28 Ιουλίου 2010

Στο 6% μάλλον θα κλείσει ο τιμάριθμος τον Ιούλιο!!!!

Ο τιμάριθμος τρομάζει την τρόικα

"Αφωνοι" έμειναν οι εμπειρογνώμονες ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν μπροστά στα στοιχεία του Ιουλίου, που δείχνουν τον καλπασμό της ακρίβειας στη χώρα μας. "Πάγο" από την τρόικα στο δίδυμο Λούκας Κατσέλη - Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη φρενήρη πορεία του πληθωρισμού, που οι πληροφορίες τον φέρουν να κλείνει τον μήνα αυτό στο 6% (από 5,2% τον Ιούνιο).

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια καλπάζει εν μέσω θέρους και με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγεί την κούρσα των αυξήσεων τιμών, κατακτώντας νέες, δυσάρεστες πρωτιές και τον Ιούνιο ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.

Τα στοιχεία που ανέφερε χθες στο "Εθνος" ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, Βασίλης Λίγκας, είναι αποκαλυπτικά της ασύδοτης αγοράς στην Ελλάδα, και δικαιολογούν το γεγονός πως τα μέλη του κλιμακίου των ελεγκτών της τρόικας κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με την Επί της Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας υπουργό Λούκα Κατσέλη, έμειναν... άφωνα, καθώς τα στοιχεία που τους επεδείχθησαν προεξοφλούσαν νέο άλμα του πληθωρισμού στο 6% για τον Ιούλιο.

Ηδη ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έκλεισε στο 5,2% τον Ιούνιο, είναι δηλαδή τετραπλάσιος του μέσου όρου στην Ε.Ε., που είναι 1,4%.

Σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης που έκανε το ΕΛΚΕΚΑ και αφορούν στον Ιούνιο 2010 σε σχέση με τον Ιούνιο 2009, προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά των πρωτιά στις αυξήσεις, σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα:

* Η Ελλάδα πρώτη στον πληθωρισμό με 5,2% όταν της ΕΕ είναι 1,4% (μέσος όρος).
* Η Ελλάδα πρώτη στην ένδυση με αύξηση 2,5% όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι 0,3%.
* Η Ελλάδα πρώτη στα καύσιμα με αύξηση 41,5% όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι 11,6%.
* Η Ελλάδα πρώτη στις μεταφορές επιβατών με σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6% όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι 3,5%.
* Η Ελλάδα πρώτη στις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 9,3% όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι 1%.
* Η Ελλάδα πρώτη στις καφετέριες και ξενοδοχεία με αύξηση 3,6% όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι 1,2%.
* Η Ελλάδα πρώτη στον καπνό με αύξηση 19,9% όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι 5,4%.
* Η Ελλάδα πρώτη στο κρασί με αύξηση 2,6% όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι 0,5%.
* Η Ελλάδα πρώτη σε ζάχαρη, μέλι, ζαχαρώδη με αύξηση 2,4% όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι -0,3%.
* Η Ελλάδα πρώτη στην μπίρα με αύξηση 11,5% όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι 0,8%.
* Η Ελλάδα πρώτη στις ασφαλίσεις μεταφορών με αύξηση 18% όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι 5,4%.

Καθυστερήσεις
Καθυστερήσεις, ανακολουθίες και λήψη ορισμένων αναποτελεσματικών μέτρων διαπίστωσαν τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας κατά τη χθεσινή συνάντηση με τη Λούκα Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομίας.

Εγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι ελεγκτές έμειναν έκπληκτοι από την προοπτική ο τιμάριθμος να φθάσει το 6% εντός του Ιουλίου και εξέφρασαν την απορία τους γιατί δεν πέφτουν οι τιμές εν μέσω ύφεσης.

Μάλιστα οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου με τους δύο συναρμόδιους υπουργούς σήμερα νωρίς το απόγευμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πηγές του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν πως, αν εξαιρεθεί η αρνητική επίπτωση στον πληθωρισμό από την αύξηση των φόρων, τότε προκύπτει πως τον Ιούνιο ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,19%, από 1,93% τον Ιανουάριο.

Επίσης σημείωναν ότι υπάρχουν τομείς, όπως τα τρόφιμα, όπου καταγράφεται μείωση τιμών αλλά και κλάδοι της αγοράς όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανατιμήσεις.

Η εξήγηση που δίνουν στο υπουργείο Οικονομίας για τις αυξήσεις σε εστίαση, αναψυχή και τουριστικές υπηρεσίες είναι αφενός το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και αφετέρου τα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, δημοτικά τέλη).

Επίσης οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως επικρατούν ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, βιομηχανία τροφίμων, όπου μικρός αριθμός επιχειρήσεων ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας έγινε εκτενής αναφορά στα ακόλουθα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή πρόκειται να θεσμοθετηθούν και στοχεύουν στη μείωση των τιμών:

* Δημιουργείται Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς.
* Το πάγωμα των διδάκτρων.
* Οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα.
* Οι ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη, που ισχυροποιούν τη διαπραγματευτική θέση των ενοικιαστών.
* Η αγορανομική διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες-προσφορές.
* Η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις σχέσεις λιανεμπορίου-βιομηχανίας και τον τρόπο τιμολόγησης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=22434976