17 Μαρτίου 2010

Μάνατζερ της ΕΥΔΑΠ ο «μεσίτης» των Γάλλων

«Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Ετσι τουλάχιστον ερμηνεύεται από κύκλους που εμπλέκονται στο χώρο της διαχείρισης του νερού η τοποθέτηση του πρώην διευθυντή διεθνούς ανάπτυξης της Veolia Νίκου Μπάρδη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ. Και για όσους δεν γνωρίζουν, η Veolia εδώ και πάνω από μία 10ετία επιδιώκει διακαώς να αναλάβει το management της ΕΥΔΑΠ.

Χθες, μετά από πολύμηνη κυοφορία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών η τοποθέτηση του κ. Νίκου Μπάρδη, αλλά και του κ. Θεμιστοκλή Λέκκα στη θέση του προέδρου.
Ο κ. Μπάρδης έχει διατελέσει επί 21 χρόνια συνεργάτης της Veolia, ταξιδεύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες του τρίτου κόσμου, προκειμένου να εξασφαλίσει για λογαριασμό της πολυεθνικής αυτής εταιρίας τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το ίδιο έκανε και στην Ελλάδα, όπου εκπροσωπούσε τη Veolia. Μάλιστα, από το 1999 που η ΕΥΔΑΠ έγινε ανώνυμη εταιρία επεδίωκε την εξαγορά πακέτου μετοχών, αλλά κυρίως την ανάληψη του management της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι η Veolia είναι μετενσάρκωση του γαλλοαμερικανικού κολοσσού εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων VIVENDI. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, η νυν Veolia μέσω του κ. Μπάρδη επεδίωκε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2002 να εξαγοράσει το 9% της εταιρίας που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο έως το 51% της πλειοψηφίας, αλλά και το 10% των μετοχών που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα. Αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 60% περίπου των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, το 30% βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και το υπόλοιπο 10% των μετοχών κατέχει η Αγροτική Τράπεζα.

Ο κ. Μπάρδης, πάντως, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο διαβεβαίωσε ότι από τις 9 Μαρτίου του 2009 έχει αποχωρήσει από τη Veolia επειδή δεν συμφωνούσε με την πολιτική «αποικιακού» χαρακτήρα που ακολουθούσε η εταιρία. Υπενθυμίζεται ότι η Veolia είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την εξαγορά της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης που υδροδοτεί περισσότερους από 850.000 κατοίκους της περιοχής και η αλληλογραφία της ΕΥΑΘ προς την πολυεθνική διαβιβαζόταν στον κ. Μπάρδη. Τελευταία δε πρόσκληση από την ΕΥΑΘ προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ο κ. Μπάρδης είχε στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο ίδιος βέβαια αρνείται ότι έχει πλέον σχέση με τη Veolia, τονίζοντας ότι θα προωθήσει τα συμφέροντα πλέον της ΕΥΔΑΠ! Μάλιστα δήλωσε ότι η ΕΥΔΑΠ διαθέτει αξιόλογο προσωπικό και ως εκ τούτου δεν προκύπτει ανάγκη να εκχωρηθεί σε τρίτους το management της εταιρίας. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί πολιτική βούληση για περαιτέρω εκχώρηση σε τρίτους ποσοστού του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ. «Είμαι εδώ για να προασπίσω τα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ και δεν θα προτείνω καμία εκχώρηση της εταιρίας σε τρίτους», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο.

Πηγές ωστόσο από την πλευρά των εργαζομένων στην Εταιρεία Υδρευσης θεωρούν πρόκληση την τοποθέτηση του κ. Μπάρδη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, επισημαίνοντας ότι σηματοδοτεί την έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για την εκχώρηση ποσοστού της εταιρίας σε τρίτους. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι με την τοποθέτηση αυτή και ότι θα αντιδράσουν άμεσα σε ενδεχόμενη περαιτέρω εκχώρηση της εταιρίας σε τρίτους.

Από το περιβάλλον του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι η επιλογή του κ. Μπάρδη έγινε κατόπιν αξιολόγησης πολλών βιογραφικών που είχαν κατατεθεί για τη θέση αυτή και ότι την ευθύνη της τοποθέτησης την έχει αποκλειστικά το υπουργείο, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι δεν υπήρξε παρέμβαση άνωθεν για την επιλογή του.

Ενδιαφέρον από παλιά

Η Veolia Environment είναι η μεγαλύτερη εταιρία υπηρεσιών περιβάλλοντος στον κόσμο. Εχει δραστηριότητες σε όλες τις ηπείρους, σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί πάνω από 336.013 υπαλλήλους. Παρέχει για πάνω από 155 χρόνια υπηρεσίες και λύσεις σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και βιομηχανίες σε τέσσερις τομείς: ύδρευση και αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια και μεταφορές. Η Veolia είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Παρισίων και Νέας Υόρκης. Το 2008 η εταιρία είχε έσοδα πάνω από 36,2 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 1,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Veolia αποτελεί τη μετενσάρκωση του γαλλοαμερικανικού κολοσσού εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων VIVENDI, που ελέγχει μεγάλο μέρος των υδάτινων πόρων τόσο σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2002 ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ελευθέριος Τζέλλας είχε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τη Veolia (τότε VIVENDI WATER S.A.) για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Η συνεργασία αυτή μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων η από κοινού σύσταση εταιριών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα παροχής τεχνικής υποστήριξης σε ομοειδείς εταιρίες άλλων χωρών, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, συμμετοχής σε ομοειδείς επιχειρήσεις κ.λπ.

ΠΗΓΗ: e-typos.com