ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ «SIEMENS» ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010 και ώρα 11.22΄ συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης ‘SIEMENS’ στο σύνολό της, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. Ιωσήφ Βαλυράκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ. Αηδόνης Χρήστος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Κεγκέρογλου Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Τόλκας Άγγελος, Οικονόμου Παντελής, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Ρήγας Παναγιώτης, Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Νεράντζης Αναστάσιος, Αποστολάκος Γρηγόριος, Καμμένος Πάνος, Κόλλια-Τσαρουχά Μαρία, Παφίλης Αθανάσιος, Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος, Παπαδημούλης Δημήτριος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Έχω να σας ανακοινώσω τα εξής από την Τράπεζα της Ελλάδας: «Θέμα: «Διερεύνηση τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας Mayo Investment Corporation, με αριθμό 20662557 που τηρείται στη βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland». «…Δεν έχουμε την αρμοδιότητα ελέγχου τραπεζικών λογαριασμών φυσικών ή νομικών προσώπων τηρουμένων στο εξωτερικό, σε αλλοδαπές τράπεζες.»
Αναρμοδιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Τράπεζα της Ελλάδας: «Θέτω υπόψη σας τα εξής: Δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα από την Ελληνική Δικαιοσύνη αίτημα για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων που αναφέρονται στο έγγραφό σας. Οι λογαριασμοί δέκα εκ των συγκεκριμένων προσώπων έχουν αποσταλεί από την Επιτροπή σας στην Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη διερευνούνται από τη συσταθείσα για το σκοπό αυτό ομάδα εργασίας. Τα ευρήματα της ενδελεχούς αυτής διερεύνησης, θα υποβληθούν στην Επιτροπή σας μέχρι τις 30 Ιουνίου. Για τους λογαριασμούς των λοιπών προσώπων, των οποίων έχει ζητηθεί από την Επιτροπή του άρθρου 7 του Ν. 3691/2008 το άνοιγμα, είναι αυτονόητο ότι αφού τεθούν υπόψη της ομάδας εργασίας, θα τύχουν επίσης διερεύνησης.»
Με τούτο το έγγραφο δηλώνει αναρμοδιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Ελπίζω ότι έχει κατατεθεί επίσης στην επιτροπή…
Αυτό, όμως, που διαπιστώνω, κύριοι συνάδελφοι, είναι μία δυσπραγία, μία δυσκολία της επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Νομίζω ότι πρέπει να επιληφθούμε. Αυτή είναι μία επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών δυστυχώς. Ξέρετε την προϊστορία. Αναγκαστικά θα μπούμε και σε αυτή την προϊστορία.
Εν πάση περιπτώσει, όμως, θέλω να ετοιμαστεί, με την άδειά σας κύριοι συνάδελφοι, μία επιστολή προς την Επιτροπή Καταπολέμησης Προϊόντων Εγκλήματος τι τους έχουμε στείλει μέχρι στιγμής, τι μας έχουν απαντήσει, ποιοι υπάλληλοι έχουν χρεωθεί με αυτό, που βρίσκεται. Δηλαδή, στέλνουμε και αυτοί διαβιβάζουν. Αν είναι διαβιβαστές τι να τους κάνουμε; Ως διαβιβαστές πάμε και απευθείας.
Άρα μία αυστηρή επιστολή. Επίσης θέλω η σκληρή επιστολή να πάει στον εποπτεύοντα, δηλαδή τον κ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή με την άδειά σας αυτή η επιτροπή κατ’ αρχήν παραβιάζει το άρθρο 98 του Συντάγματος, γιατί έχει εν ενεργεία δικαστικό σε διοικητικά καθήκοντα και μάλιστα αμειβόμενο. Και εν πάση περιπτώσει υπάρχει μία ολόκληρη ιστορία, ο κ. Ζορμπάς μόλις πήγε να ξεσκαλίσει λογαριασμούς της SIEMENS, έγινε επιτροπή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Καρατομήθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν ξέρω τι έγινε, πάντως εξοστρακίστηκε. Αυτό είναι το βέβαιο.
Πρώτον, αν εκφράζω το κλίμα της επιτροπής, εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα δεήσει η επιτροπή να δραστηριοποιηθεί. Οφείλει και απαιτούμε και να δραστηριοποιηθεί και γι’ αυτό ζητάμε έναν απολογισμό πεπραγμένων.
Δεύτερον, θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών για να κάνει έναν έλεγχο σε αυτήν την επιτροπή. Δουλεύει; Είναι επιτροπή αποκάλυψης ή είναι επιτροπή –που δεν χρειάζεται να την χαρακτηρίσω- της προηγούμενης φάσης; Προσπαθώ να είμαι ευγενικός και πολιτικά ευγενικός.
Δεν έχουμε άλλη ανακοίνωση. Θα ήθελα να ρωτήσω πού είναι οι άλλοι συνάδελφοι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα υπάρχουν πολλές Επιτροπές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουμε κατανόηση ως προς αυτό.
Παρακαλώ, να προσέλθει ο πρώτος μάρτυς κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής ο μάρτυς κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος)
Κύριε Παναγιωτόπουλε, καλημέρα σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Καλή σας ημέρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παναγιωτόπουλε, θα μας πείτε το όνομά σας και την ιδιότητά σας στο μικρόφωνο. Να ξέρετε ότι καταγράφονται οι συνομιλίες, γι’ αυτό και πρέπει να μιλάτε στο μικρόφωνο.
Θα σας κάνω μία εισαγωγή για να καταλάβατε τι θέλουμε. Θα σας δώσω κάποιο χρόνο να μας πείτε ορισμένα πράγματα και μετά θα είστε στη διάθεση των μελών της Επιτροπής για ερωτήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Πολύ ευχαρίστως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παναγιωτόπουλε, όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ιδιότητα για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ονομάζομαι Παναγιωτόπουλος Ιωάννης, του Γεωργίου και της Αμαλίας. Η ιδιότητά μου είναι πρώην βοηθός Γενικός Διευθυντής της Societe Generale Bank and Trust.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήσασταν και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σήμερα με τι ασχολείστε, κύριε Παναγιωτόπουλε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αυτή τη στιγμή είμαι εκτός αγοράς εργασίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είστε εκτός, δηλαδή είστε συνταξιούχος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν είμαι συνταξιούχος, απλώς η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί που αναγράφεται το όνομά μου πολλές φορές εδώ και εκεί, αποχώρησα από τη Societe Generale και όπως καταλαβαίνετε κανένας αυτή τη στιγμή δεν θέλει να προσλάβει ένα ανώτερο στέλεχος, για το οποίο γράφουν έτσι απλά οι εφημερίδες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παναγιωτόπουλε, η επιτροπή είναι μία Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή. Δεν έχει υπόπτους, δεν έχει κατηγορούμενους, έχει μόνο μάρτυρες.
Σας καλέσαμε, λοιπόν, για τη μαρτυρία σας, στην προσπάθειά μας να εξετάσουμε το θέμα SIEMENS. Προτού προχωρήσουμε, θα ήθελα να ορκιστείτε σύμφωνα με τον Κανονισμό μας.
Παρακαλώ, κύριε μάρτυς, να θέσετε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο και να δώσετε τον ακόλουθο νενομισμένο όρκο: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω και να αποκρύψω τι».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Και εγώ σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παναγιωτόπουλε, εμείς σας καλέσαμε εδώ, γιατί το όνομά σας προκύπτει από τη δικογραφία και μάλιστα προκύπτει από το ανακριτικό υλικό που ήρθε με δικαστική συνδρομή της ελβετικής εισαγγελίας, με βάση την κατάθεση Όσβαλντ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Εκεί αναφέρεσθε ως συνεργαζόμενος, είναι και άλλοι που έχουν ήδη ανακριθεί ή που θα κληθούν να καταθέσουν και να διαφωτίσουν την υπόθεση,
Εσείς γνωρίζετε τον κ. Μαυρίδη, κύριε Παναγιωτόπουλε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, ο κ. Μαυρίδης ήταν πελάτης της τράπεζας από πολύ μακρόν, από το 1996 τον έχω γνωρίσει, τότε που ήταν στη SIEMENS Nixdorf και όχι στη SIEMENS Telecom.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Άρα ξέρετε τον κ. Μαυρίδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Βεβαίως και τον ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και είχατε τραπεζική συνεργασία μαζί του.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η συνεργασία ήταν η εξής: Εγώ ήμουν ο σύμβουλος του λογαριασμού του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα, στο private banking.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ακριβώς, ήμουν ο σύμβουλος του λογαριασμού του και ο κ. Μαυρίδης ήταν πελάτης private banking της Societe Generale.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε ενημερωθεί ότι ο κ. Μαυρίδης διακινούσε μαύρο χρήμα, παράνομο χρήμα, από τα ταμεία της SIEMENS και χρησιμοποιούσε το χρήμα αυτό είτε ως κινούμενο μέσω ολόκληρου δικτύου λογαριασμών είτε και σε ρευστό, με σκοπό να δωροδοκεί είτε στελέχη του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και κρατικούς αξιωματούχους, αλλά επίσης και Υπουργούς για την προώθηση των εργασιών της SIEMENS.
