07 Ιουλίου 2010

Η υιοθέτηση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας

Παρέμβαση Ευρωβουλευτή Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τις ενέργειες του τουρκικού ωκεανογραφικού "Τσεσμέ" επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

" Η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας ( UNCLOS ) αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Είναι διεθνής Συμφωνία μικτού χαρακτήρα την οποία έχουν υπογράψει και κυρώσει

  • η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη
  • και όλα - πλην της Τουρκίας - υποψήφια για ένταξη κράτη",

ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται στο Στρασβούργο.

Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι "Γι' αυτόν τον λόγο κάθε υποψήφια χώρα οφείλει να υιοθετήσει την Σύμβαση ( UNCLOS ) πριν και προκειμένου να επιτύχει την ένταξή της στην Ε.Ε.".

"Η Τουρκία δεν μπορεί αποτελέσει εξαίρεση" τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η παρέμβαση έγινε με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο που προκλήθηκε στο βορειοανατολικό Αιγαίο με τις δραστηριότητες, επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας του τουρκικού ωκεανογράφου "Τσεσμέ".

Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι η μη ανταπόκριση της Τουρκίας στο θέμα αυτό, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας σε ορισμένα διαπραγματευτικά Κεφάλαια όπως τα Κεφάλαια "Ενέργεια" και "Αλιεία".

"Γι' αυτό", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει το ταχύτερο αυτήν την Σύμβαση".

*Σημ. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης

Παρέμβαση Ευρωβουλευτή Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου
στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
με αφορμή τις ενέργειες του τουρκικού ωκεανογραφικού "Τσεσμέ"
επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

  • Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ένα ακόμη "επεισόδιο" προβληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη θάλασσα του Αιγαίου, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
  • Το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος "ΤΣΕΣΜΕ", χωρίς οιαδήποτε προηγούμενη ειδοποίηση και χωρίς έγκριση της Ελλάδας, διεξήγαγε υποθαλάσσιες έρευνες σε περιοχή η οποία τόσο από νομικής όσο και γεωφυσικής άποψης, ανήκει -πέραν πάσης αμφιβολίας - στην Ελλάδα.
  • Μια από τις βασικές αιτίες αυτής της συμπεριφοράς της Άγκυρας που δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις καλής γειτονίας με ένα κράτος-μέλος είναι ότι η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει και κυρώσει τη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ( UNCLOS ).
  • Υπενθυμίζω ένα πολύ σημαντικό γεγονός.
  • Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι διεθνής συμφωνία μικτού χαρακτήρα, που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από την Ε.Ε., όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη της και όλα - εκτός της Τουρκίας - υποψήφια προς ένταξη κράτη . Αποτελεί λοιπόν αναπόσπαστο μέρος του "κοινοτικού κεκτημένου".
  • Γι' αυτόν το λόγο, κάθε υποψήφια χώρα οφείλει να υιοθετήσει την UNCLOS , προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε. Η Τουρκία δεν αποτελεί εξαίρεση.
  • Πρόκειται για πολύ σοβαρή και ουσιαστική προϋπόθεση.
  • Η μη εκπλήρωσή της από την Τουρκία δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα επόμενα στάδια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, λ.χ. στα Κεφάλαια "Αλιεία" και "Ενέργεια".
  • Γι' αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να ενθαρρύνει και να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει το ταχύτερο τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.