06 Ιουνίου 2010

Εμπλοκή Ξυνίδη στην υπόθεση του Βατοπεδίου

Σε ανύποπτο χρόνο και, πάντως, πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου και ξεκινήσει η υπόθεση που ταλάνισε τα τελευταία έτη τον δημόσιο βίο, ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ξάνθης συναινούσε να αποδοθούν στο μοναστήρι εκτάσεις που είχαν δεσμευθεί για τον λιμένα του Πόρτο Λάγος.

Είναι 2 Απριλίου 2001 όταν ο νυν γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος συμμετείχε στη «Λιμενική Επιτροπή του Λάγος» και εκλήθη να λάβει θέση για τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένος προκειμένου αυτός να αποδοθεί. Στην πράξη αριθμός 3/1 του 2001, η Λιμενική Επιτροπή, παρόντος του κ. Σωκρ. Ξυνίδη, αποφασίζει ομόφωνα τον αποχαρακτηρισμό δύο τμημάτων της Ζώνης Λιμένος Λάγος τα οποία και αποδίδονται στη Μονή.

Για την ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη της Επιτροπής επικαλούνται την υπ’ αριθμόν 26/98 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας με την οποία γίνεται αποδεκτή η μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου στην πρώην νησίδα Αντά-Μπουρού (σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών 1001113/28/Α0010/15-1-2001 περί της ιδιοκτησιακής κατάστασης έκτασης της πρώην νησίδας Αντά-Μπουρού, περιοχής λίμνης Βιστωνίδας Νομού Ξάνθης και, τέλος, αναλόγου περιεχομένου έγγραφο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας).

Ο αποχαρακτηρισμός των εκτάσεων –ουσιαστικά πρόκειται για αποδέσμευσή τους για κάθε άλλη χρήση– γίνεται καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «στους προτεινόμενους προς αποχαρακτηρισμό χώρους δεν υφίστανται λιμενικά έργα ούτε προβλέπεται στο ορατό μέλλον να εκτελεστούν τέτοια».

Με την απόφαση της Επιτροπής τον Απρίλιο του 2001, στην οποία συναίνεσε ο κ. Ξυνίδης, καταγράφεται μία από τις πρώτες πρακτικές νίκες της Μονής Βατοπεδίου καθώς –πέραν των γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου– καταγράφεται σε πράξεις της διοίκησης η ιδιοκτησία της επί της νησίδος της λίμνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να περατωθεί διοικητικά η διαδικασία αμφισβήτησης της κυριότητας της λίμνης και των πέριξ εκτάσεων απαιτήθηκαν δύο πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής μεταξύ Δημοσίου και Μονής. Τα πρωτόκολλα της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης έχουν ημερομηνία 11/12/2002 και 25/6/2003 αντίστοιχα, ωστόσο, είναι προφανές ότι η Μονή ήδη ενέγραφε υποθήκη.

Στις 20 Μαΐου 2010, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (97,8) ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης αναγνώριζε τις ευθύνες των τότε κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας ότι ο ίδιος τις κατήγγειλε. «Σε σχέση με τις υπουργικές αποφάσεις οι οποίες είχαν εκδοθεί από τον κ. Δρυ και από τον κ. Φωτιάδη, ασχέτως αν ο κ. Φωτιάδης τις ανακάλεσε και προσωπικά το έχω πει και σε ανύποπτο χρόνο, τότε στην Ξάνθη κατήγγειλα αυτές τις αποφάσεις οι οποίες είχαν βγει, δεν ήθελα να ήμουν “ανιστόρητος” απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό», είχε πει ο κ. Ξυνίδης.

Σε επικοινωνία με τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβήτησε την απόφαση του 2001. Εξήγησε, ωστόσο, ότι ζητήθηκε από τη Λιμενική Επιτροπή ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης, καθώς αυτή με την απόφαση του Γ. Δρυ είχε αποδοθεί στο Βατοπέδι. Ο κ. Ξυνίδης προσέθεσε ότι έχει στην κατοχή του αλληλογραφία της Επιτροπής με τα συναρμόδια υπουργεία επί του ιδιοκτησιακού, η οποία κατέληξε στο να ζητηθεί από τα μέλη της Επιτροπής να προχωρήσουν στον αποχαρακτηρισμό «άνευ ετέρου τινός». Ο ίδιος προσθέτει ότι η απόφαση αυτή ανεκλήθη το 2003, πριν δηλαδή από την αναπομπή της υπόθεσης από τον κ. Απ. Φωτιάδη, μετά τα σχετικά υπομνήματα των δικηγορικών συλλόγων της περιοχής. Στην ίδια επικοινωνία, ο κ. Ξυνίδης απέδωσε την ανακίνηση του ζητήματος σε τοπικές έριδες και σε πιέσεις που τους ασκήθηκαν με στόχο να μεταβληθεί η έδρα του νέου Δήμου Αβδήρων, βάσει του «Καλλικράτη». Ωστόσο, η επίκληση του εκβιασμού ήρθε μόνο μετά την αποκάλυψη της απόφασης που παρουσιάζει η «Κ».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_06/06/2010_403567