19 Ιουλίου 2010

Μετά το κράξιμο, η Κυβέρνηση λέει όχι στην πρόταση Σαλλα λόγω ....χαμηλού τιμήματος!!

Αξιολογώντας τα δεδομένα που δημιούργησε η πρόταση – προσφορά της τράπεζας Πειραιώς προς την ΑΤΕ και το ΤΤ το ελληνικό δημόσιο φαίνεται ότι καταλήγει ότι είναι πολύ χαμηλή και δεν θα μπορούσε να τεθεί σε διαπραγμάτευση ακόμη και αν επιλεγόταν η λύση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού...

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο καταγράφοντας τις αντιδράσεις της αγοράς, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προσφορά της Πειραιώς από την μια πλευρά συμβάλλει ξεκάθαρα στην αναθέρμανση της αγοράς από την άλλη λόγω του πολύ χαμηλού τιμήματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Κάποιοι στην κυβέρνηση επιμένουν ότι είναι ευκαιρία να υλοποιηθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός αλλά μάλλον φαίνεται να προκρίνονται άλλες λύσεις πιο συμφέρουσες.
Ταυτόχρονα δύο πολύ μεγάλες ελληνικές τράπεζες έθεσαν βέτο στο ελληνικό δημόσιο για την προσφορά της Πειραιώς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το βασικό επιχείρημα που τέθηκε ήταν ότι η συνδυαστική πρόταση της Πειραιώς σε ΑΤΕ και ΤΤ, δεν μπορεί να υλοποιηθεί και έθεσαν θέμα κεφαλαιακής επάρκειας και τιμήματος.

Μάλιστα κάποιοι έγκαιρα έσπευσαν να υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι στα μέσα Μαΐου του 2006 η κυβέρνηση της ΝΔ πούλησε 65 εκατ μετοχές ή 7,18% της ΑΤΕ υπό την μορφή placement στην ΑΤΕ αντλώντας 328 εκατ ευρώ. Η προσφορά της Πειραιώς για το 77% της ΑΤΕ αντιστοιχεί στα 369 εκατ ευρώ.

Δηλαδή για το 7% 328 εκατ το 2006 και για το 77% 369 εκατ. το 2010.
Από αυτό και μόνο η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να απορρίψει την προσφορά της Πειραιώς ως μη συμφέρουσα.

Ωστόσο για το ελληνικό δημόσιο η προσφορά της Πειραιώς αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το κλίμα ωστόσο λόγω των παρασκηνιακών αντιδράσεων και ζυμώσεων φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην γραμμή της διατήρησης της αυτονομίας της ΑΤΕ Bank.

Μάλιστα το ελληνικό δημόσιο φέρεται να έχει συμφωνήσει με την λύση της διοίκησης της ΑΤΕ η οποία έχει ως εξής.

Η ΑΤΕ θα ανακοινώσει ίσως και μέσα στην εβδομάδα ότι θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 450 με 500 εκατ ευρώ ενώ παράλληλα το κράτος θα μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές δηλαδή τα 675 εκατ ευρώ που αναλογούν στις προνομιούχες μετοχές θα μετατραπούν σε κοινές και έτσι να ενισχυθούν καίρια τα κεφάλαια και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Αν τα 675 εκατ μετατραπούν σε κοινές αυτομάτως το κεφάλαιο αυτό καθίσταται πυρήνας της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.

Με την κίνηση αυτή η ΑΤΕ θα βρεθεί με 1,1 δις ευρώ επιπλέον κεφάλαια, ενισχύοντας τα υφιστάμενα κεφάλαια και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατακόρυφα.

Την πρόταση αυτή φαίνεται το ελληνικό δημόσιο να την εξετάζει και όπως αναφέρθηκε θα εξετασθεί με την δέουσα προσοχή από την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.

Η δεύτερη πρόταση ήταν να συγχωνευθούν η ΑΤΕ, το ΤΤ με την Attica bank και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ωστόσο η λύση αυτή είναι δύσκολο να υλοποιηθεί εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες και ακόμη πιο σοβαρές δυσλειτουργίες.

Παγώνει προσωρινά και η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ;

Με βάση πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο προσανατολίζεται να παγώσει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΤΤ.

Ακόμη οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί αλλά μάλλον φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι από τις αρχές Φθινοπώρου θα εξετασθούν τα εναλλακτικά σενάρια για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
(bankingnews.gr)

ΠΗΓΗ: online-pressblog.blogspot.com