19 Ιουνίου 2010

Σφαγή Παπακωνσταντίνου-Κατσέλη

Φουντώνει η κόντρα του Γ. Παπακωνσταντίνου με τη Λούκα Κατσέλη μετά και την τελευταία απόπειρα του υπουργού Οικονομικών να χρεώσει την απρόβλεπτη άνοδο του πληθωρισμού τον Μάιο στο 5,4% στη συνάδελφό του. Μάλιστα ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν δίστασε να μετατρέψει ένα άτυπο μπρίφινγκ για τους ελέγχους της τρόικας σε έμμεση κριτική για την Κατσέλη.

thumbΌλα άρχισαν τη Δευτέρα το μεσημέρι, όταν τελείωσε το ραντεβού των ελεγκτών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ακολούθως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στον έκτο όροφο για τις συνομιλίες. Μόνο που η ενημέρωση ήταν επιλεκτική και περιορίστηκε σε ζητήματα που ήθελε να «προωθήσει» το ΥΠΟΙΟ και δεν επεκτάθηκε στο σύνολο των προβλημάτων που επεσήμαναν οι ελεγκτές.

Έτσι διέρρευσε αμέσως ότι οι ελεγκτές προβληματίζονται για την έκρηξη του πληθωρισμού, η οποία (κατά το ΥΠΟΙΟ) οφείλεται στα προβλήματα ανταγωνισμού της αγοράς (αρμοδιότητα Κατσέλη) και όχι στην αύξηση των φόρων που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Το επιτελείο Κατσέλη ανταπάντησε ότι οι φόροι βρίσκονται πίσω από την πληθωριστική έξαρση (οι επιπτώσεις είναι ύψους 4%), η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, θα στοιχίσει πολύ στην ελληνική οικονομία και ενδέχεται να φέρει στη χώρα μας το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού (υψηλές τιμές σε συνδυασμό με βαθιά ύφεση).

Βέβαια οι ελεγκτές της τρόικας, που βρέθηκαν ακούσια στη μέση, δεν φαίνεται να μασάνε από τις υπουργικές κόντρες. Συνεχίζουν τους ελέγχους και καταγράφουν τις αποκλίσεις ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τα συμφωνηθέντα για τις σκληρές αλλαγές σε εργασιακό - ασφαλιστικό.

Είναι βέβαια απορίας άξιο πώς το υπουργείο Οικονομίας δεν προέβλεψε την απότομη άνοδο του πληθωρισμού λόγω της επιβολής των φόρων. Είναι επίσης απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο και δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s.

Φόβοι για το υπερχρεωμένο Δημόσιο

Οι ελεγκτές που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τη συλλογή στοιχείων για την πραγματική κατάσταση στο Δημόσιο και τις οφειλές του κράτους, που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να καταγραφούν στα δημοσιονομικά μεγέθη. Την αργοπορία χρεώθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στη συνέχεια μετακύλισε την ευθύνη στον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη, που ασχολείται εξ ολοκλήρου με την εξυγίανση των δημοσιονομικών μας στοιχείων και τη σωστή λειτουργία του ΓΛΚ και της ΕΣΥΕ.

Επίσης οι ελεγκτές χρέωσαν στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας την καθυστέρηση στη ρύθμιση των κρατικών οφειλών προς τα νοσοκομεία. Η πίεση φαίνεται πως έπιασε τόπο, καθώς, 24 ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση στο ΥΠΟΙΟ, Παπακωνσταντίνου και Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσαν επί της αρχής συμφωνία για σταδιακή εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, που περιλαμβάνει καταβολή οφειλών ύψους 1,2 δισ. ευρώ μετρητά για το 2005 και διακανονισμό για το 2006-2007 με μετρητά για ομόλογα.

Βέβαια για να προβεί στον διακανονισμό η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει και να νομιμοποιήσει οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνόλου των απορριφθεισών!

Κινεζικά έσοδα

Όπως ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, η κυβέρνηση βασίζεται πολύ στις συμφωνίες με Κινέζους επενδυτές για την εισροή εσόδων, ώστε να αποφευχθεί το διεθνές... ρεζίλεμα κατάσχεσης της ελληνικής περιουσίας, όπως απειλεί η τριμερής. Έτσι, με διαδικασίες εξπρές υπεγράφησαν 14 συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε τομείς όπως ο Τουρισμός, οι Τηλεπικοινωνίες και η Ναυτιλία, με ευνοϊκότατους όρους για τους Κινέζους και με μοναδικό όρο να μπει κινεζικό χρήμα στην Ελλάδα ώστε να ανασάνει η οικονομία και να αυξηθούν τα έσοδα.

Για την κυβέρνηση η Κίνα, που έχει το ισχυρότερο αποθεματικό ταμείο του κόσμου (υπολογίζεται ότι φθάνει τα 3 τρισ. δολάρια!), αποτελεί μονόδρομο μετά και την «πόρτα» που εισέπραξαν από Ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές.

«Αθόρυβα» η εργασία - λάστιχο

Μπορεί στο προσκήνιο οι δηλώσεις για την εφαρμογή του μνημονίου να είναι θετικές, αλλά στο παρασκήνιο η τρόικα πιέζει για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Όπως αποκάλυψε το «Π», οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, δηλαδή η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65, η εξίσωση ορίων ηλικίας κ.λπ., θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2013 και όχι το 2015, όπως διαρρέει η κυβέρνηση.

Παράλληλα μέχρι το 2013 και ξεκινώντας άμεσα αναμένονται οι ραγδαίες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στην επικείμενη έκθεση προόδου η τρόικα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση «στην ανάγκη πλήρους φιλελευθεροποίησης της αγοράς εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα «μπάνια του λαού» για να περάσει επώδυνες και αντιλαϊκές αλλαγές, που συμπεριλαμβάνουν και τη σταδιακή αύξηση του ορίου απολύσεων ανά μήνα, που τώρα είναι στο 2%, την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης και την ευέλικτη εργασία με αφορμή την αυξανόμενη ανεργία.

Η τρόικα έχει προτείνει να δίδονται ελκυστικά κίνητρα στους εργοδότες ώστε να προσλαμβάνουν νέους κάτω των 25 ετών. Τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν τη μερική απασχόληση χωρίς ασφάλιση τα πρώτα χρόνια και να μην ισχύει ο χαμηλότατος μισθός για ορισμένες ηλικίες νέων... Βάσει του μνημονίου, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τις αποφάσεις για το εργασιακό μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