι που θεωρείται ότι θα επιβαρύνει τις τιμές περισσότερο από αυτό που ισχύει σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η διάταξη αυτή θα προκαλούσε ανατιμήσεις στις τιμές των φαρμάκων, κάτι στο οποίο αντιδρούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι λοιποί βουλευτές, ενώ από την πλευρά της η κα Κατσέλη αντέτεινε πως αυτή η ρύθμιση μπορεί να προκαλεί ανατιμήσεις φαρμάκων, αλλά θα απαλάξει τα ασφαλιστικά ταμεία από 2,7 εκατομμύρια ευρώ ζημιά την ημέρα.

Μετά από αντιδράσεις που σημειώθηκαν και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (της προεδρεύουσας Βάσως Παπανδρέου, συμπεριλαμβανομένης), η υπουργός απέσυρε τη ρύθμιση για τις τιμές του φαρμάκων, που είχε επίσης εισαχθεί στο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικότερα σε προσεχή συνεδρίαση.