« Τα οριστικά στοιχεία για την πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, για την περιορισμένη διαχειριστική ικανότητα του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους, που έχουν τεθεί από το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και από τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα μέτρα του Μνημονίου του Μηχανισμού Στήριξης.
Ειδικότερα:
1ον . Τα καθαρά έσοδα το 1ο πεντάμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009, έναντι στόχου για αύξηση κατά 11,7% (εάν συμπεριλάβουμε τους προσδοκώμενους πόρους [1.250 εκ. ευρώ] από τα επιπλέον μέτρα του Μνημονίου τότε ο πραγματικός στόχος στο σκέλος των εσόδων διαμορφώνεται στο 14,3%), παρά το γεγονός ότι, για ακόμα ένα μήνα, καταβάλλεται η έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων και παρατηρείται μειωμένη επιστροφή φόρων, στις εξαγωγικές, κυρίως, επιχειρήσεις.
Χωρίς την επιστροφή φόρων τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% το 1ο πεντάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, έναντι στόχου για αύξηση κατά 10,9% .
2ον . Η αρνητική εξέλιξη στο σκέλος των εσόδων αποτυπώνεται και στην εξέλιξη των τακτικών εσόδων το μήνα Μάιο, τα οποία παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη αύξηση (2,5%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (6,6%), κυρίως λόγω του περιορισμού της αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ, η οποία ανήλθε στο 3,3% τον Μάιο από 7,5% τον Απρίλιο.
3ον . Τα έσοδα από άμεσους φόρους , ειδικότερα, εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, όλους τους μήνες (με εξαίρεση τον Ιανουάριο λόγω των λοιπών άμεσων φόρων , δηλαδή λόγω της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων).
4ον . Τα έσοδα από έμμεσους φόρους κινούνται, πράγματι, σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι λόγω των φόρων κατανάλωσης . Όμως:
- Τα έσοδα από τους φόρους συναλλαγών είναι μειωμένα κατά 1,3% το 1ο πεντάμηνο του 2010, αφού τα έσοδα από το Φ.Π.Α. είναι αυξημένα μόλις κατά 0,8% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο (ο ετήσιος στόχος είναι για αύξηση 14,5%), παρά την αύξηση των συντελεστών, ενώ τα έσοδα από λοιπούς φόρους κατανάλωσης παρουσιάζουν συρρίκνωση κατά 27,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
- Τα έσοδα από τον Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 15,4% το 1ο πεντάμηνο του 2010, μετά από τις απανωτές αυξήσεις του Ε.Φ.Κ. (3 φορές μέσα στο 2010), με αποτέλεσμα να έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη.
- Τα έσοδα από τους λοιπούς Ε.Φ.Κ. παρουσίασαν το Μάιο αξιοσημείωτη μείωση κατά 39,1%, παρά τις απανωτές αυξήσεις των συντελεστών διαφόρων προϊόντων, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων δύο μηνών. Έτσι, παρά την αύξηση των φόρων στον καπνό, τα έσοδα είναι, σε μεγάλο βαθμό, μειωμένα.
5ον . Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις, για ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,139 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), ενώ φορείς του Δημοσίου έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν το σύνολο των πιστώσεων που είχαν για όλο το έτος (π.χ. ΟΑΕΕ, το 88,3%).
6ον . Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 29,6% (ή κατά 1,4 δισ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι, αν και ο στόχος είναι για αύξηση κατά 1,2%, δείγμα, και αυτό, της αντιαναπτυξιακής λογικής της Κυβέρνησης.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο περιορισμός του ελλείμματος κατά 38,7% το 1ο πεντάμηνο του 2010 είναι, για ακόμα ένα μήνα, εικονικός .
Εάν συνυπολογίσουμε, μόνο την απόκλιση από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις και τις δαπάνες του Π.Δ.Ε., το έλλειμμα μειώνεται κατά 26,2%, έναντι 35%, που είναι ο στόχος.
Συνεπώς, τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν δύνανται να αποτελέσουν αφορμή για διαχειριστικό εφησυχασμό και επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς, αλλά εφαλτήριο για ουσιαστική, με ορατά αποτελέσματα, προσπάθεια όσον αφορά τη μείωση της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της σπατάλης ».