10 Ιουνίου 2010

Δυο μεγάλα ονόματα ανάμεσα στους επιχειρηματίες που ελέγχονται για το αν συμμετείχαν στο κύκλωμα πληρωμής μιζών της SIEMENS

Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από τα Πρακτικά της εξεταστικής για τη SIEMENS και δείτε ποιοι δύο πασίγνωστοι επιχειρηματίες εμπλέκονται στην διακίνηση χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της εταιρίας:

«....εξάγεται ευθέως το συμπέρασμα ότι οι βασικοί τρόποι διακίνησης «μαύρου» χρήματος ήταν οι εξής:

Πρώτον, από τους τροφοδότες παραπάνω λογαριασμούς (μαύρα ταμεία SIEMENS) εμβάζονταν ποσά σε λογαριασμούς παρένθετων προσώπων ή εταιρειών και εν συνεχεία τα παρένθετα ανέβαζαν τα ποσά σε κωδικούς ή ονομαστικούς λογαριασμούς των τελικών αποδεκτών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, οι οποίοι ήσαν ή κρατικοί υπάλληλοι ή πολιτικά πρόσωπα ή υπάλληλοι κρατικών εταιρειών.

Ο Oswald επισκεπτόταν τακτικά την Ελλάδα και συναντιούνταν με στελέχη του χρηματιστηριακού και τραπεζικού συστήματος της χώρας, τα οποία είτε τον έφεραν σε επαφή με Έλληνες πολίτες είτε ενεργούσαν για λογαριασμό Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι ήθελαν να εξαγάγουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς να αφήσουν ίχνη της συναλλαγής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο προφανέστερος λόγος του ενδιαφέροντος που εκδήλωναν οι παραπάνω Έλληνες πολίτες, ήταν να αποφύγουν τους ελέγχους οι οποίοι είχαν θεσπιστεί με το ν.2331/95, όπως αυτός τροποποιούνταν διαχρονικά και ισχύει και σήμερα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και το ποινικό αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Επίσης, ένα άλλο πιθανό κίνητρο για τους τρίτους ενδιαφερομένους που πρέπει να ερευνηθεί, είναι η βούληση αγοράς από αυτούς μετοχών εταιρειών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς να φαίνεται ο πραγματικός αγοραστής, αλλά αντί γι’ αυτόν η εταιρεία του εξωτερικού, η οποία δίδει τις εντολές αγοράς και πώλησης και στην οποία κατέληξαν τελικά τα χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Τα χρηματικά αυτά ποσά παρεδίδοντο τοις μετρητοίς στην Ελλάδα στον Oswald ή στους συνεργάτες του από τους Έλληνες ενδιαφερόμενους, αυτός εν συνεχεία τα παρέδιδε, επίσης μετρητά, στα στελέχη της Siemens στην Ελλάδα που ήσαν εντεταλμένα για το χρηματισμό Ελλήνων και έτσι κατέληγαν στον εδώ παράνομο προορισμό τους.

Οι «εισπράξεις» που ελάμβαναν χώρα κατά τον παράνομο τρόπο στην Ελλάδα, «εξοφλούντο» από τον Oswald ως τραπεζικού διαχειριστή των λογαριασμών των εταιρειών που ήλεγχαν οι παραπάνω Μαυρίδης, Λέτσας, Καλδής, Χριστοφοράκος με τραπεζικά εμβάσματα στους λογαριασμούς που διατηρούσαν στο εξωτερικό οι διάφοροι Έλληνες «ενδιαφερόμενοι» που συνεργάστηκαν (για τους δικούς τους λόγους) στην παραπάνω διαδικασία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, υπήρχαν δύο παράλληλες διαδικασίες.

Η μία ελάμβανε χώρα στην Ελλάδα και συνιστούσε ένα κύκλο διακίνησης μεγάλων ποσών σε μετρητά και η άλλη ήταν μία αντικριστή διαδικασία, που γινόταν διατραπεζικά και συνίστατο στην εξόφληση των εισπράξεων αυτών από τους παραπάνω λογαριασμούς των «μαύρων ταμείων», προς τους λογαριασμούς των προσώπων που παρέδωσαν τα μετρητά στην Ελλάδα.

