24 Μαρτίου 2010

Ευθύνες Χριστοδουλάκη «φωτογραφίζει» ο Xρ. Βερελής για την Siemens

Σαφείς αιχμές αορίστως προς επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, επί θητείας Νίκου Χριστοδουλάκη, που απέτρεψαν το καλοκαίρι του 2003 την έκπτωση της κοινοπραξίας Siemens/Ελληνικών Ναυπηγείων (HDW) γιατί δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, άφησε ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής σε επιστολή του προς την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί ο ΟΣΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκτεθειμένος, σημειώνει ο κ. Βερελής, το Δ.Σ. του ΟΣΕ έθεσε θέμα έκπτωσης της κοινοπραξίας στη γενική συνέλευση στις 26/6/03. Με παραίνεση όμως των εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 27/7/03, η συνέλευση ματαιώθηκε εν τέλει και δεν έγινε τελικά η έκπτωση.

Γνώστες των θεμάτων από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στην «Κ» ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν απασχολούν γενικές συνελεύσεις, στις οποίες εν πάση περιπτώσει πηγαίνει ένας απλός υπάλληλος του υπουργείου. Ανέφεραν ακόμη ότι αν κηρυσσόταν έκπτωτη τότε η κοινοπραξία, σίγουρα θα έμενε χωρίς τροχαίο υλικό εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων ο ΟΣΕ.

Το «μαύρο πρόβατο»

Στο μακροσκελές υπόμνημα του κ. Βερελή προς την εξεταστική, με αφορμή όσα κατέθεσαν μάρτυρες, ο πρώην υπουργός παρουσιάζει τον εαυτό του σαν «μαύρο πρόβατο» έναντι των Γερμανών και της Siemens. Ο κ. Βερελής παρουσιάζει εξάλλου με γλαφυρό τρόπο την «επίθεση οικειότητας» του Μιχάλη Χριστοφοράκου και πώς προσπαθούσε, κατά τα λεγόμενα του πρώην υπουργού, να τον προσεταιριστεί. Για τη συχνότατη εμφάνιση του δικού του ονόματος στο περίφημο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, αναφέρει στην επιστολή του: «Προσκλήσεις απηύθυνε με διάφορες ευκαιρίες στο γραφείο μου, όπως για αγώνες του Ολυμπιακού, προσκλήσεις σε συνέδρια για τηλεπικοινωνίες ανά τον κόσμο ή για το Μέγαρο Μουσικής. Είναι πλέον γνωστό ότι δεν αποδέχθηκα ποτέ και καμία…

Χαρακτηριστικό της οργανωτικότητας Χριστοφοράκου ήταν ότι, όταν έμαθε από τρίτους για ένα πρόβλημα υγείας στην οικογένειά μου, προσφέρθηκε να ρυθμίσει μια επίσκεψη σε ειδικό κέντρο στη Γερμανία. Το αρνήθηκα και αυτό, όπως και το να μπω στο συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων της Γερμανικής. Επίσης, δεν έχω πάρει κανένα από τα εξαιρετικά δημοφιλή δώρα που μοίραζε η Siemens, ενώ μετά το 2003 -οπότε δεν υπήρχε υπηρεσιακός λόγος- δεν γίνεται καμία αναφορά στα ημερολόγιά του».

Εν τω μεταξύ, εξετάστηκαν το τελευταίο διήμερο οι πέντε αξιωματικοί οι οποίοι, ως μέλη της επιτροπής οριστικής παραλαβής, έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από την παραλαβή του C4I. Εκείνο το οποίο προκύπτει ως έχον ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η επιτροπή αυτή απέρριψε το 2007 το περίφημο TETRA, το σύστημα επικοινωνίας της Siemens, για ουσιαστικούς λόγους (τα όρια ραδιοκάλυψης, η αιφνίδια εκτός λειτουργίας θέση των τερματικών, η μη ολοκλήρωση του προγραμματισμού των τερματικών, ο μη έλεγχος των σταθμών βάσης). Τότε δέχθηκε η επιτροπή πιέσεις από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κ. Κ. Αιλιανό, να αλλάξει το πρακτικό απόρριψης και, όταν εκείνοι αρνήθηκαν, συγκροτήθηκε δευτεροβάθμια επιτροπή και το αποδέχθηκε.



ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