Όπως έχω πει, δεν υφίσταται ο όρος κερδοσκόπος και μάλιστα κακός κερδοσκόπος. Αυτοί που υποτίθεται είναι κερδοσκόποι, δεν είναι τίποτα άλλο από τράπεζες και θεσμικοί επενδύτες που, αγοράζοντας CDS, προσπαθούν να προστατευτούν, όπως ακριβώς εσείς αγοράζεται αφέλεια πυρός πάνω στο σπίτι σας.
Η Καθημερινή λοιπόν μας μεταδιδόταν ότι ίσως ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος τελικά να ήταν Ελληνική τράπεζα ... το Ταχυδρομιό Ταμιευτήριο!
Την ώρα που στην Ελλάδα κατηγορούν τους κερδοσκόπους του εξωτερικού που έπαιξαν με τα σενάρια πτώχευσης της χώρας μας με τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, τα credit default swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων, και την ώρα που με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας μας συζητείται παγκοσμίως η επιβολή αυστηρότερων κανόνων και ελέγχου της αγοράς των CDS, αποκαλύπτεται πως ελληνική τράπεζα έπαιξε και κέρδισε με CDS.
Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, αφού με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα η ελληνική τράπεζα που αγόρασε CDS είναι κρατική και πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Για να δω αν το έχω καταλάβει καλά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορεί την αγορά CDS για κερδοσκοπία, αλλά αυτός που ήταν ο μεγαλύτερος παίχτης είναι το ΤΤ, εταιρεία δηλαδή που ανήκει στο Ελληνικό κράτος!!!
Οπως αποκαλύπτεται, ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου για να ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα της τράπεζάς του. Ολες οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους αγοράζοντας ασφάλιστρα. Οταν όμως μία ελληνική τράπεζα αγοράσει προστασία (CDS) είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, δείχνοντας ότι πιστεύει εμμέσως στη χρεοκοπία του.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή», ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης αγόρασε τον Αύγουστο του 2009, μήνα που ανακοινώνονται οι εθνικές εκλογές με αφορμή κατά τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή την οικονομική κατάσταση της χώρας, CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το πενταετές spread των CDS ήταν στις 135 μονάδες βάσης. Η νέα διοίκηση πουλά τα CDS τον Δεκέμβριο του 2009 στις 235 μονάδες βάσης. Η παγκόσμια αγορά των CDS το καλοκαίρι του 2009 κυμαινόταν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αγοράζοντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατέχει μία θέση που αντιστοιχεί περίπου στο 12,5% της παγκόσμιας αγοράς, ποσοστό που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους παίκτες. Πράγματι από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο το CDS ανέβηκε κατά 110 μονάδες βάσης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κέρδισε με το αυτό το παιχνίδι περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό που εγώ θέλω να προσθέσω είναι ότι κρίμα που τα πούλησαν και δεν τα έχουν κρατήσει!!
Μάλιστα να τονίσω ότι, έχω ακούσει πολλές φορές ότι οι Ελληνικές τράπεζες είναι πρωταθλητές σε αυτή την αγορά, χωρίς βέβαια να έχω στοιχεία για το περί αυτού.
Τώρα με αυτό το άρθρο της Καθημερινής (και στο βαθμό που είναι αληθές) πάει να πάει ότι οι κακοί οι κερδοσκόποι είναι κυρίως Έλληνες και μάλιστα το ίδιο το κράτος!!!
Κατάληξη
Να σταματήσει τα καραγκιοζιλίκια ο κύριος πρωθυπουργός και να κοιτάξει πως να στρώσει δημοσιονομικά τη χώρα, διότι τα τερτίπια περί των κακών κερδοσκόπων δεν τα έχει χάψει κανείς και πάνω πάω όλα η αγορά.
Και όσο προσπαθούμε να ρίξουμε το φταίξιμο για τις αποδόσεις στους κερδοσκόπους και όχι στους εαυτούς μας, τόσο δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα.
ΠΗΓΗ: Market-talk.net