«Το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω τριών δηλώσεων παράστασης πολιτικής αγωγής, διεκδικεί αποζημίωση συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη Siemens και από τους λοιπούς εμπλεκόμενους στις ποινικές υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκιών που βρίσκονται στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης.
Με εντολή του υπουργού Οικονομικών, η οποία βασίζεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2009, το Δημόσιο επανέρχεται στις ήδη ασκηθείσες πολιτικές αγωγές του και παρακολουθεί τις ξεχωριστές δικογραφίες, εγείροντας αξιώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για καθεμία από τις εξής τρεις συμβάσεις:
* Τη σύμβαση 8002 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens.
* Τη σύμβαση του C4Ι που υπογράφηκε από το υπουργείο Αμυνας με την SAIC με υποκατασκευάστρια τη Siemens και
* Τη σύμβαση των Patriot με υποκατασκευάστρια τη Siemens.
Στις 15 Απριλίου οι δικηγόροι του Δημοσίου ανανέωσαν την παράσταση πολιτικής αγωγής αποστέλλοντας σχετικά έγγραφα στους ειδικούς εφέτες ανακριτές που ερευνούν και τις τρεις υποθέσεις. Σ' αυτά υποστηρίζουν ότι: «Το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ηθική βλάβη, συνιστάμενη στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών αναφορικά με τη σύννομη, ακέραιη και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του και στη μείωση του κύρους του έναντι αυτών». Επίσης αναφέρουν ότι το Δημόσιο υπέστη και υλική ζημία «για την αποκατάσταση της οποίας ρητά επιφυλασσόμαστε κατά την επ' ακροατηρίω διαδικασία ή με ιδιαίτερο δικόγραφο ενώπιον αρμοδίων δικαστηρίων».
Το ύψος της ζημιάς
Πάντως μέχρι στιγμής ούτε για την υπόθεση της προγραμματικής συμφωνίας του ΟΤΕ με τη Siemens, που έφτασε τα 885 εκατ. ευρώ, ούτε για το C4Ι, ούτε για τους Patriot έχει προσδιοριστεί το ύψος της ζημίας του Δημοσίου. Ο ΟΤΕ πρόσφατα αρνήθηκε να κάνει κοστολογικό έλεγχο, ενώ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας προ εβδομάδας υποστήριξε ότι, πέραν του πειθαρχικού ελέγχου που εξελίσσεται με επίκεντρο τα πρόσωπα των επιτροπών παραλαβής του C4Ι, θα γίνει και πραγματογνωμοσύνη για το αν λειτουργεί το σύστημα, σε ποιο βαθμό και θα προσδιορισθεί αν υπάρχει βλάβη του Δημοσίου από τον τρόπο που εκτελέσθηκε η σύμβαση σε βάθος 6ετίας.
Πάντως ο ΟΤΕ, ούτε για την αξίωση των 5 εκατ. ευρώ που αρχικά έχει εγείρει σε βάρος της μητρικής Siemens Α.G. στο Μόναχο έχει προσδιορίσει επακριβώς τη βλάβη του, ενώ εξελίσσονται συζητήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Το μαύρο χρήμα
Αυτό που παραμένει ωστόσο ανέγγιχτο είναι το πολιτικό χρήμα που διοχέτευε η Siemens στα κόμματα εξουσίας και για το οποίο έχει τοποθετηθεί στο σκεπτικό του το ΝΣΚ, αναφέροντας ότι η Siemens διατηρούσε μαύρα ταμεία για επηρεασμό, τα οποία διατέθησαν «προκειμένου να λαδωθούν, πλην άλλων, και αξιωματούχοι διαφόρων υπουργείων, καθώς και πολιτικοί των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων».
Στην ίδια απόφασή του το ΝΣΚ συνιστά στο Δημόσιο και στους λοιπούς φορείς (ΔΕΚΟ) να ασκήσουν αγωγές κατά όλων των εμπλεκομένων (Siemens, όργανα διοίκησης και προστηθέντες) και για προσβολή προσωπικότητας και για περιουσιακή ζημία.»
http://www.enet.gr/?i=issue.