28 Απριλίου 2010

Κόλαφος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Μπροστά στην κρισιμότερη καμπή, τη μεγαλύτερη κρίση που διέρχεται η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να χάνουν το σημαντικότερο στοίχημα που όφειλαν να κερδίσουν: δηλαδή, την εμπιστοσύνη και τη συναίνεση των πολιτών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων που κοινοποιήθηκαν την Κυριακή 25/4 και τη &ευτέρα 26/4, αμέσως μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έγινε επίσημα την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010.

Σύμφωνα με την έρευνα της GPO (MEGA), το 60,9% αξιολογεί αρνητικά την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και το 70,2% αξιολογεί αρνητικά την ανάμιξη του ΔΝΤ. Σύμφωνα άλλωστε και με την έρευνα της RASS (Παρόν) μόνο το 26,2% αισθάνεται ότι το ΔΝΤ θα μπορέσει να βάλει τάξη, ενώ το 62,9% πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα επιβάλει ακραία μέτρα λιτότητας και θα αυξηθεί η ανεργία.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη που δυσαρεστεί τους πολίτες και δεν βρίσκει σύμφωνη την κοινωνία, αποδίδεται ευθέως στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την έρευνα της RASS οι 2 στους 3 (65,5%) πιστεύουν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης δημιούργησαν κρίση αξιοπιστίας της Ελλάδας και μας οδήγησαν στο ΔΝΤ. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και στο παρεμφερές ερώτημα που έθεσε και η εταιρεία ALCO (Πρώτο Θέμα). Συγκεκριμένα, το 37,3% θεωρεί ότι η κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει, και το 28,2% ότι έκανε λανθασμένους χειρισμούς (αθροιστικά: 65,5%) με μόνο το 23,1% να απαντά ότι η κυβέρνηση έκανε σωστούς χειρισμούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την RASS το 88% πιστεύει ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε εντελώς διαφορετικές επιλογές από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ποσοστό που επίσης βεβαιώνεται και στην έρευνα της GPO (το 87,4% θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συνεπές στις προεκλογικές του εξαγγελίες). Ακόμα και στην πολύ «σκληρή» για την κυβέρνηση διατύπωση που υπήρχε στο αντίστοιχο ερώτημα που έθεσε η ALCO, το 65,2% συμφωνεί ότι ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε την αλήθεια και παραπλάνησε προεκλογικά τον ελληνικό λαό.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι πολίτες διαφωνούν και με την απόπειρα του Γ. Παπανδρέου να φορτώσει τις ευθύνες είτε στους κερδοσκόπους είτε στη ΝΔ.

Σύμφωνα με την έρευνα της ALCO το 64,7% απάντησε ότι φταίνε οι πολιτικοί και το επίσημο ελληνικό δημόσιο που μας οδήγησε στο ΔΝΤ και όχι οι κερδοσκόποι, ενώ στην έρευνα της RASS το 64,4% διαφωνεί ευθέως με τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Το κυριότερο όμως είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της GPO, ότι -ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα- η πλειοψηφία του 55,4% θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, με το 42,2% να δηλώνει τη συμφωνία του με τον Α. Σαμαρά και τη δήλωση του ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση χάνει αυτό που δεν έπρεπε. Την αξιοπιστία της και τη συμπαράσταση των πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της RASS το 80,3% θεωρεί ότι δεν είναι πλέον απίθανη μία ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, ενώ το 66,7% απαντά ότι δεν είναι διατεθειμένο για επιπλέον προσωπικές θυσίες, τη στιγμή που μόλις πριν από τέσσερις μήνες (τον Δεκέμβριο 2009) στο ίδιο ερώτημα της ίδιας εταιρείας είχε απαντήσει αντίστοιχα μόλις το 34,2%.