Διχογνωμία ανάμεσα στην καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών, με την κα Μέρκελ να προκρίνει, από τα λεγόμενα των συνεργατών της, τη λύση του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Σόιμπλε τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης.
Από τα δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων αλλά και σχετικές δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης διαπιστώνει κανείς ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής η ζυγαριά της Γερμανίας κλείνει μάλλον προς το ΔΝΤ, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) στη γερμανική βουλή Μίχαελ Μάιστερ είπε ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ θα ήταν ένα ριψοκίνδυνο πείραμα».
Η κ. Μέρκελ, σημειώνει η Welt, τάσσεται κατά ενδεχόμενης βοήθειας από χώρες της ευρωζώνης για δύο κυρίως λόγους: αφενός ενδεχόμενη ευρωπαϊκή βοήθεια μπορεί να σημάνει την παραβίαση της ρήτρας του no bail out και αφετέρου δεν θέλει να φανεί η Γερμανία στους ίδιους τους Γερμανούς ως κύριος ο χρηματοδότης της Ελλάδας, και αυτό μεσούσης της κρίσης που έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Είναι πάντως χαρακτηριστική η δήλωση ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου προς την εφημερίδα Welt ότι «η απόφαση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι στα χέρια της Μέρκελ».
Τη λύση του ΔΝΤ προκρίνουν επίσης η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ιταλία.