Δηλαδή εδώ έχουμε δωροδοκίες και έχει προσδιοριστεί και το ύψος: 8% τα υπηρεσιακά στελέχη και 2% το πολιτικό επίπεδο, με την έννοια των Υπουργών και Υφυπουργών και των πολιτικών κομμάτων, αλλά κυρίως –και αυτό μας ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο εμάς- Υπουργών και Υφυπουργών, οι οποίοι δωροδοκούμενοι θα οδηγούνταν σε πράξεις ή παραλείψεις σε σχέση με την καθ’ ύλην αρμοδιότητά τους, ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της SIEMENS.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε δωροδοκίες και έχουμε και δραστηριότητα νομιμοποίησης προϊόντων εγκλήματος. Άρα, θα θέλαμε να μας πείτε –και θα γλιτώσετε και εσείς χρόνο, γιατί εμείς τραβάμε μέχρι αργά, αν χρειαστεί, μπορούμε να φθάσουμε μέχρι τη νύχτα- τι γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα για μένα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ούτε για μας, αλλά θέλουμε να μην σας ταλαιπωρούμε, να σας καλούμε και να σας ξανακαλούμε. Έχουμε καλέσει μάρτυρες και τρίτη και τέταρτη φορά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ό,τι νομίζετε ότι πρέπει να πράξετε, να το κάνετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα σας παρακαλούσα να είστε σαφής και πλήρης στις απαντήσεις σας. Θα ησυχάσετε κι εσείς, να ησυχάσουμε κι εμείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ησυχάζεις τόσο εύκολα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ερώτημα που σας βάζει ο Πρόεδρος εκ μέρους της Επιτροπής είναι να μας προσδιορίσετε εσείς το πλαίσιο με αυτά που σας είπα. Εμάς μας ενδιαφέρει να ιχνηλατήσουμε χρήματα με τα οποία εξαγοράστηκαν μέλη των Κυβερνήσεων, Υπουργοί και Υφυπουργοί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σε αυτό που με ρωτάτε δεν μπορώ να συνεισφέρω κάτι, με την έννοια ότι εγώ πληροφορήθηκα από τον Τύπο και η υπόθεση για τις όποιες δραστηριότητες του κ. Μαυρίδη, που θα πάνε και στη Δικαιοσύνη – εγώ δεν μπορώ να κάνω τον δικαστή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ούτε κι εμείς είμαστε δικαστές. Εμείς, κύριε Παναγιωτόπουλε, έχουμε ισχυρή θεσμική εντολή με ομόφωνη απόφαση των Αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Εδώ οι συνάδελφοι να ξέρετε ότι συνεργαζόμαστε σε δύσκολες συνθήκες πάνω από πεντέμισι μήνες και δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμμία απόφαση που δεν έχει ληφθεί ομοφώνως. Έχουμε την καλύτερη διάθεση, αλλά και την απόφαση να φωτίσουμε και την πιο μικρή πτυχή αυτής της υπόθεσης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κι εγώ το επιθυμώ αυτό. Κύριε Πρόεδρε, επαναλαμβάνω, επομένως, ότι οι όποιες δραστηριότητες του κ. Μαυρίδη άρχισαν να αποκαλύπτονται, αν θέλετε, από το Νοέμβριο του 2006. Κι εγώ τις έμαθα διά του Τύπου και διά όλων των ερευνών που έγιναν από το Νοέμβριο του 2006, που έγινε η «εισβολή» στα κεντρικά γραφεία της Siemens. Μέχρι τότε δεν υπήρχε ένδειξη ούτε περί σχέσεων πολιτικών κ.λπ. Τέτοια πράγματα δεν έχουμε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έφοδος, όχι εισβολή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν νόμιμη ενέργεια, δεν ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν κρίνω την ενέργεια εγώ. Εγώ απλώς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα δεν είναι θέμα αν την κρίνετε εσείς. Ήταν νόμιμη ενέργεια των ανακριτικών αρχών στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας και του Συντάγματος της χώρας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σωστά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προχωρήστε. Δεν ήθελα να σας διακόψω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Απλώς θέλω να πω ότι δεν έχω υπ’ όψη μου ούτε περί χρηματισμού Υπουργών, Υφυπουργών, πολιτικού συστήματος, που να υπέπεσε στην αντίληψή μου καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας που είχα με τον κ. Μαυρίδη. Τέτοιο πράγμα δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου. Και δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου και διακίνηση ρευστού από την τράπεζά μας, από το λογαριασμό του κ.λπ. Για διακίνηση ρευστού μιλάω. Επομένως, δεν μπορώ να πω ότι έχω αντίληψη γι’ αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα εσείς μένετε στο γεγονός ότι είχατε μια επιχειρηματική, τραπεζική συνεργασία…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τραπεζική, όχι επιχειρηματική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τραπεζική συνεργασία με τον κ. Μαυρίδη, στα πλαίσια του private banking και σε ό,τι αφορά τη Societe Generale, στην οποία διατελέσατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ο βαθμός μου από το Γενάρη του 2007 ήταν βοηθός γενικός διευθυντής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αποχωρήσατε, μας είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αποχώρησα το 2009, το Μάρτιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκεί εργάζεται ή εργαζόταν και η σύζυγός σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, καμμία σχέση. Και να τονίσω και κάτι άλλο, ειρήσθω εν παρόδω, επειδή με ρωτάτε ποιος εργαζόταν και επειδή έχω καταθέσει και στον κ. Αθανασίου και επειδή και το 2007 και το 2008 μερίδα του Τύπου είχε γράψει κατά κόρον ότι εργαζόμουν στο Μονακό και ήξερα τον κ. Όσβαλντ από το Μονακό, όπως αποδείχθηκε και από τον Εισαγγελέα, ευτυχώς, δεν έχω περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς δεν γνωρίζατε ποτέ τον Όσβαλντ, δεν έχετε συναντηθεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν μίλησα γι’ αυτό. Είπα ότι ποτέ εγώ δεν εργαζόμουν στο Μονακό, όπως έχει γράψει μερίδα του Τύπου κατά κόρον και ποτέ δεν το έχει διαψεύσει βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον Όσβαλντ, όμως, κύριε Παναγιωτόπουλε, τον γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε συναντηθεί μαζί του.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στην Αθήνα; Στο εξωτερικό; Πού έχετε συναντηθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ποτέ στο εξωτερικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάντα στην Αθήνα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι. Δεν μου αρέσει να πηγαίνω στο εξωτερικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε συναντηθεί με τον κ. Όσβαλντ πολλές φορές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αφήστε να σας εξηγήσω. Ο κ. Όσβαλντ εργαζόταν για την τράπεζα SOCIETE GENERALE στη δεκαετία του 1990. Από τότε διατηρήσαμε μία επαφή. Όποτε ερχόταν στην Ελλάδα, πίναμε ένα καφέ. Ήταν σε πολύ κοινωνικό επίπεδο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ερχόταν συχνά στην Ελλάδα; Κάθε χρόνο, για παράδειγμα; Πολλές φορές το χρόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εάν υποτεθεί ότι τον γνωρίζω τουλάχιστον δέκα χρόνια, από το 1996 μέχρι το 2007, τον έβλεπα μία φορά το χρόνο, αλλά φαντάζομαι ότι τα ταξίδια του ήταν πολύ συχνότερα. Νομίζω ότι μου είχε πει ότι έκανε συχνά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, μία φορά το χρόνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο πίναμε ένα καφέ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παναγιωτόπουλε, δεν προσπαθούμε να ενοχοποιήσουμε την επαφή σας, απλώς να ξέρετε ότι θέλουμε πλήρη εικόνα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το εκτιμώ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Και θέλω να συνεισφέρω πραγματικά, γιατί έχω πληγεί ανεπανόρθωτα από αυτή την ιστορία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ ενδεχομένως θα έχετε τη δυνατότητα να καθαρίσετε και το όνομά σας και την εικόνα σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Το ελπίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άλλο τίποτε δεν έχετε να μας πείτε. Ή έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ό,τι θέλετε, να με ρωτήσετε. Δεν έχω κάτι να σας πω. Θέλετε να σας πω κάτι συγκεκριμένα; Σε ό,τι θέλετε, μπορώ να αναφερθώ, σε ό,τι με ρωτήσετε να σας δώσω οποιαδήποτε απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ θα προτιμούσα, προτού σας ζητήσουμε εμείς, να μας διευκρινίσετε ορισμένα πράγματα, αλλά αν το εξαντλήσατε, δεν έχω...
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Το έχω εξαντλήσει και προτιμώ σε ό,τι ερωτήσεις θέλετε, όσες θέλετε, να σας απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η κα Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, η σύζυγός σας πώς λέγεται;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η σύζυγός μου λέγεται Σκουλαροπούλου Μαρία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τον κ. Όσβαλντ από πότε τον γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όπως προανέφερα, ο κ. Όσβαλντ εργαζόταν για το κατάστημα της Ελβετίας της τράπεζας SOCIETE GENERALE και τον γνωρίζω από τα μέσα της δεκαετία του 1990, από το 1996 περίπου. Δεν μπορώ να είμαι ακριβής, αλλά νομίζω ότι έδωσα το περίγραμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Όσβαλντ μετά την SOCIETE GENERALE σε ποια τράπεζα δούλευε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αυτό δεν το γνωρίζω. Ο κ. ΄Οσβαλντ είχε αλλάξει κάποιες τράπεζες. Έχω την εντύπωση ότι δούλευε σε μια άλλη ελβετική τράπεζα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πώς λεγόταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν τη θυμάμαι αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω ότι σε ένα ταξίδι του μου είχε πει πως ήταν ισραηλινών συμφερόντων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τη Dresdner Bank εσείς τη γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Βεβαίως τη γνωρίζω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δούλεψε εκεί καθόλου ο Όσβαλντ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Βεβαίως δούλεψε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από ποιο διάστημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ξέρω πότε άρχισε να συνεργάζεται, απλώς εγώ θα σας πω ότι ο κ. Μαυρίδης μού ζήτησε εάν υπάρχει κάποια τράπεζα στην Ελβετία να του συστήσω, στην οποία να ανοίξει λογαριασμό, γιατί πρώτον, ήθελε να έχει ένα λογαριασμό στην Ελβετία και δεύτερον, δεν ήθελε άλλο λογαριασμό να δημιουργήσει με τη SOCIETE GENERALE, έστω στην Ελβετία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και του συστήσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι. Δεν του σύστησα τράπεζα. Του είπα ότι το μόνο που ξέρω από την Ελβετία, είναι έναν τραπεζίτη, ο οποίος εργαζόταν παλαιά σε εμάς, τον κ. Όσβαλντ, με τον οποίο ήρθε και σε επαφή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Πρέπει να έγινε στις αρχές του 2002, τέλη του 2001. Νομίζω ότι εκεί είναι. Θα με συγχωρήσετε λίγο για τους χρόνους, τους λέω από μνήμης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Παναγιωτόπουλος, λοιπόν, που είστε εσείς και ξέρατε τον κ. Μαυρίδη ως πελάτη της SOCIETE GENERALE, φέρατε σε επαφή τον κ. Μαυρίδη με τον κ. Όσβαλντ. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Συγκεκριμένα τι έκανα; Η επαφή έγκειται στο ότι έδωσα το κινητό τηλέφωνο του κ. Όσβαλντ και του είπα ότι αυτό τον κύριο ξέρω, μπορείτε να πείτε ότι εκ μέρους τηλεφωνείτε για να μην εκπλαγεί και από εκεί και πέρα ουδέν ξέρω, δηλαδή από εκεί και πέρα δεν είχα καμία άλλη παρέμβαση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς γνωρίσατε τον κ. Μαυρίδη ως πελάτη της τράπεζάς σας. Ήταν η εποχή που είχε φέρει κάποια χρήματα ο κ. Μαυρίδης με το νόμο του Αλογοσκούφη περί φορολογικής αμνηστίας; Αν μπορείτε να μας πείτε πόσα εκατομμύρια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Θα σας πω ακριβώς. Κατ’ αρχάς, εάν μου επιτρέπετε, δεν είπα ακριβώς αυτό, είπα ότι τον κ. Μαυρίδη τον γνωρίζω από το 1996, για να είμαι ακριβής. Τα λεφτά, τα οποία έφερε ο κ. Μαυρίδης, τα έφερε στα τέλη του 2004 και αρχές του 2005. Γι’ αυτό με το νόμο Αλογοσκούφη, ο οποίος νόμος Αλογοσκούφη έλεγε ότι αυτά τα λεφτά έπρεπε να τα είχες στο εξωτερικό μέχρι τον Αύγουστο του 2004 και το Νοέμβριο ο κ. Μαυρίδης συγκεκριμένα με επισκέφτηκε και μου ζήτησε να φέρει αυτά τα λεφτά. Του ζήτησα ακριβώς τις τράπεζες και από πού θα τα φέρει, μου έδωσε σε ποια τράπεζα και από ποια τράπεζα θα έρθουν, έκανα υπηρεσιακό memo στους ανωτέρους, λέγοντας την επιθυμία του πελάτη, πήρα το «ok» της Γενικής Διεύθυνσης και ήρθε τέλος του 2004 από μία αυστριακή τράπεζα στο Σάλτσμπουργκ ένα ποσό…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποια τράπεζα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η Reiffes Bank στο Σάλτσμπουργκ και ένα ποσό ήρθε από την Dresdner Bank της Γενεύης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν μας είπατε για το ποσό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εάν ενθυμούμαι καλώς, το ποσό ήταν συνολικά 20 εκατομμύρια. Τα 6 εκατομμύρια ήταν από την Dresdner και 14 εκατομμύρια από τη Reiffes Bank.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Όσβαλντ έχει εξετασθεί από τις ελβετικές δικαστικές αρχές και έχει δώσει σημείωμα, μάλιστα, με ημερομηνία 24.9.2002, όπου λέει να υπαχθεί ο αριθμός λογαριασμού 800.60.66 -Μαυρίδης προκύπτει- σε άτομο που φέρνει δουλειές στην κα Σκουλαροπούλου, η οποία είναι η σύζυγός σας. Τι σχέση είχε η κα Σκουλαροπούλου με λογαριασμό του κυρίου Μαυρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ουδεμία σχέση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα, εξηγεί στις σημειώσεις του ότι μεταξύ των ατόμων που έφερναν δουλειές ήταν και ο συγκεκριμένος λογαριασμός του Μαυρίδη, ο οποίος πιστώνεται υπέρ της Σκουλαροπούλου για την απολαβή προμήθειας. Δηλαδή, όχι μόνο συνιστά ως ενδιάμεσο την κα Σκουλαροπούλου, αλλά λέει ότι πιστωνόταν και ο λογαριασμός αυτός για απολαβή προμήθειας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Βουλευτής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε λίγο το θέμα, επειδή αυτήν τη στιγμή έχω ένα διπλό πρόβλημα. Η σύζυγός μου από τα τέλη του 2006 είναι καρκινοπαθής με καρκίνο στον πνεύμονα και την ανακατεύουν σε μια υπόθεση…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εμείς την ανακατεύουμε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Είπα, την ανακατεύουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εδώ υπάρχουν χειρόγραφα του κυρίου Όσβαλντ, ο οποίος εξετάστηκε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ο κ. Όσβαλντ δεν με ενδιαφέρει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με συγχωρείτε, αλλά είναι φίλος σας, εσείς του συστήσατε το Μαυρίδη, είχατε επαφές με αυτόν και σας γνωρίζω ευθέως ότι για κάποια πραγματικά περιστατικά, με όλο το σεβασμό και τη συμπόνια για την ασθένεια της συζύγου σας, αλλά...
