Παρέμβαση Ευρωβουλευτή Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τις ενέργειες του τουρκικού ωκεανογραφικού "Τσεσμέ" επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
" Η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας ( UNCLOS ) αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Είναι διεθνής Συμφωνία μικτού χαρακτήρα την οποία έχουν υπογράψει και κυρώσει
- η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση,
- όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη
- και όλα - πλην της Τουρκίας - υποψήφια για ένταξη κράτη",
ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται στο Στρασβούργο.
Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι "Γι' αυτόν τον λόγο κάθε υποψήφια χώρα οφείλει να υιοθετήσει την Σύμβαση ( UNCLOS ) πριν και προκειμένου να επιτύχει την ένταξή της στην Ε.Ε.".
"Η Τουρκία δεν μπορεί αποτελέσει εξαίρεση" τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Η παρέμβαση έγινε με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο που προκλήθηκε στο βορειοανατολικό Αιγαίο με τις δραστηριότητες, επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας του τουρκικού ωκεανογράφου "Τσεσμέ".
Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι η μη ανταπόκριση της Τουρκίας στο θέμα αυτό, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας σε ορισμένα διαπραγματευτικά Κεφάλαια όπως τα Κεφάλαια "Ενέργεια" και "Αλιεία".
"Γι' αυτό", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει το ταχύτερο αυτήν την Σύμβαση".
*Σημ. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης
Παρέμβαση Ευρωβουλευτή Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου
στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
με αφορμή τις ενέργειες του τουρκικού ωκεανογραφικού "Τσεσμέ"
επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
- Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ένα ακόμη "επεισόδιο" προβληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη θάλασσα του Αιγαίου, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
- Το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος "ΤΣΕΣΜΕ", χωρίς οιαδήποτε προηγούμενη ειδοποίηση και χωρίς έγκριση της Ελλάδας, διεξήγαγε υποθαλάσσιες έρευνες σε περιοχή η οποία τόσο από νομικής όσο και γεωφυσικής άποψης, ανήκει -πέραν πάσης αμφιβολίας - στην Ελλάδα.
- Μια από τις βασικές αιτίες αυτής της συμπεριφοράς της Άγκυρας που δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις καλής γειτονίας με ένα κράτος-μέλος είναι ότι η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει και κυρώσει τη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ( UNCLOS ).
- Υπενθυμίζω ένα πολύ σημαντικό γεγονός.
- Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι διεθνής συμφωνία μικτού χαρακτήρα, που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από την Ε.Ε., όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη της και όλα - εκτός της Τουρκίας - υποψήφια προς ένταξη κράτη . Αποτελεί λοιπόν αναπόσπαστο μέρος του "κοινοτικού κεκτημένου".
- Γι' αυτόν το λόγο, κάθε υποψήφια χώρα οφείλει να υιοθετήσει την UNCLOS , προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε. Η Τουρκία δεν αποτελεί εξαίρεση.
- Πρόκειται για πολύ σοβαρή και ουσιαστική προϋπόθεση.
- Η μη εκπλήρωσή της από την Τουρκία δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα επόμενα στάδια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, λ.χ. στα Κεφάλαια "Αλιεία" και "Ενέργεια".
- Γι' αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να ενθαρρύνει και να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει το ταχύτερο τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.