26 Ιουλίου 2010

Τέτοια κάναμε, γιʼ αυτό φαλιρίσαμε…

Με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, την Πέμπτη, για τα νέα άρματα μάχης Leopard 2HEL, ας θυμηθούμε μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:
Κατ' αρχάς μιλάμε για μια αμφιλεγόμενη σύμβαση η οποία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, για την οποία η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει δριμεία κριτική, αφού με την απόφαση τότε του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά αγοράζαμε άρματα πληρώνοντας 10 εκατ. ευρώ το ένα, όταν μπορούσαμε με 250.000 ευρώ να πάρουμε, πάλι από τη Γερμανία, τα άρματα Leopard A4 που κάλυπταν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΓΕΣ. Με την αγορά αυτή ουσιαστικά δώσαμε ζωή στο εργοστάσιο της Κράους Μα Φάι (ΚΜW) στη Γερμανία, που πήγαινε για κλείσιμο.

Επίσης να θυμηθούμε ότι η αρχική σύμβαση ήταν ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αλλά όταν ανέλαβε η ΝΔ το 2004, διαπίστωσε εμβρόντητη ότι στη σύμβαση είχαν… «ξεχάσει» να συμπεριλάβουν τον ΦΠΑ (!), με αποτέλεσμα το ύψος της να εκτιναχθεί στα 2,2 δισ. ευρώ και να χρεωθεί άδικα ο έλληνας φορολογούμενος. Και μια λεπτομέρεια, οι υπογράφοντες τη σύμβαση Παπαντωνίου και Τραυλός (που ήταν γενικός διευθυντής Εξοπλισμών) γνώριζαν από οικονομικά, αφού ο πρώτος ήταν «τσάρος της οικονομίας» και ο δεύτερος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, πριν παραλάβουν στο υπουργείο Άμυνας.

Και κάτι τελευταίο, η σύμβαση αυτή είχε πολυδιαφημιστεί από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως «φιλί ζωής προς την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ύψους 550 εκατ. ευρώ…». Το τι έγινε και πόσο επωφελήθηκε πραγματικά η αμυντική μας βιομηχανία το βλέπουμε όλοι σήμερα... Τα δε νέα άρματα, ακόμη και τώρα, 4,5 χρόνια μετά την παράδοση του πρώτου, δεν έχουν ξεπεράσει πλήρως τα προβλήματά τους.

ΠΗΓΗ:
paron.gr