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σας ευχαριστώ γι’ αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …εμείς εδώ έχουμε έναν άχαρο ρόλο να βρούμε τι ακριβώς συμβαίνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αφήστε με, επομένως, να σας πω. Με τον κ. Όσβαλντ έγινε το εξής θέμα και θέλω να το ξεκαθαρίσω ενώπιον της Επιτροπής σας μια για πάντα. Ο λογαριασμός αυτός, όπως προείπατε και εσείς, άνοιξε το 2001. Έρχεται το 2002, όπως λέτε εσείς, στις 24 Σεπτεμβρίου και λέει ότι «εγώ θέλω απ’ αυτό το λογαριασμό» -που εσείς ισχυρίζεστε ότι μπορεί να είναι του κυρίου Μαυρίδη, δεν με ενδιαφέρει, μάλλον ήταν του κυρίου Μαυρίδη- «να παίρνει προμήθεια η κα Σκουλαροπούλου». Να σας πω εγώ ακριβώς τι συνέβη. Εγώ δεν έχω συμβληθεί με κανέναν κ. Όσβαλντ, ούτε η σύζυγός μου έχει επαφή με κανέναν κ. Όσβαλντ, πέραν αυτού που σας είπα. Η Dresdner Bank…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μα, εσείς πήγατε το Μαυρίδη στον Όσβαλντ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν πήγα, έδωσα το τηλέφωνό του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, τον συστήσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τον σύστησα. Αν αυτό το «πήγα», σημαίνει αυτό, είναι αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και ήσασταν ο τραπεζικός διαχειριστής του κ. Μαυρίδη στην Ελλάδα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αυτό είναι μέσα στην Ελλάδα, τι σημασία έχει με την Ελβετία; Ουδεμία. Ακούστε με, επομένως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πώς συμβαίνει τότε η σύζυγος να παίρνει προμήθεια από τις κινήσεις των λογαριασμών του Μαυρίδη στη Dresdner; Αυτή είναι η απορία μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μπορώ να σας εξηγήσω;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αυτό προσπαθώ να κάνω, να σας εξηγήσω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή βλέπω ότι δεν υπάρχει διάθεση εδώ, προτείνω να ζητηθεί το κατασχεθέν υλικό από φωτογραφικό υλικό που κατασχέθηκε μαζί με τους σκληρούς δίσκους και μας παραδόθηκε χθες από την Ανακρίτρια και πήγε στην Ελληνική Αστυνομία, για να μην έχουμε και αμφισβητήσεις. Δηλαδή, να βγάλουμε τις φωτογραφίες έξω με τα κλασέρ της SIEMENS από τα κατασχεθέντα υλικά συν τα e-mails, για να τελειώνουμε, διότι βλέπω ότι ο κύριος μάρτυς δεν δέχεται να πει τίποτα εδώ.
Συγκεκριμένα το άσπρο ντοσιέ το κατασχεθέν το οποίο εστάλη εχθές από την Επιτροπή προς τον αστυνόμο Σφακιανάκη διότι εδώ πέρα παίζουμε τις κουμπάρες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Κύριε συνάδελφε, θα προχωρήσουμε σ’ αυτό που λέτε. Όμως σας παρακαλώ να σεβαστούμε λίγο τη διαδικασία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λέω δηλαδή να ξαναεξεταστεί ο κύριος γιατί βλέπω ότι δεν απαντάει σε καμία ερώτηση. Να φέρουμε τις φωτογραφίες εδώ πέρα, να του επιδεικνύουμε τις φωτογραφίες, να μας λέει ναι ή όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν κατάλαβα. Για ποιες φωτογραφίες μιλάτε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Αφήστε το προεδρείο να διευθύνει τη συζήτηση. Κύριε μάρτυς να απαντάτε σε αυτά που σας ρωτούν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, μου μιλάτε για κάποιες φωτογραφίες και άσπρο ντοσιέ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ αναφέρομαι σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και σε συγκεκριμένα σημειώματα του κυρίου Όσβαλντ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ο κ. Όσβαλντ επομένως κάποια στιγμή είπε ότι η τράπεζα Dresdner Bank επειδή έγινε σύσταση αυτού του πελάτη και αυτός ο πελάτης είναι καλός πελάτης, θέλει λόγω της σύστασης από τις προμήθειες που έβγαζε ο λογαριασμός του, να δώσει κάποια επιστροφή προμηθείας όπως το λένε αυτοί, δηλαδή από τη σύσταση του πελάτη προς εμένα. Του εξήγησα ότι εγώ αυτό το πράγμα δεν το κάνω, ότι δεν θέλω καμία επιστροφή προμηθείας αν δεν υπάρχει κάτι γραπτό το οποίο να λέει ότι εγώ δεν έχω καμία ευθύνη και καμία συμμετοχή στη διαχείριση του λογαριασμού και σε οτιδήποτε άλλο, καμία ευθύνη για τα χρήματα που έρχονται, καμία ευθύνη για το τι πράξεις κάνουν στην Ελβετία, ότι μπορούν να δώσουν την προμήθεια για να την κόψουν όποτε θέλουν, δηλαδή μια καθαρά δισέλιδη σύμβαση η οποία να λέει ότι είναι δική τους επιθυμία να κάνουν αυτό. Και η Dresdner Bank είπε ότι λόγω της θέσης μου, για να μην συνδεθεί και μη νομίζουν ότι γίνεται τίποτε τέτοιο να βάλουμε το όνομα της συζύγου ότι έκανε σύσταση στον κ. Μαυρίδη. Ακριβώς αυτό που σας λέω είναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, εδώ υπάρχει χειρόγραφο σημείωμά του που λέει ότι κατόπιν οι συμβάσεις αυτές για τις οποίες μιλάει παραπάνω, ότι τα 500 χιλιάρικα θα διαβιβαστούν σε διάφορους συνεργάτες του Μαυρίδη, αναμονή 884.000 ευρώ από την εταιρεία Fiber Lights στο Ντουμπάι που είναι δορυφορική της SIEMENS…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τι σχέση έχω εγώ με αυτά;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο Μαυρίδης ελάμβανε κατ’ έτος γύρω στα 4.000.0000 ευρώ από τα οποία το 40% διαχωρίζεται και στέλνεται στην Ευρώπη. SIEMENS Ρουμανία, Αρμενία. Το 2004 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη SIEMENS ΕΛΛΑΣ και σε σχέση με τους Ολυμπιακούς η SIEMENS σύναψε συμβάσεις ύψους 600.000.000. Αναμένονται καταβολές προμηθειών γύρω στα 5.000.000 από διάφορα τραπεζικά ιδρύματα. Μεγάλες συμφωνίες μεταξύ SIEMENS και άλλων συνεργατών. Λέει σε χειρόγραφο σημείωμά του ότι οι συμβάσεις αυτές θα έφερναν πληρωμές προμηθειών και χρήματα για λάδωμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν έχω καμία σχέση εγώ με αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αναφέρεται σημείωμα για τη σύζυγό σας που λέει ότι στο άτομο που φέρνει δουλειές Σκουλαροπούλου είναι η σύζυγος του Παναγιωτοπούλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σας εξήγησα πώς είναι η πραγματικότητα. Αν ο κ. Όσβαλντ ήθελε να αντιγράφει στο Internet ό,τι έβλεπε και να τα γράφει μέσα για να πείσει την τράπεζά του, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε κύριε μάρτυρα, γίνονταν αυτά; Ποιο έτος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Το 2004 που μου διαβάσατε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Όσβαλντ ξέρετε πότε τα κατέθεσε αυτά στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν το ξέρω εγώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Διότι μας λέτε για Internet.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, με συγχωρείτε αλλά αυτά που μου διαβάσατε, ότι κατέβασε συμβάσεις είναι ένα κείμενο..