Ανεξάρτητα του βαθμού γνώσης των Ελλήνων ενδιαφερομένων σε λογαριασμούς των οποίων εμβάστηκαν τα παραπάνω ποσά, σχετικά με την πηγή των εμβασμάτων και του σκοπού τον οποίο εξυπηρετούσαν οι εμβάζοντες λογαριασμοί (χρηματισμός πολιτικών προσώπων και υπηρεσιακών στην Ελλάδα, ζήτημα που ερευνάται παράλληλα τόσο από την ποινική δικαιοσύνη όσο και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής), εγείρεται ένα αυτονόητο ζήτημα σχετικά με την παράνομη πρακτική στην οποία συνεργούν χρηματιστές, τραπεζικά στελέχη, αλλά και άλλοι Έλληνες πολίτες, κατά παράβαση των διατάξεων του ν.2331/95, όπως ισχύει μέχρι σήμερα (ν.3691/2008), σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Διαπιστώνεται κατ’ ελάχιστον ότι οι διακινητές των «μαύρων ταμείων» της Siemens εκμεταλλεύτηκαν μία «υποδομή», η οποία υπήρχε στη χώρα με βάση χρηματιστηριακά στελέχη και στελέχη τραπεζών, που διενεργούσαν παράνομα εργασίες μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό (βλέπε κατάθεση Αρτέμιου Θεοδωρίδη, σχετ.3) και αξιοποιώντας αυτή την υποδομή έστησαν ένα μηχανισμό ανάληψης χρημάτων στην Ελλάδα, με σκοπό το χρηματισμό, που εξασφάλιζε παράλληλα και τη διακοπή των ιχνών μεταξύ των «μαύρων ταμείων» και των τελικών παραληπτών των χρημάτων.

Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε ότι οι Α) Γεώργιος Καλδής του Χριστοφόρου, κάτοικος Κηφισιάς κ.λ.π., Β) Αλέξανδρος Λέτσας κ.λ.π. κατ’ εντολή του Μιχαήλ Χριστοφοράκου ίδρυσαν τις εταιρείες «Placid Blue» και «Fairways Estates», οι οποίες είναι ταυτοποιημένες με τη διακίνηση χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens προς Έλληνες πολιτικούς (βλέπε υπόμνημα παροχής εξηγήσεων Καλδή και Λέτσα στον Εισαγγελέα Αθανασίου, σχετ. 4 και 5)

Με αυτούς έχουν συνεργαστεί, με την έννοια της διαμεσολάβησης προς εύρεση ενδιαφερομένων ατόμων για την αδιαφανή μεταφορά κεφαλαίου στο εξωτερικό, οι: Σάββας Γιαννακάκης, χρηματιστής, διεύθυνση κ.λ.π. Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης κ.λ.π.»
Κύριοι συνάδελφοι, όταν λέω και τα λοιπά, είναι οι διευθύνσεις, τα τηλέφωνα.

«Από τις καταθέσεις ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και τα λοιπά έγγραφα που έχουν περιέλθει σε γνώση μας από την ανακριτική δικογραφία της τακτικής δικαιοσύνης και που συνημμένα σας γνωστοποιούμε, προκύπτει ότι κάτω από τον Oswald και σε άμεση σχέση με αυτόν εβρίσκοντο οι εξής Έλληνες χρηματιστές και τραπεζικοί: 1. Γρηγόριος Κυριτσάκας, διεύθυνση κ.λ.π., 2. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, δικηγόρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας «SOCIETE GENERALE», διεύθυνση κ.λ.π., 3. Η σύζυγος του παραπάνω Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, η κα Σκουταροπούλου, αγνώστων λοιπών στοιχείων, η οποία φέρεται λαβούσα και προμήθεια για τη διαμεσολάβηση (βλέπε κατάθεση Oswald, σχετικά 2, συνημμένα έγγραφα 1).

