10 Μαΐου 2010

Οι Γερμανοί είχαν προτείνει να στηρίξουν τις ελληνικές έκδοσεις ομολόγων... και αυτοί εξέδωσαν ομόλογο στα κρυφά!

Άλλο ένα εγκληματικό λάθος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει αποκαλύψει η Ελευθεροτυπία πριν 1,5 μήνα... ενώ οι Γερμανοί είχαν προτείνει σχέδιο στήριξης των ελληνικών εκδόσεων ομολόγων (με αγορές τους από Γερμανικές Τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο), ο ΓΑΠ και ο ΠΑΠ προχώρησαν σε έκδοση χωρίς να τους ενημερώσουν. Αποτέλεσμα οι Γερμανοί σταμάτησαν να ασχολούνται και μας πήρε ο κατήφορος...

Διαβάστε τι έγραψε η «Ε» στις 21.03.2010:

Με εντολή Μέρκελ βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου στην Αθήνα ο Γιόζεφ Ακερμαν, σε «επίσκεψη εργασίας» με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η γερμανική «πρόταση διαχείρισης της κρίσης» είχε γνωστοποιηθεί από την Deutsche Bank στην ελληνική κυβέρνηση με τη μορφή ανεπίσημου εμπιστευτικού κειμένου, τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη Ακερμαν και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου. Η ομάδα που το επεξεργάστηκε συνόδευσε τον τραπεζίτη στην Αθήνα (26-28 Φεβρουαρίου), για να συζητήσει τις τεχνικές παραμέτρους με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών.

Το τεχνικό κείμενο υπογράφεται από τον διαχειριστή κεφαλαίων της Deutsche Bank Μ. Φαϊσέλι. Το πρώτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην περικοπή δαπανών. Το δεύτερο στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών (αποκρατικοποιήσεις οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου, άνοιγμα της αγοράς και των υπηρεσιών, ασφαλιστικό). Το τρίτο στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση των κοινωνικών αντιδράσεων (υπάρχουν αναφορές στο κλείσιμο των εθνικών οδών και του σιδηροδρομικού δικτύου από τους αγρότες) και το τελευταίο, και κρισιμότερο, στην αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ομάδας Ακερμαν, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας στην τριετία 2010-2012 υπολογίζονται σε 150 δισ. ευρώ και για την εξυπηρέτησή τους χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με το σενάριο, οι γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους (γαλλικές και ελβετικές κατά πρώτο λόγο) θα κινούνταν συντονισμένα στις επόμενες ομολογιακές εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να πέσει η καμπύλη των επιτοκίων μέχρι το φθινόπωρο σε λογικά επίπεδα, δηλαδή γύρω στις 150-200 μονάδες πάνω από το γερμανικό επιτόκιο βάσης, εκεί όπου κυμαίνεται και το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας.

Ο ίδιος ο Γ. Ακερμαν επισήμανε ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι συγκεντρωμένα σε λίγα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια και αν η Ελλάδα αφεθεί στην τύχη της, το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε ντόμινο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι συζητήσεις πάγωσαν την παραμονή της συνάντησης Μέρκελ - Παπανδρέου στο Βερολίνο, με την έκδοση ομολόγου 10ετούς διάρκειας από τον ΟΔΔΗΧ, στις 4 Μαρτίου, συνολικού ποσού 5 δισ. ευρώ. Το τεστάρισμα των αγορών που επιχείρησε το οικονομικό επιτελείο έγινε χωρίς συνεννόηση με τη γερμανική τράπεζα και ερμηνεύτηκε στο Βερολίνο ως απόρριψη του γερμανικού σχεδίου. «Ο χαμογελαστός Τζο», όπως τον αποκαλούν όσοι έχουν τακτική επικοινωνία μαζί του (και δεν είναι λίγοι, αφού μετά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι συχνά την Ελλάδα), «έχασε το χαμόγελό του όταν πληροφορήθηκε την πορεία της τελευταίας έκδοσης στο τερματικό του».

Για το κρίσιμο διάστημα Απριλίου-Μαΐου, οπότε η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί περίπου 22 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους, η γερμανική πρόβλεψη ήταν πως η καμπύλη θα κυμανθεί στις 260 μονάδες πάνω από το γερμανικό επιτόκιο. Ωστόσο δεν δόθηκε καμία άλλη εγγύηση και το ζήτημα έκλεισε από την ίδια τη Μέρκελ μία εβδομάδα μετά, στη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου. Ο επικεφαλής της Deutsche Bank δεσμεύτηκε μόνον ότι θα κινηθεί ο ίδιος προκειμένου να πείσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες για αναχαίτιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=143669