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν είναι κείμενα. Είναι χειρόγραφα σημειώματα του Όσβαλντ το οποίος κατέθεσε το 2006.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ο κ. Όσβαλντ κατέθεσε το 2006. καμία συμμετοχή δεν είχαμε ούτε εγώ ούτε η σύζυγός μου και σε κανένα μαύρο χρήμα ούτε στις προμήθειες ούτε στις δουλειές. Αν ο κ. Μαυρίδης έκανε δουλειές και συμβάσεις για λογαριασμό της εταιρείας του καλώς τις έκανε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καλώς τις έκανε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Καλώς τις έκανε. Δεν με ενδιαφέρει τι έκανε ο κ. Μαυρίδης. Ο κ. Μαυρίδης θα λογοδοτήσει εκεί που πρέπει να λογοδοτήσει. Εγώ δεν εξετάζω αυτή τη στιγμή τι λέει ο κ. Μαυρίδης και τι λέει ο κ. Όσβαλντ. Ο κ. Όσβαλντ για να δικαιολογήσει τη θέση του έγραφε ένα κείμενο στο οποίο ανακάτευε όλο τον κόσμο χωρίς να είναι. Εγώ σας είπα τι έγινε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Μαυρίδης ήταν ένας καινούριος πελάτης για τον κ. Όσβαλντ. Από ποιον πήρε πληροφορίες για να τον ελέγξει ως πελάτη και να τον εμπιστευτεί; Όσα ξέρει ο κ. Όσβαλντ για το Μαυρίδη από ποια πηγή τα ξέρει αφού εσείς είστε ο μοναδικός που τον σύστησε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, κάνετε λάθος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Α, τώρα κάνω λάθος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, με συγχωρείτε. Βεβαίως, κάνετε λάθος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η τραπεζική πρακτική επιβάλλει. Ποτέ κανένας δεν σου λέει. Δεν του είπα τίποτα. Του είπα ότι για εμάς, είναι ένας καλός πελάτης, είναι της SIEMENS τηλεβιομηχανικής στην Ελλάδα, ο Διευθυντής της COM. Kάνε τη δική σου έρευνα και εάν θέλεις να δεχτείς τα χρήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από πού θα έπαιρνε πληροφορίες, για να κάνει έρευνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Από πού θα πάρει πληροφορίες η DRESNER BANK, γερμανικών συμφερόντων, θυγατρική της ALLIANCE;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Από το γερμανικό κράτος κατευθείαν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από το γερμανικό κράτος; Γνωρίζετε το γερμανικό κράτος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, η DRESNER BANK, δεν είναι θυγατρική της ALLIANCE;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τον Μαυρίδη, τον γνώριζε η DRESNER BANK;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, σας παρακαλώ, ο κ. Μαυρίδης ήταν για τη νοτιοανατολική Ευρώπη ο Chief. Είναι δυνατό να μην το γνώριζε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς είσαστε όμως ο τραπεζίτης του.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα τι είμαι εγώ; Ο τραπεζίτης δεν έχει καμία σημασία. Μου λέτε τώρα ότι γερμανικό κράτος, δεν γνώριζε τον κ. Μαυρίδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, αν είναι δυνατόν! Και ο κ. Μαυρίδης να είναι στη DRESNER BANK, που είναι θυγατρική της ALLIANCE, που αυτή την στιγμή όταν λέμε γερμανικό κράτος εννοούμε τους εξής τρεις;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι δουλειές έκανε ο κ. Μαυρίδης στη DRESNER BANK;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιους εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όταν λέμε γερμανικό κράτος εννοούμε τους εξής τρεις, όπως είδατε. Το Διοικητή της DEUTSCHE BANK, το Διοικητή της ΑLLIANCE και το Διοικητή της SIEMENS και η απόδειξη ήταν ότι στην κρίση συμμετείχαν αυτοί οι τρεις άνθρωποι. Δεν ήξεραν τον κ. Μαυρίδη στη DEUTSCHE BANK;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
Τώρα, να σας ρωτήσω κάτι. Ο κ. Μαυρίδης αυτές τις δουλειές που έκανε με τον κ. Όσβαλντ στην DRESNER BANK τις έκανε μέσω τραπεζικού συστήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τι εννοείτε μέσω τραπεζικού συστήματος;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μέσω τραπέζης δηλαδή, εμβάσματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Το τι λάμβανε ο κ. Όσβαλντ από τον κ. Μαυρίδη είναι δικό του θέμα. Ο κ. Όσβαλντ θα απαντήσει. Δεν έλαβα τίποτα ούτε έστειλα ποτέ τίποτα εγώ λεφτά στην DRESNER BANK. Όταν στις 24/9/2002 εμφανίστηκε έμβασμα 2.000.000 από την DRESNER BANK, ζήτησα και πήρα ότι αυτό είναι προϊόν δανείου και το έχω στο αρχείο μου, για να μη συμβεί κάτι σήμερα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τα χρήματα αυτά, τα οποία έφερε στην τράπεζά σας ο κ. Μαυρίδης, γνωρίζατε τι χρήματα είναι και από τι δουλειές προέρχονται;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τα χρήματα αυτά, κοιτάξτε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ήταν επ’ ονόματι του; Επ’ ονόματι της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Επ’ ονόματι του ήταν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επ’ ονόματι του, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Απ’ ό,τι πληροφορούμαι από τον Τύπο, του τα είχε δώσει η SIEMENS.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Απ’ ό,τι πληροφορείστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Απ’ ό,τι βλέπω και εγώ στον Τύπο. Δεν μπορώ να ξέρω εγώ τι γίνεται. Του τα έχει δώσει η SIEMENS, αλλά εικάζω ότι μέσα στη δικογραφία λέει ότι υπάρχει και γράμμα ότι του τα έδωσε η SIEMENS. Τώρα, εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Να σας ρωτήσω όμως. Τα είχε δώσει η SIEMENS και τα είχε σε ατομικό λογαριασμό του.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κοιτάξτε, δεν ξέρω αν ο κ. Μαυρίδης…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς, ήσασταν ο τραπεζίτης. Μα, τι είναι αυτά που λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σας παρακαλώ, κα Τσόνογλου! Ξέρω εγώ εάν ο κ. Μαυρίδης με τη SIEMENS που ήταν …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μα, δεν σας ρώτησα αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, δεν ξέρω ποΎ τα βρήκε τα χρήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εγώ σας ρώτησα εάν τα χρήματα αυτά που λέτε ότι προφανώς μπορεί να ήταν και της SIEMENS ήταν κατατεθειμένα στο όνομά του.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ήταν στο όνομά του. Τι θέλετε να κάνουμε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Τι διατραπεζικές εργασίες έκανε με αυτά τα χρήματα, τα οποία ναι μεν μπορεί να ήταν και της SIEMENS, αλλά ήταν στο όνομά του και επομένως ατομικά τα διαχειρίστηκε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Στην τράπεζά μας δεν έκανε καμία τραπεζική εργασία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εξακολουθούν και βρίσκονται είκοσι εκατομμύρια στη SOCIΕTE GENERALΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι βέβαια, εδώ έχω το χαρτί.
Έχω το χαρτί που 15/12/2006 και τέλη του 2007, μου δίνει την οδηγία να επιστραφούν οχτώ εκατομμύρια στη SIEMENS. Ορίστε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τα υπόλοιπα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τα υπόλοιπα ο κ. Μαυρίδης ζήτησε να πάνε στη SOCIETE GENERALE του Λουξεμβούργου, όπως είχε δικαίωμα και το έκανε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Αυτό πότε σας το ζήτησε για το Λουξεμβούργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Το 2007 ή το 2008. Δεν θυμάμαι ακριβώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και ήταν δώδεκα εκατομμύρια συν τους τόκους τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, δώδεκα εκατομμύρια. Νομίζω δώδεκα, δεκατρία δεν θυμάμαι, ακριβώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι. Αυτό έγινε μέσω τραπεζικού εμβάσματος στην τράπεζα του Λουξεμβούργου που είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν έγινε μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Έγινε μέσω της διαδικασίας, επειδή τα χρήματα ήταν επενδυμένα σε προϊόντα. Από τη φύλαξη της SOCIETE GENERALE Ελλάδος, πέρασαν σε λογαριασμό της SOCIETE GENERALE Λουξεμβούργου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η διαδικασία, λοιπόν, ήταν μεταφορά τραπεζικών τίτλων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τίτλων. Όπως μεταφέρεις ομόλογα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπάρχουν κάποια αποδειχτικά έγγραφα αυτών των συναλλαγών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Βεβαίως, στη SOCIETE GENERALE. Τα πάντα υπάρχουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε έγινε αυτό; Το 2007 εσείς ήσασταν στη SOCIETE GENERALE;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Φυσικά. Που ήμουν;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε απολυθήκατε από εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Το 2009.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τώρα πρόσφατα δηλαδή, πριν από ένα χρόνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι. Σας είπα ότι στις 29-1-2007 μου έδωσε εντολή να μεταφέρω στο λογαριασμό της SIEMENS Γερμανίας 8 εκατομμύρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μπορείτε να μας πείτε το νούμερο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μπορώ να σας αφήσω ό,τι θέλετε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, παρακαλώ να μας τα αφήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Να μας αφήσετε ό,τι έχετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ορίστε, σας δίνω τις δύο εντολές του κ. Μαυρίδη 15 Δεκεμβρίου και 23 Ιανουαρίου, οι οποίες λένε «να τα μεταβιβάσετε εδώ, σε τραπεζικό λογαριασμό με την επωνυμία SIEMENS που εδρεύει στο Μόναχο 8033 της Γερμανίας, οδός Φίντερπλατς» κ.λπ..
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποια τράπεζα είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Είναι η Deutsche Bank Μόναχο. Έχει και τον τραπεζικό λογαριασμό. Σας τα καταθέτω.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος καταθέτει τα προαναφερθέντα έγγραφα)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Όσβαλντ είχε επαφές, όπως είπαμε, με τον κ. Μαυρίδη. Τι έκαναν; Τι χρήματα κατέθετε ή τι άλλες διατραπεζικές εργασίες έκαναν; Γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν γνωρίζω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Βλέπατε τον κ. Όσβαλντ στην Ελλάδα; Επισκεπτόταν την Ελλάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, την επισκεπτόταν, όπως σας είπα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για να κάνει τι; Για τουρισμό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, βέβαια, για τη δουλειά που κάνουν οι Ελβετοί τραπεζίτες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μαζεύουν χρήματα από τρίτες χώρες, για να ανοίξουν λογαριασμό στην Ελβετία. Η Ελβετία τρία πράγματα κάνει. Σοκολάτες, τράπεζες και ρολόγια. Δεν έχει τίποτε άλλο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Μαυρίδης με τις σοκολάτες, προφανώς, δεν είχε σχέση. Με τα ρολόγια δεν είχε σχέση, με τα χρήματα είχε σχέση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Προφανώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επομένως, προφανώς, τι συνεργασία είχε ο κ. Μαυρίδης με τον κ. Όσβαλντ στην Ελλάδα, όταν ερχόταν ο κ. Όσβαλντ εδώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το γνωρίζω. Δεν παρέστη σε καμία συνάντηση στην οποία να ήταν ο κ. Όσβαλντ και ο κ. Μαυρίδης. Ο κ. Όσβαλντ με έπαιρνε ένα τηλέφωνο, πίναμε έναν καφέ, οτιδήποτε άλλο, ήταν γνωστό και στη Societe και σε όλους, ότι ο κ. Μαυρίδης ήταν και πελάτης της Dresner Bank και ήταν δικαίωμα του κ. Όσβαλντ να βλέπει τον κ. Μαυρίδη και να συμφωνούν ό,τι θέλουν να συμφωνήσουν. Δηλαδή, δεν υπήρχε καμία ανάμειξη ούτε εμού προσωπικά, ούτε κανενός, ούτε οτιδήποτε άλλο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς δουλεύατε στη συγκεκριμένη τράπεζα, Societe Generale. Ο κ. Μαυρίδης έκανε τις εργασίες τους αυτές με τον κ. Όσβαλντ σε μία άλλη τράπεζα, την Dresner Bank. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Έκανε στη Societe τις τραπεζικές εργασίες...
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στην αρχή, και μετά από ένα άλφα χρονικό διάστημα...
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι στην αρχή. Πάντοτε. Δεν είχε το λογαριασμό...
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, από πότε είναι στη Dresner Bank ο κ. Όσβαλντ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Από το 2001. Και σε εμάς ήταν, παράλληλα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από το 2001 λοιπόν και μετά, ο κ. Όσβαλντ δούλευε στη Dresner Bank. Γιατί δεν τον στείλατε στη Societe; Δουλεύατε σε μία συγκεκριμένη...
