08 Απριλίου 2010

Η κοινή γνώμη δεν εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Προβληματισμένοι και ανήσυχοι είναι οι έλληνες από τις πρόσφατες εξελίξεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όσο και τις προβλέψεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Η αίσθηση της αδικίας και της προχειρότητας για το σύνολο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών αυξάνεται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι αντοχές της κοινωνίας και η διάθεση για θυσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB (Real news, 3/4) και παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί της δήθεν ελληνικής «επιτυχίας», μόνο το 36,6% αξιολογεί θετικά τη συμφωνία του Eurogroup για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, έναντι του 49,8% που εκφράζεται σαφώς αρνητικά.

Στο ερώτημα μάλιστα που έθεσε η εταιρεία RASS (Το Παρόν, 4/4) αν η Ελλάδα αποκόμισε από τη συμφωνία αυτή τα μέγιστα δυνατά οφέλη, το ποσοστό συμφωνίας είναι 28,3% έναντι του 66,8% που διαφωνεί.

Έντονη διαφωνία εκφράζεται όμως και για το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, οι πολίτες θεωρούν κατά 76,9% ότι ρίχνει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους (διαφωνεί το 17%) και γενικότερα ότι δεν κατανέμονται δίκαια τα φορολογικά βάρη (69% έναντι 22,6% που διαφωνεί). Θεωρείται παράλληλα κατά 56,8% ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν βοηθά στην ανάπτυξη (διαφωνεί το
29,7%) και εν κατακλείδι ότι δεν βοηθά καν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (50,5% έναντι του 38,6% που διαφωνεί).

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές ότι η προσδοκία και οι αντοχές της κοινωνίας περιορίζονται. Ενώ στην προηγούμενη έρευνα της MRB πριν από ένα μήνα τo 30,3% χαρακτήριζε τα μέτρα της κυβέρνησης «δίκαια», το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα είναι μόλις 21,5%. Συνακόλουθα, τα μέτρα χαρακτηρίζονται άδικα κατά 75,2% σήμερα έναντι 64,3% τον προηγούμενο μήνα.

Το κυριότερο όμως είναι, ότι μειώνεται και η διάθεση της κοινωνίας να συνεισφέρει με θυσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, στο 47,7% έναντι 58,7% τον προηγούμενο μήνα.