23 Ιουλίου 2010

Σήμερα κληρώνει για τις ελληνικές τράπεζες

Σήμερα ανακοινώνονται, από τις Κεντρικές Τράπεζες της κάθε χώρας, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες και 6 ελληνικές (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΤΤ, ΑΤΕ). Στη συνεχεία η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) θα εκδώσει αναλυτική έκθεση με όλα τα αποτελέσματα.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως έχουν συμφωνήσει ότι για να περάσει επιτυχώς μια τράπεζα τα τεστ αντοχής θα πρέπει ο δείκτης βασικών της κεφαλαίων (core tier 1) να βρίσκεται -μετά την παραδοχή των ακραίων σεναρίων- τουλάχιστον στα επίπεδα του 6%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες κλήθηκαν να εκτιμήσουν τον συντελεστή κεφαλαίων core tier 1 στα τέλη του 2011, βάσει ενός βασικού σεναρίου, ενός δυσμενούς σεναρίου που περιλαμβάνει επιδείνωση της οικονομίας για δύο έτη, καθώς και ενός ακραίου σεναρίου που περιλαμβάνει πρόσθετες επιβαρύνσεις από απομειώσεις στην αξία των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Για την Ελλάδα το σχετικό σενάριο προβλέπει αρνητική οικονομική ανάπτυξη στο -4% του ΑΕΠ το 2010 και -2% του ΑΕΠ το 2011, ανεργία 14%, αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και απομειώσεις 23% στην αξία των κρατικών ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες.

Σήμερα ο δείκτης των βασικών κεφαλαίων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέρχεται στο 16,8%, της Marfin Egnatia Bank στο 10,1%, της Εθνικής Τραπέζης στο 9,9%, της Eurobank στο 9,5%, της Alpha Bank στο 8,8%, της Τραπέζης Πειραιώς στο 8,2%, της Τραπέζης Κύπρου στο 7,1% και της Αγροτικής Τραπέζης στο 4,5%.

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 19,5 δισ. ευρώ περίπου, η Τράπεζα Πειραιώς έχει 8 δισ. ευρώ, η Eurobank διαθέτει συνολικά 7,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα Δημοσίου, σε 5,3 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το χαρτοφυλάκιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank έχει ομόλογα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ η Αγροτική Τράπεζα διαθέτει ομόλογα Δημοσίου συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως βάσει των ακραίων σεναρίων των τεστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα να πιάσουν το όριο 6% για τον δείκτη βασικών κεφαλαίων και ότι θα κινηθούν αισθητά υψηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Newsroom ΔΟΛ