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, δεν τον έστειλα σε συγκεκριμένη. Σας επαναλαμβάνω και πάλι πως του είπα ότι γνωρίζω μόνο τον κ. Όσβαλντ, δεν ξέρω σε ποια τράπεζα δουλεύει και από τον κ. Μαυρίδη και από τον κ. Όσβαλντ μου λέει «εγώ θα συνεργαστώ με τον κ. Όσβαλντ και είναι στη Dresner Bank». Και μάλιστα ένιωθε, απ’ ό,τι κατάλαβα, πολύ καλά ο κ. Μαυρίδης καθότι η Dresner Bank είναι γερμανικών συμφερόντων και ήταν και θυγατρική της Allianz και ήταν και περιχαρής μάλιστα, που ήταν και στην κουλτούρα του.
Επαναλαμβάνω και πάλι, γιατί θέλω να καταγραφεί, ότι ο κ. Μαυρίδης ήταν απολύτως σαφής «θέλω να ανοίξω λογαριασμό στην Ελβετία και μόνο στην Ελβετία». Όταν του είπα «μα, καλά, αφού είσαι πελάτης σε εμάς, άνοιξε στη θυγατρική μας στην Ελβετία», μου απήντησε «έχω αρκετά χρήματα σε εσάς και όπως είναι λογικό, κάθε άνθρωπος, δεν μπορώ να έχω όλα τα αβγά μου σε μία τράπεζα».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μα, δεν ήταν δικά του.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω αυτό, κυρία Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Προφανώς, είπατε, δεν ανήκαν σε αυτόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν είπα προφανώς. Λέω, δεν ήταν δικά του. Τώρα, μου μιλάτε το 2001 να σας εικάσω τι έγινε το 2006. Δεν είναι δυνατόν. Είναι λογικό ότι το 2001 δεν μπορούσα να ξέρω τι θα γίνει το 2006.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σε άλλα μέλη της οικογενείας του είχε λογαριασμούς ο κ. Μαυρίδης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, διατηρούσε κοινούς λογαριασμούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στην Ελλάδα είχε εταιρείες; Είχατε ακούσει για μία MARTHA…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κυρία Τσόνογλου, για την εταιρεία MARTHA εγώ διάβασα στον Τύπο και δεν είναι εταιρεία ελληνική. Απ’ ό,τι έγραψε ο Τύπος είναι εταιρεία που σύστησε ο κ. Μαυρίδης στη Dresner Bank, για την οποία δεν έχω καμία σχέση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ - ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Γνωρίζετε τι δουλειά έκανε αυτή η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν μπορείτε να ρωτάτε εμένα. Δεν το ξέρω. Λογικό είναι να μη το ξέρω. Και παράλληλα δεν δέχτηκα ποτέ χρήματα από εταιρεία του κ. Μαυρίδη…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ - ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Εσείς, τον κ. Μαυρίδη τον ξέρατε σαν υπάλληλο κάποιας εταιρείας, έτσι δεν είναι; Πως δικαιολογείτε ότι είχε τέτοιους λογαριασμούς, τέτοιου ύψους, να συστήνει εταιρείες κ.λπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ξέρω για τις εταιρείες που σύστηνε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι δουλειές έκανε, δηλαδή, ο κ. Μαυρίδης, κύριε μάρτυρα; Και μη μας λέτε ότι δεν ξέρετε. Ήσασταν ο τραπεζικός διαχειριστής του, τα λέγατε μεταξύ σας. Άλλο αν δεν θέλετε να πείτε, αλλά εδώ ήρθατε ως μάρτυρας και οφείλετε να καταθέσετε ό,τι γνωρίζετε. Και να ξέρετε ότι, ό,τι αποκρύβετε, αξιολογείται και ποινικώς, κύριε μάρτυρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κυρία Τσόνογλου, τα γνωρίζω όλα πολύ καλά και δεν αποκρύβω τίποτα. Ίσα-ίσα λέω τα πράγματα ακριβώς, όπως είναι.
Ο κ. Μαυρίδης, επαναλαμβάνω και πάλι, ήταν ο Διευθυντής της νοτιοανατολικής Ευρώπης για την SIEMENS.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ - ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Ωραία. Πως τον άφηνε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αφήστε με ένα λεπτό. Αν δεν μ’ αφήσετε να ολοκληρώσω, δεν μπορώ να σας αναπτύξω ένα σκεπτικό.
Όταν λέτε ότι ο κ. Μαυρίδης είχε αυτά τα χρήματα -και μιλάτε για την περίοδο του 2004- θέλω να πω ότι η SIEMENS το 2004, της οποίας προΐστατο ο κ. Μαυρίδης, ήταν η πιο επικερδής επιχείρηση μονάδας στον κόσμο. Τα κέρδη της ήταν τεράστια, στο Τμήμα που προΐσταται ο κ. Μαυρίδης.
Σας θυμίζω ότι το Τμήμα του κ. Μαυρίδη και ο κ. Μαυρίδης –δεν ξέρω, απλώς λέω ο κ. Μαυρίδης, για να μη πω το Τμήμα του κ. Μαυρίδη- η SIEMENS Τηλεβιομηχανική, ήταν αυτή η οποία έκανε τη συμφωνία με τη ROMTELECOM την εποχή εκείνη. Σας θυμίζω ότι η SIEMENS Τηλεβιομηχανική διαχειριζόταν το εργοστάσιο της SIEMENS στην Θεσσαλονίκη με σημαντικό μέτοχο την Εθνική Τράπεζα. Όλα αυτά ήταν κάτω από το Τμήμα του κ. Μαυρίδη.
Παράλληλα είχε αναλάβει όλα τα έργα και μιλάω τώρα για τον Ο.Τ.Ε. –αποκλειστικός πάροχος του Ο.Τ.Ε.- όλα αυτά και δείτε και τους ισολογισμούς της SIEMENS και πείτε μου εσείς για ένα στέλεχος αυτής της εμβέλειας που ήταν ένας από τους Διευθυντές της SIEMENS παγκοσμίως. Δείτε πόσο είναι το εύρος των προμηθειών που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ και κάντε ένα πολλαπλασιασμό για να δείτε ότι τα εκατομμύρια μπορεί και να ήταν και δικά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ - ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Καλά σοβαρολογείτε τώρα, κύριε μάρτυρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εγώ αν σοβαρολογώ;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ - ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Ναι. Εκατομμύρια εκατομμυρίων, ξένες εταιρείες, να κάνει εταιρείες, να έχει πάρε-δώσε με ελβετικές τράπεζες. Και βεβαίως να τον ενδιαφέρει…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, δεν ξέρω αν έκανε εταιρείες. Επαναλαμβάνω ότι πάτε να μου φορτώσετε ότι ξέρω αν έκανε εταιρείες. Δεν έκανε εταιρείες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ - ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Εσείς δεν γνωρίζατε τίποτα για την συνεργασία σας μαζί του; Δεν είχατε ενημερώσει ποτέ τον Όσβαλντ και δεν σας είχε ζητήσει ποτέ πληροφορίες για τον κ. Μαυρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κυρία Τσόνογλου, ποτέ. Όταν θέλεις να κρίνεις μία κατάσταση και τον άλλο να ενημερώσεις, δεν λαμβάνει υπόψη του. Δεν τον ενημέρωσα και ούτε ενδιαφέρεται κανένας να ενημερωθεί, όταν θες να κρίνεις μια κατάσταση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ - ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Ακούστε, κύριε μάρτυρα. Στην Ελλάδα από το 1995 υπάρχει ένας νόμος για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», αλλά υπάρχουν και διεθνείς νόμοι, που βάζουν υποχρεώσεις σε τραπεζικούς να ελέγχουν τους καταθέτες ως προς την προέλευση των χρημάτων. Εσείς, αυτό το κάνατε για τον Μαυρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Πάρα πολύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ - ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Ερευνήσατε που βρήκε τα λεφτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι. Εγώ έκανα εξωτερικό memo στο οποίο ανέφερα το εύρος της περιουσίας του κ. Μαυρίδη…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ - ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Των είκοσι εκατομμυρίων, που μας λέτε, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Είπα: Το εύρος της περιουσίας του κ. Μαυρίδη εκείνη την στιγμή στην Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ – ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Και ανταποκρινόταν στα είκοσι εκατομμύρια ευρώ, που κατέθεσε στην Τράπεζά σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σας επαναλαμβάνω και πάλι. Ανέφερα τη θέση του, δηλαδή τα deals στα οποία ο κ. Μαυρίδης είχε συμμετάσχει. Το ύψος των αμοιβών αυτών των στελεχών, όπως αποκαλύφθηκε και μετά την κρίση του 2007, ήταν δυσθεώρητο. Δείτε τα ύψη των αποζημιώσεων, των bonus κ.λπ. των στελεχών των αμερικάνικων τραπεζών και των μεγάλων πολυεθνικών. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, αυτά είναι στοιχεία καταγεγραμμένα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ – ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Μην με παρακαλάτε. Έχουμε και εμείς στοιχεία και γι αυτό σας ρωτάμε. Και δεν μπορείτε να μας πείσετε ότι κάνατε αυτό που προβλέπουν οι διεθνείς …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Βεβαίως, και το έκανα και ζήτησα και άδεια. Θα μπορούσε η Γενική Διεύθυνση να αρνηθεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ – ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Ο κ. Όσβαλντ αυτόν τον έλεγχο τον έκανε για τα χρήματα, που κατέθετε ο κ. Μαυρίδης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το ξέρω. Είναι θέμα του κ. Όσβαλντ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ – ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Με τον οποίο δεν έχετε καμία επαφή, όταν ερχόταν στην Ελλάδα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Είχα επαφή κοινωνική και έπινα έναν καφέ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και για τον Μαυρίδη, ο οποίος διακινούσε χρήματα στην Ελβετία..
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δε μ’ ενδιαφέρει τι έκανε ο κύριος Μαυρίδης στην Ελβετία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν σας ενδιέφερε και κανένα άλλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δε μ’ ενδιαφέρει τι κάνει ο κύριος Μαυρίδης στην Ελβετία. Είναι δικό του θέμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πολύ ωραία. Εντάξει. Θα αξιολογηθεί, κύριε μάρτυρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σαφέστατα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τώρα, λοιπόν, στη συνέχεια. Γιατί να εμπλακεί η σύζυγός σας, η οποία είναι τραπεζική υπάλληλος επ’ ευκαιρία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Καμία σχέση. Και εγώ ήμουν στο ναυτικό και δούλευα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με τι ασχολείται;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Οικιακά. Δεν έχει καμία ασχολία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Οικιακά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Οικιακά. Αφού είναι άρρωστη σας λέω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πώς ενεπλάκη στα πρόχειρα σημειώματα του Όσβαλντ, ο οποίος τα έδωσε στην ελβετική δικαιοσύνη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σας το απάντησα. Θα σας το ξανά απαντήσω. Ο κύριος Όσβαλντ…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, με τον οποίο εσείς δεν είχατε καμία σχέση για Μαυρίδη ή οτιδήποτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν είχατε. Δεν τον ρωτάγατε για Μαυρίδη ή οτιδήποτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν μ’ ενδιέφερε να τον ρωτήσω τι κάνει, ποιες είναι οι τραπεζικές συναλλαγές που κάνει. Δεν ήταν στην τράπεζα. Εγώ ασχολιόμουν με τους λογαριασμούς του κ. Μαυρίδη που ήταν στην τράπεζα μας. Δεν μ’ ενδιέφερε. Ο κ. Όσβαλντ ήθελε να βάλει ένα όνομα, προφανώς για να μην πει τότε όλη την ιστορία ότι «ξέρεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε το τηλέφωνο μου και με βρήκε έτσι ο κ. Όσβαλντ», σου λέει να βάλουμε κομψά τη σύζυγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πολύ ωραία. Ερωτήθηκε η σύζυγος σας γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ορίστε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η σύζυγος σας ερωτήθηκε γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν ερωτήθηκε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς δεν το μάθατε αυτό; Δεν σας είπε «ξέρετε, θα βάλουμε τη γυναίκα σας;»
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, το έμαθα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ωραία. Αυτή η προμήθεια…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Και μου λέει: «Ε, το κάναμε, εντάξει, δεν έγινε και τίποτα».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Παρακαλώ, να μη μιλάει ο ένας πάνω στον άλλον γιατί δεν μπορούν να γραφτούν στα Πρακτικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν έγινε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μου λέει «σύζυγός σου είναι. Δεν το βάλαμε για λόγους τακτ, δικούς σου.»
