21 Απριλίου 2010

Οι κίνδυνοι από την αναβάθμιση του ΔΝΤ

Πριν σκάσει η χρηματοπιστωτική ‘φούσκα’ το ΔΝΤ είχε αναδουλειές. Εδώ και δύο χρόνια ξαφνικά απέκτησε ξανά σημασία και καλείται παντού ως πυροσβέστης και σύμβουλος.

Σήμερα κλιμάκιο του ΔΝΤ θα συναντηθεί με την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα για την ‘χάραξη κοινής πορείας’ στο πακέτο της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της αναγέννησης του ΔΝΤ, αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Την εξέλιξη αυτή πριν από μερικά χρόνια ουδείς προέβλεπε
, αλλά η οικονομική κρίση έφερε ξανά στο προσκήνιο τους δύο διεθνείς οργανισμούς: έτσι η Παγκόσμια Τράπεζα δάνεισε τους τελευταίους 18 μήνες 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το ΔΝΤ αύξησε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα αποθέματά του για την κρίση από 50 σε 550 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πρόκειται για ποσά που αποφασίσθηκαν πέρσι στη διάσκεψη τoυ G20. Μέρος των εισφορών αυτών προς το ΔΝΤ πλήρωσαν για πρώτη φορά και οι 13 μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, ανάμεσά τους και η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμμτέχει στο ΔΝΤ με 2.5 δις $ !!!!

«Βρισκόμαστε σε πορεία βελτίωσης», δήλωναν ήδη το φθινόπωρο στελέχη του ΔΝΤ. Όμως η αναβάθμιση του ρόλου του ΔΝΤ εμπερικλείει και μια σειρά ρίσκα. Διότι όσο πιο πολλές χώρες εμπιστεύονται τον διεθνή οργανισμό, τόσο λιγότερο ελέγχονται οι δραστηριότητές του με αποτέλεσμα να αυξάνονται έτσι οι κίνδυνοι για τη δημιουργία π.χ. μιας νέας χρηματοπιστωτικής φούσκας, ή για κατασπατάληση κεφαλαίων ή ακόμη και για απειθαρχία στα δημοσιονομικά ελλείμματα. Γι’ αυτό ακριβώς ο διοικητής της Bundesbank Άξελ Βέμπερ πρότεινε να μειωθούν τα κονδύλια και οι εισφορές προς το ΔΝΤ αμέσως μετά την κρίση, δηλώνοντας ότι «τα μέτρα που λαμβάνει το ΔΝΤ τώρα για την κρίση, πρέπει να συνδέονται άμεσα και με τις στρατηγικές διεξόδου από αυτήν.»

DEUTSCHE WELLE

ΠΗΓΗ: exomatiakaivlepo