Επίσης, με τους παραπάνω συνεργάστηκαν και πάντως στους λογαριασμούς τους κατέληξαν διάφορα ποσά, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που σας διαβιβάζονται (σχετ. 2, 7, 8, 9, 10) τα παρακάτω φυσικά και νομικά πρόσωπα: Νικόλαος Δεβλέτογλου, χρηματιστής, Αθανάσιος Ράμμος, χρηματιστής, Γεώργιος Κορωνιάς, επιχειρηματίας, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, επιχειρηματίας, Δαμκαλίδης Δημήτριος, Δαμκαλίδης Γιάννης, Κορμάς Κωνσταντίνος, Νικολιδάκης Μάριος, Μαρκόπουλος Χρήστος, Περισσός Αντώνιος, Καντάς Αντώνιος, «Βαλισέα», Κουκουλομάτης Παναγιώτης και η PMG, Prince Specific Limited, Κίνσενστ Έιτς, Γερμανός υπήκοος, συνταξιούχος, που διαμένει στην Ελλάδα.

Οι υπ’ αριθμ. 4 έως 16 αναφέρονται σε συνημμένους πίνακες στην κατάθεση Oswald ενώπιον του Ελβετού εισαγγελέα (σχετ.2 ) και δεν μας είναι γνωστή η διεύθυνσή τους.

17. Κάτσικας Μάριος, φαρμακοποιός, επιχειρηματίας και 18, Βασίλειος Τυρογαλάς.

Σε σχέση με τα παραπάνω πρόσωπα υπ’ αριθμ. 1 έως 17 στους λογαριασμούς των οποίων εμβάστηκαν καθ’ εκάστον ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροκινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιοι εξ αυτών ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι εν τοιαύτη περιπτώσει έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας.

Ως εκ τούτου, ενδιαφέρει την Επιτροπή μας να ερευνηθεί πιθανή διαδρομή χρήματος και συναφώς οι εκροές από λογαριασμούς των παραληπτών προς πολιτικά πρόσωπα ή υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου ή υπαλλήλους εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ελέγχει το σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών των παραπάνω προσώπων και ιδιαίτερα για τα επίμαχα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία εμβάζονται τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, ώστε να διακριβωθεί: α) εάν κατά τη χρονική περίοδο που δέχθηκαν τα εμβάσματα οι παραλήπτες είχαν πράγματι προηγηθεί αναλήψεις από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην ημεδαπή προς παράδοση των μετρητών στον Oswald για την εξαγωγή στους λογαριασμούς του στο εξωτερικό ή αντιθέτως και ιδιαίτερα αν λείπει τέτοια ανάληψη, εμβάστηκαν τα χρήματα αυτά από τα μαύρα ταμεία της Siemens, ώστε αυτοί εν συνεχεία από τους ιδίους λογαριασμούς να τα επανεμβάσουν στους πιθανούς «τελικούς δικαιούχους».

Συνεπώς ζητείται: α) Η κίνηση όλων των λογαριασμών των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα να επισημανθούν (εφόσον εντοπισθούν) υπέρογκες εκροές προς πολιτικά πρόσωπα ή υπηρεσιακούς και εν πάση περιπτώσει, προς πρόσωπα τα οποία δεν έχουν κάποια επαγγελματική σχέση με τους παραλήπτες (ιδιαίτερα στην περίπτωση λογαριασμών εταιρειών). β) Κάθε πληροφορία για τυχόν αγορά μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο από τους λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων ή εταιρειών.

Β. Ερωτάται: α) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, β) η Τράπεζα της Ελλάδος, γ) η Αρχή για τη μη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την ελληνική δικαιοσύνη προς α) αυτές στα προηγούμενα στάδια, προκαταρκτική εξέταση-κύρια ανάκριση, β) σε καταφατική απάντηση εάν έχει γίνει σχετικός έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος και εάν ναι, να μας αποσταλούν τα σχετικά πορίσματα και προϊόντα των ελέγχων, κατάλογος σχετικός....