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τακτ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Βεβαίως. Διότι θα λένε… Είδατε τώρα τί με ρωτάτε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, το χαρακτηρίζετε σαν πράξη αβροφροσύνης το να υπάγεται μία προμήθεια, σ’ ένα συγκεκριμένο λογαριασμό; Το θεωρείτε ότι είναι τακτ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, κυρία, δεν είπα αυτό. Με ρωτήσατε. Απαντώ. Εγώ δεν είπα τακτ. Εσείς είπατε. Εγώ σας είπα το εξής: Ο κύριος Όσβαλντ ήθελε για να μην πει ότι «από τον κ. Παναγιωτόπουλο», που το ήξεραν οι ανώτεροί του, είμαι βέβαιος, λέει θα πω ότι «τον γνώρισα μέσω του συζύγου του κ. Παναγιωτόπουλου.» Ε, σύζυγός μου είναι, το καταλαβαίνει και ο οποιοσδήποτε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτήν την προμήθεια την εισέπραξε η σύζυγός σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Πέστε μου ξανά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτήν την προμήθεια την εισέπραξε ποτέ η σύζυγός σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Λοιπόν, αφήστε τότε να σας πω όλη την ιστορία. Το 2003, η Dresdner Bank -γιατί μου λέτε ότι δε συνεισφέρω απόλυτα- είπε ότι «εγώ θέλω να σας στείλω, λόγω της σύστασης και επειδή ο πελάτης είναι καλός» -που τον θυμήθηκε μετά το 2001, κάποια στιγμή θα βρεθεί και αυτό - «Το 2001 θα ήθελα, λόγω της σύστασης και μόνο, από τη διαχείριση του λογαριασμού βγαίνουν κάποιες προμήθειες, κάποιο ποσοστό, να σας το πιστώνουμε, να σας το δίνουμε». Εκείνη τη στιγμή απήντησα ότι «εγώ δεν θέλω να μου στείλετε». Και μάλιστα πρότειναν «ναι, να σας το κρατάμε στην Ελβετία». Λέω εγώ «λογαριασμό στην Ελβετία ούτε έχω, ούτε είχα, ούτε μ’ ενδιαφέρει να έχω».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Τι ποσό ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ορίστε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Τι ποσό ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ήταν ποσό συγκεκριμένο. Δεν ήταν ποσό. Λέει «από τη διαχείριση που κάνουμε εμείς του λογαριασμού» χωρίς να μου πούνε «θα βγουν κάποιες προμήθειες». Είπε «επειδή στην Ελβετία, έτσι είθισται, αυτός που μας συστήνει έναν πελάτη, για τη σύσταση και μόνο, θα δίνουμε κάποιες προμήθειες.» Εγώ τους ζήτησα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έτσι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Να ολοκληρώσω, κυρία Τσόνογλου.
Εγώ τους ζήτησα ότι θα είναι σαφές ότι αυτή η προμήθεια, η οποία στέλνεται, δεν θα έχει να κάνει με διαχείριση, διαμεσολάβηση, γιατί διάβασα διαμεσολάβηση. Στο οποίο είπαν «βεβαίως, ναι» η Dresner Bank θα γράφουμε διαμεσολάβηση. Δεν θα έχει να κάνει ότι τα λεφτά αυτά έχω εγώ γνώση ή ξέρω τις πηγές τους αν είναι «μαύρα», «άσπρα», «κίτρινα», «μπλε» και είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία σας να τη δίνετε και να την κλείσετε, όποτε εσείς θέλετε.
Αυτά συμφωνήθησαν…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έτσι, έτσι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Πώς συμφωνήθησαν; Συμφωνήθησαν εγγράφως; Υπάρχει έγγραφο γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μου έστειλαν ένα δισέλιδο. Mπορεί να είναι στη δικογραφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Η απάντησή σας υπάρχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, μου έστειλαν ένα δισέλιδο, το οποίο φαντάζομαι μπορεί να υπάρχει και στη δικογραφία την ξένη -δεν ξέρω- στο οποίο έλεγε αυτά τα πράγματα και μου ζητούσαν να βάλουμε μία υπογραφή. Και μάλιστα, εκεί βάλαμε το όνομα της συζύγου για να μη φαίνομαι εγώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Συνεχίζω. Και μου είπε η Dresdner Bank, όπως συνήθως γίνεται «να σας τα φυλάμε σ’ ένα λογαριασμό στην Ελβετία.» Λέω εγώ «δε θέλω ούτε να μου φυλάτε ούτε σ’ ένα λογαριασμό στην Ελβετία. Εγώ θέλω ό,τι θέλετε να πιστώσετε να έρχεται σε λογαριασμό της Alpha Bank που έχω με τη σύζυγό μου, να έρχεται εκεί, να υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο γιατί κάποια στιγμή μπορείτε να μου πείτε» -σαν να ήμουν μάντης, κυρία Τσόνογλου- «ότι εσείς μου δώσατε -ή να σας τα δίνουμε μετρητά- ότι εσείς μου δώσατε πέντε εκατομμύρια ευρώ ή δεκαπέντε ή οτιδήποτε.»
Θέλω να υπάρχει αυτό και θέλω να έρχεται με έμβασμα στο οποίο εντολείς να είστε εσείς και να φαίνεται. Και μάλιστα τους είπα: Όλο αυτό υπό την αίρεση ότι γι’ αυτό το ποσό πληρώνονται φόροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, θα φορολογηθεί, θα πληρωθεί ΦΠΑ στην Ελβετία. Βεβαίως -μου λένε- αυτό.
Μάλιστα, κυρία Τσόνογλου, εξεπλάγησαν, γιατί μου λένε: «Είσαι ο μοναδικός Έλληνας που ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Δεν έχουμε ξαναδεί κανέναν να μας λέει φέρτα στην Ελλάδα». Αυτό ακριβώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα, εσείς γνωρίζατε ότι ο κ. Μαυρίδης διακινεί χρήματα μέσω αυτής της ελβετικής τράπεζας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Βεβαίως. Φυσικά, κυρία Τσόνογλου. Μα, σας είπα… Κυρία Τσόνογλου, να το ξαναπούμε. Ο κ. Μαυρίδης από το 2001 και ο κ. Όσβαλντ είπαν ότι: «Εμείς αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και ανοίγουμε λογαριασμό».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πολύ ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κανένα πρόβλημα. Και το 2002 και η Societe Generale δεχθήκαμε 2 εκατομμύρια ευρώ σε έμβασμα, που έγραφαν ότι είναι δάνειο και πήρα και ξεχωριστό χαρτί ότι είναι δάνειο στον κ. Μαυρίδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή η προμήθεια ήταν ποσοστό σε σύνολο τραπεζικών…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κυρία Τσόνογλου, δεν ξέρω, δεν με αφορούσε, δεν ασχολήθηκα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μα δεν μπήκαν σε λογαριασμό σας στην Alpha Bank;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, αλλά δεν ξέρω τι αφορούσε και πώς έκαναν τον υπολογισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι ύψους ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ορίστε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι ύψους ήταν το ποσό που κατατέθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κυρία Τσόνογλου, θα σας πω ειλικρινά κάτι. Το λογαριασμό στον οποίο είναι μέσα τα χρήματα, τον ξέρετε και δείτε εσείς το ποσό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είστε μάρτυρας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μισό λεπτό, κυρία Τσόνογλου. Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Αν εγώ φύγω από εδώ μέσα και πω ότι ήταν 100 ευρώ και βρεθούν ότι είναι 102, όλοι θα γράψουν πάλι ότι απέκρυψα πράγματα. Δείτε το. Εκεί είναι όλα. Δεν έχω κλείσει κανένα λογαριασμό. Δεν πείραξα κανένα λογαριασμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Λοιπόν, σας κάνω ευθεία την ερώτηση…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Και κάτι άλλο, κυρία Τσόνοβλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακούστε με, κύριε Παναγιωτόπουλε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μισό λεπτό να ολοκληρώσω, κυρία Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ένα λεπτό κύριε Παναγιωτόπουλε γιατί εδώ είστε μάρτυρας. Δεν θα μας υποδείξετε αν θα πούμε, τι θα πούμε κ.λπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, σας απήντησα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εγώ σας απευθύνω μία ευθεία ερώτηση. Έχετε γνώση αυτής της σύμβασης προμηθείας. Έχετε γνώση ότι για λόγους δικούς σας βάλατε το όνομα της συζύγου σας. Έχετε γνώση ότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το έβαλα εγώ, το έβαλε η Dresdner Bank. Θεώρησε ότι έτσι έπρεπε να κάνει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατόπιν συναινέσεως σας. Και είπατε: «Αντί να βάλει το όνομα μου, είπαμε να βάλει της γυναίκας μου». Το έχετε παραδεχθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι κατόπιν συναινέσεως μου. Είπαν: «Εμείς έτσι θέλουμε να το κάνουμε. Τελείωσε.» Πείτε το όπως θέλετε. Τώρα αυτό είναι μία πολύ μικρή τεχνική λεπτομέρεια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι, κύριε Παναγιωτόπουλε. Δεν το λέω όπως θέλω. Όπως το λέτε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το είπα αυτό. Δεν σας είπα αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εδώ έχετε πει…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εσείς προσπαθείτε να με μεταφράσετε. Δεν είπα αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν προσπαθώ να μεταφράσω τίποτα. Είναι όλα καταγραμμένα. Απαντήστε μου, λοιπόν, ευθέως. Αυτό το ποσό προμήθειας τι ποσό ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σας απαντώ ευθέως και σας λέω ότι αυτό το ποσό προμήθειας είναι ποσό το οποίο θα βρείτε εσείς Στην άθροιση. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι πάνω -σε ένα διάστημα τριετίας- από 160.000 – 170.000 ευρώ. Και πάλι σας λέω -μην κατηγορηθώ και επιμένω σ’ αυτό και θέλω να καταγραφεί- το ακριβές ποσό είναι αυτό το οποίο θα πείτε εσείς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε μάρτυς, πιο σιγά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Συγγνώμη, συγχωρέστε με για την ένταση, αλλά είναι πολλά χρόνια αυτό το πράγμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, τι είδους παροχή υπηρεσιών έκανε η σύζυγος σας ώστε να δικαιούται αυτό το…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κυρία Τσόνογλου, καμία παροχή υπηρεσιών. Ήταν σύσταση. Τα έδωσαν για τη σύσταση. Καμία παροχή υπηρεσιών. Έτσι δουλεύουν. Και δεν υπήρξε καμία διαμεσολάβηση. Δεν υπήρχε «brokerage fee», έτσι όπως λέγεται στο εξωτερικό. Όταν είναι «brokerage fee», σημαίνει ότι έχεις διαμεσολάβηση. Δεν υπήρχε καμία διαμεσολάβηση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Κυρία Τσόνογλου, μισό λεπτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μισό λεπτό, πάνω σ’ αυτό.
Κύριε μάρτυς, μπορεί να μην κάνουμε τραπεζικές δουλειές, αλλά στην κρίση των όσων ακούν: Μας λέτε ότι η Dresdner Bank, για τη σύσταση που κάνατε του πελάτη, του καλού πελάτη, του κ. Μαυρίδη, θέλησε να βάλει μία προμήθεια υπέρ σας. Και συνηθίζεται, μας λέτε, να μην γίνεται στο όνομα αυτού, αλλά στο όνομα της συζύγου, μίας απλής γυναίκας, νοικοκυράς. Έτσι συνηθίζει το τραπεζικό σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν είπα «συνηθίζει». Επαναλαμβάνω και πάλι -και το είπα τρεις φορές- ότι η Dresdner Bank ήθελε να βάλει το όνομα της συζύγου για…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Μα σοβαρολογείτε ότι μπορούμε να πιστέψουμε κάτι τέτοιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Γιατί να μην το πιστέψετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Γιατί δεν στέκει στην απλή λογική, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν στέκει. Δεν καταλαβαίνω γιατί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Δηλαδή, μία τράπεζα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εγώ πρέπει να απολογηθώ για τη λογική της Dresdner Bank;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Όχι. Να μας δώσετε μία πειστική εξήγηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Και σας απαντώ: Δεν θα απολογηθώ για τη Dresdner Bank, διότι η Dresdner Bank έκανε αυτά που έκανε. Εκ του αποτελέσματος…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Θα απολογηθώ εγώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Για το τι έκαναν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Μα τι μας λέτε τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σας μίλησα εγώ για τακτ; Η Dresdner Bank θεώρησε ότι, λόγω της θέσης που κατείχα, ήταν καλύτερο να υπάρχει το όνομα της συζύγου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ διατέλεσα δέκα χρόνια διοικητής σε τράπεζα. Όλες οι τράπεζες συνεργάζονται με ιδιώτες. Συνήθως οι διευθυντές βάζουν τις γυναίκες τους, παραπέμπονται στα πειθαρχικά για προσέλκυση πελατών για καταθέσεις και για επενδύσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν σας φέρω την εγκύκλιο της Εθνικής, της Αγροτικής, θα το δείτε. Όλες οι τράπεζες χρησιμοποιούν στα καταστήματά τους συνεργάτες. Χθες ένας διευθυντής καταστήματος της Εθνικής στο Νομό μου παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό, επειδή έπαιρνε πελάτες από τα όρια άλλου καταστήματος της Εθνικής, ενώ στα όρια τα δικά του δεν του έκανε κακό. Αυτή είναι η πρακτική των τραπεζών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, συνεχίζω.
Κύριε μάρτυς, σας ζήτησε ποτέ ο κ. Μαυρίδης να μεταφέρετε χρήματα, μεγάλα ποσά, σε μετρητά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ποτέ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Όσβαλντ πήρε ποτέ μετρητά από τον κ. Μαυρίδη, για να τα βγάλει στο εξωτερικό από την Ελλάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το γνωρίζω αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η σύζυγός σας ήταν μια απλή νοικοκυρά. Συμμετείχε σε κάποια εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μάλιστα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με ποια ιδιότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Με την ιδιότητα της εταίρου και διαχειρίστριας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ήταν λοιπόν και εταίρος και διαχειρίστρια. Θα σας ρωτήσουν και άλλοι συνάδελφοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Γιατί με ρωτάτε γι’ αυτό;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί μας την εμφανίσατε σαν μια απλή νοικοκυρά, η οποία δεν είχε ιδέα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ήταν νοικοκυρά…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …και τώρα αποδεικνύεται ότι είναι διαχειρίστρια εταιρείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ιδιωτική υπάλληλος είναι. Γιατί; Απαγορεύεται να κάνει και επιχειρηματικότητα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν σας είπα ότι απαγορεύεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, έτσι όπως μου το λέτε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, μάρτυρας είστε. Θα πρέπει να ξέρετε κάθε φορά τι πάμε να βγάλουμε με την ερώτηση, για να ξέρετε πώς θα μας απαντήσετε; Μην επεξηγείτε τι θέλουμε να πούμε με αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν νομίζω ότι δεν πρέπει να σκέφτομαι, όταν με ρωτάτε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατ’ αρχήν, μας είπατε ότι δεν γνωρίζετε για ποιο λόγο έπαιρνε την προμήθεια η γυναίκα σας. Εγώ τουλάχιστον αυτό κατάλαβα: ότι δεν έκανε τίποτα απολύτως. Ωστόσο, μια τράπεζα θεωρούσε ότι της έχει υποχρέωση και της έβαζε προμήθειες. Πάει αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν είπα αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό βγαίνει, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν βγαίνει αυτό. Αυτό βγαίνει κατά τη δική σας αντίληψη, όχι κατά τη δική μου. Εγώ είπα ότι η τράπεζα έδινε αυτή την προμήθεια, επειδή από αυτό το λογαριασμό του πελάτη κέρδιζε προφανώς αρκετά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ξέρατε ότι με αυτά τα χρήματα ο κ. Μαυρίδης «λάδωνε»; Γνωρίζατε ότι ήταν μαύρα ταμεία αυτά τα χρήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, διότι το 2003, που έστελνε η Dresdner Bank, δεν υπήρχε σκάνδαλο SIEMENS. Έλεος!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι είπατε τώρα; Σοβαρολογείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ότι το 2003 δεν ήξερε κανένας αν υπήρχε σκάνδαλο SIEMENS. Αν ήξερε, δεν θα είχε γίνει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, εάν είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα, θα ξέρατε. Γιατί, το 2006 που αποκαλύφθηκε, σταμάτησε η σύζυγός σας να παίρνει προμήθειες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Οι άνθρωποι το 2006 –γιατί προφανώς ξέρετε τι ποσό είναι- σταμάτησαν να στέλνουν προμήθεια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από πότε σταμάτησαν να στέλνουν προμήθεια;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εάν θυμάμαι καλώς, από τον Απρίλιο του 2006. Λέω αλήθεια, κυρία Τσόνογλου. Λέω πάντα την αλήθεια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Καλώς. Θα σας ρωτήσουμε και στη συνέχεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Να με ρωτήσετε ό, τι θέλετε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή η εταιρεία που είχε η σύζυγός σας, η οποία ήταν υπάλληλος σε αυτήν, αλλά κατά τα άλλα ήταν διαχειρίστρια, όπως μας λέτε, δηλαδή με λίγα λόγια ήταν υπάλληλος, είχε μισθολογική…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν είπα «υπάλληλος». Ήταν διαχειρίστρια. Ήταν άμισθη. Δεν είπα «υπάλληλος».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα, ήταν δική της η εταιρεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η εταιρεία ήταν κατά το 50% δική της και κατά το 49% ήταν άλλη εταίρος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πολύ ωραία. Γιατί δεν τα λέτε ευθέως όλα αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Με ρωτήσατε και δεν σας απάντησα σε κάτι;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Προηγουμένως μας δώσατε την εντύπωση ότι ήταν υπάλληλος, κύριε μάρτυς, μισθωτή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Καθόλου. Δεν έδωσα καμία τέτοια εντύπωση. Με ρωτήσατε: «Ήταν διαχειρίστρια»; Θυμάμαι ακριβώς τι με ρωτήσατε: «Ήταν νοικοκυρά και διαχειρίστρια»; Κι εγώ σας είπα: «Ήταν διαχειρίστρια και δεν απαγορεύει κανένας σε μία νοικοκυρά να κάνει επιχείρηση».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα, η σύζυγός σας, κύριε μάρτυς είναι επιχειρηματίας και όχι νοικοκυρά. Για να το ξεκαθαρίσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αφήστε τη λέξη «επιχειρηματίας». Προσπάθησε να κάνει μία επιχείρηση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα, είναι επιχειρηματίας. Αυτό λέω κι εγώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εντάξει, αν θέλετε να την πείτε «επιχειρηματία», τότε είναι επιχειρηματίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι αντικείμενο είχε αυτή η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Χονδρικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Ποιοι ήταν οι συνέταιροί της; Ποιοι είχαν το 49%;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η κ. Κίντου Ελένη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μόνο Ελένη ή και Φώτης Κίντος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η κ. Κίντου Ελένη και αφανής εταίρος ο κ. Φώτιος Κίντος, ο οποίος σήμερα κατηγορείται για έκδοση εικονικών τιμολογίων -κατηγορούνται και άλλοι- από το ΣΔΟΕ.
Προσέφυγε η σύζυγός μου την 1-4-1998, κυρία Τσόνογλου και από τότε έχουν ελεγχθεί τα πάντα σχετικά με εμένα -γι’ αυτό με βλέπετε έτσι- φύλλο και φτερό και έχουμε συνεισφέρει. Άμα θέλετε, να σας στείλω και τα οποιαδήποτε στοιχεία. Διότι έχω και εγώ ντοσιέ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι, δεν χρειάζεται. Να σας πω κάτι: Η κυρία σας, αυτή η κυρία τέλος πάντων, είχε ποτέ σχέση με κεφάλαια που να εισάγονται από το εξωτερικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, ποτέ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όταν λέτε «εμπόριο οπωρολαχανικών», εννοείτε τι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Χονδρικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μόνο με αυτά ασχολείτο η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, μόνο με αυτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στη Λαχαναγορά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν είναι στη Λαχαναγορά…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είναι χονδρικής, από ό,τι κατάλαβα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η εταιρεία είναι χονδρικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι τζίρο είχε αυτή η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η εταιρεία είχε τζίρο, από όσο γνωρίζω, 450.000, 700.000, αλλά δυστυχώς δεν επέζησε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε ιδρύθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Το 2006.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε μόνο στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μόνο στην Ελλάδα.
Κυρία Τσόνογλου, οι ερωτήσεις που μου κάνετε, αν μου επιτρέπετε… Συγγνώμη, αλλά μπορώ να ρωτήσω κάτι; Άνθρωποι οι οποίοι έκαναν στην εταιρεία διάφορα κακά, γύρω-γύρω τα λένε αυτά στο ΣΔΟΕ δυο χρόνια και έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, κατηγορείστε από τη «Société Générale» σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαιρέσεις και σας έχει κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για συντηρητική κατάσχεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κυρία Τσόνογλου, με τη «Société Générale» θα δοθεί λύση στα δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακριβώς. Μην μας λέτε, λοιπόν, τώρα ότι ερχόμαστε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η λύση θα δοθεί στα δικαστήρια. Δεν σημαίνει ότι η «Société Générale» είναι αξιόπιστη σε αυτά που λέει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Καλώς. Δηλαδή, εδώ όλο αυτό το περιεχόμενο της αιτήσεως…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν καταλαβαίνω γιατί…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κοιτάξτε, είστε μάρτυρας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, μου βάλατε την «Société Générale», μου βάλατε τη SIEMENS, μου βάζετε το χονδρικό εμπόριο…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, κύριε, για να προσπαθήσουμε να βρούμε αυτά τα χρήματα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Να προσπαθήσετε να βρείτε ποια χρήματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …για τα οποία σας κατηγορεί η SIEMENS ότι τα έχετε υπεξαιρέσει, τουλάχιστον σύμφωνα με την αίτηση…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η SIEMENS με κατηγορεί ότι έχω υπεξαιρέσει;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με την αίτηση, η «Société», κύριε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η «Société» μπορεί να λέει ό,τι θέλει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μα, δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω την ερώτησή μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Πώς θα μπορούσα να σας αφήσω; Δηλαδή, επειδή λέει η «Société»…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπάρχει μια αίτηση…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάθετε να ακούτε, εν πάση περιπτώσει, κύριε μάρτυς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακούστε λίγο, κύριε. Είστε πολύ επιθετικός για μάρτυρας και δεν μας καταθέτετε την αλήθεια. Ένα-ένα σας τα βγάζουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όταν με ρωτάτε, σας απαντώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τότε μη μας εμφανίζεστε εδώ, ως άγγελοι εξ ουρανού, κύριε Παναγιωτόπουλε. Εδώ η εργοδότης εταιρία σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, δεν καταλαβαίνω. Μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Κυρία Τσόνογλου, σας παρακαλώ.
Κύριε μάρτυς, παρακαλώ, κλείστε το μικρόφωνο και δεν θα ξαναπάρετε το λόγο, εάν δεν σας τον δώσω. Κλείστε το μικρόφωνο, παρακαλώ.
Κυρία Τσόνογλου, θα σας παρακαλούσα να μην υψώνουμε εμείς τους τόνους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχετε δίκιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Είναι σαφής η εικόνα που παρουσιάζει ο μάρτυρας. Είναι εύγλωττη, όσον αφορά τη θέση στην οποία βρίσκεται. Είναι σαφής η εντύπωση που σχηματίζεται σε όλους όσους ακούμε. Παρακαλώ, θα ρωτάτε με ηρεμία.
Κύριε μάρτυς, θα παρακαλούσα να μην παρεμβαίνετε πριν η συνάδελφος ολοκληρώσει την ερώτησή της και να μην σχολιάζετε τις ερωτήσεις. Είστε μάρτυς, θα ερωτηθείτε για οτιδήποτε. Μπορείτε να απαντήσετε όπως θέλετε, αλλά δεν θα κρίνετε και δεν θα αξιολογείτε τις ερωτήσεις.
Κυρία Τσόνογλου, να υποβάλετε την ερώτησή σας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, έχει κατατεθεί μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον σας, η από 11-5-2009 αίτηση της αλλοδαπής τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «Société Générale Bank & Trust», που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ήταν η εργοδότης σας.
Αυτή η αίτηση, λοιπόν, πιθανολογούσα ότι έχει αξίωση εναντίον σας, προερχόμενη από υπεξαίρεση, εξαιτίας της υπηρεσίας σας, 2,5 εκατομμυρίων περίπου, ζητάει να διαταχθεί σαν ασφαλιστικό μέτρο, η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας σας, είτε βρίσκεται στα χέρια τα δικά σας είτε στα χέρια της συζύγου σας -γιατί απευθύνεται και κατά της συζύγου σας- μέχρις ότου να εξασφαλιστεί η απαίτηση αυτή, η οποία, όπως είπαμε, είναι γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Από εκεί και πέρα, εγώ σας ρωτώ, λοιπόν: Αυτά τα χρήματα για τα οποία σας κατηγορεί η εργοδότης σας ότι τα υπεξαιρέσατε κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων σας, τα έχετε διακινήσει περαιτέρω κάπου, τα έχετε επενδύσει; Καταρχήν, εσείς το γνωρίζετε αυτό, εφόσον σας έχει κοινοποιηθεί προφανώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Φυσικά και το γνωρίζω. Αυτά που λέει η«Société Générale» θα αντικρουστούν στα δικαστήρια. Δεν τα δέχομαι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπάρχουν εξώδικα πελατών που διαμαρτύρονται για διακίνηση κεφαλαίων τους εν αγνοία τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Οι πελάτες κάνουν εξώδικα. Αν με ρωτάτε αν υπάρχουν πέντε πελάτες από τους τόσους που στα είκοσι χρόνια της καριέρας μου έχουν κάνει παράπονα, τι να σας πω; Και όλα αυτά θα λυθούν στο δικαστήριο όμως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, εμφανίστηκαν μετά από τόσα χρόνια δουλειάς σας πέντε πελάτες οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι έγιναν περίεργες κινήσεις στους λογαριασμούς και σας κατηγορούν γι’ αυτό. Και αυτό το θεωρείτε ασήμαντο, κύριε μάρτυρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν θεωρώ τίποτα ασήμαντο. Τα θεωρώ όλα σημαντικά και γι’ αυτό θα τα αντικρούσω στα δικαστήρια. Όμως, ξέρετε, το 2008 ήταν η μεγάλη κατάρρευση. Χάθηκαν τα λεφτά των μετοχών και κάποιοι…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί, τα επενδύσατε εν αγνοία τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι βέβαια, κυρία Τσόνογλου. Δεν έπεσε το 2008 η αγορά κατά 50%; Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει πέσει 50%; Στενοχωριόμαστε και λέμε «κάτσε να πούμε και κάτι, να στείλουμε και κανένα εξώδικο μπας και φοβηθεί κανένας».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Α, έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ξέρω «έτσι». Θα το κρίνουν τα δικαστήρια. Σας λέω μία άποψη…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχετε απαντήσει εσείς ποτέ στα εξώδικα που σας έστειλαν οι πελάτες σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν θα απαντήσω. Θα απαντήσω στο δικαστήριο δια της δικαστικής οδού. Δεν μπορώ να απαντώ σε οποιονδήποτε θέλει να λέει οτιδήποτε κακεντρεχές. Δεν μπορώ να απαντώ γύρω-γύρω. Βαρέθηκα να απαντώ. Δεν θα κάνω άλλη δουλειά και θα απαντώ στον οποιονδήποτε μετά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, μ’ αυτήν την ερώτηση θα τελειώσω εγώ και θα συνεχίσουν οι άλλοι συνάδελφοι.
Κύριε μάρτυς, όταν εξετάστηκε ο κ. Όσβαλντ στις 29 Μαΐου 2006, του απηύθυνε ο βοηθός Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα την εξής φράση: Στην εξέταση της 29 Μαΐου 2006 μιλήσατε μεταξύ άλλων για τα καλούμενα άτομα που φέρνουν δουλειές της «Dresdner Bank» και αναφέρθηκε το όνομα «Ιωάννης Παναγιωτόπουλος» και της συζύγου του και υπήρχαν μεταξύ της «Dresdner Bank» και αυτών των ατόμων που φέρνουν δουλειές, γραπτές συμβάσεις.
Υπήρχε μία γραπτή σύμβαση μεταξύ της τράπεζας και της κυρίας Σκουταροπούλου, συζύγου του κ. Παναγιωτόπουλου. Αυτή τη σύμβαση, για την οποία απαντά ο κ. Όσβαλντ, εσείς τη γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι. Μα, αφού σας είπα ότι μου έστειλαν ένα δισέλιδο, το οποίο είχε μέσα τους όρους, για τους οποίους είπα ότι εγώ δεν μπορώ να δεχθώ χρήματα, αν μέσα στους όρους δεν υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις, τις οποίες, αν θέλετε, μπορώ να τις επαναλάβω, ότι δηλαδή εσείς είστε υπεύθυνοι για τα χρήματα που δέχεστε, ότι δεν ξέρω τι θα κάνετε, ότι εσείς μπορείτε να δίνετε προμήθεια, να την κόβετε όποτε θέλετε και το ποσοστό το ορίζετε εσείς, δεν έχω καμμία συμμετοχή στον υπολογισμό και σε τίποτα. Μάλιστα, ήθελαν να το κάνουν στο όνομα της συζύγου για δικούς τους λόγους.
Το είπα, κυρία Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επίσης, είπε ότι τα άτομα που έφερναν δουλειές λάμβαναν μεταξύ 20% και 25% των τραπεζικών τελών του κέρδους της τράπεζας από τους λογαριασμούς. Αν υπήρχε δε μεγάλη κίνηση στο λογαριασμό, τα ποσά που λάμβαναν τα άτομα που έφερναν δουλειές ήταν υψηλότερα. Στην περίπτωση αυτή κυμαινόταν μεταξύ 2.000 και 8.000 φράγκων το μήνα.
Άρα, κύριε μάρτυρα, υπήρχε εκατοστιαίο ποσοστό προσδιορισμένο στη σύμβαση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αυτό πάντα υπάρχει. Πώς θα σου δώσουν κάποια χρήματα; Κατ’ αρχάς τη σύμβαση θα την έχετε εσείς και θα δείτε ότι δεν γράφει ποσό το μήνα. Δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση που να γράφει ποσό κάθε μήνα. Στη σύμβαση…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν λέει έτσι ο κ. Όσβαλντ. Άλλο λέει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Όσβαλντ, αφήστε με μισό λεπτό να σας πω τι λέω εγώ που με καλέσατε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Το ποσοστό το οποίο υπήρχε, ήταν ένα ποσοστό που θέσπιζαν αυτοί επί των κερδών που δημιουργούσε ο λογαριασμός, όπως το υπολόγιζαν αυτοί. Δικό τους το πεπόνι, δικό τους και το μαχαίρι. Και έστελναν χρήματα. Αυτό, πολύ απλά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρξε κάποιο χρονικό διάστημα που η σύζυγός σας ήταν συγχρόνως και προμηθεύτρια κατά κάποιον τρόπο, όπως μας είπατε και είχε και την εταιρεία αυτή; Υπήρξε κάποιο χρονικό διάστημα που να συνέπεσαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Για ποια εταιρεία λέτε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή που μας είπατε για τα οπωρολαχανικά. Για πείτε μας και την επωνυμία, αν έχετε την καλοσύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Είναι «STAR FARM ΕΠΕ».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μπορείτε να επαναλάβετε την ερώτηση για τη σύζυγό μου;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ρώτησα αν συγχρόνως συνέπεσε να είναι και η προμηθεύτρια του λογαριασμού και να έχει και την εταιρεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Προμηθεύτρια;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Να λαμβάνει τη σύμβαση της προμήθειας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι βέβαια! Η εταιρεία συστάθηκε τον Ιούλιο του 2006. Νομίζω ότι αυτοί τους πρώτους τρεις μήνες του 2006 σταμάτησαν την οποιαδήποτε καταβολή προμήθειας. Η εταιρεία συστάθηκε στις 31/7/2006. Και αρρώστησε από καρκίνο και χειρουργήθηκε στο τέλος του 2006. Τι άλλο να σας πω; Και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ζήσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Μπορεί να συνεχίσει άλλος συνάδελφος.