11 Ιουλίου 2010

Spreads: από το ναδίρ στο... ζενίθ η απόσταση ήταν 66 μ.β....επί επάρατης δεξιάς εννοείται

06/12/2009

«Με το «καλημέρα» (ΣΣ. Καλημέρα ... μετά από δυο μήνες Κυβέρνηση...) στα βαθιά βρέθηκε το νέο οικονομικό επιτελείο, που από την πρώτη στιγμή ήρθε αντιμέτωπο με τις διαθέσεις και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών και των επενδυτών. Μέσα σε δύο μήνες από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική αγορά ομολόγων έζησε «κακές» και «καλές» μέρες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στο διάστημα αυτό το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 66 μονάδες βάσης, αφού η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά από 126 μονάδες που ήταν στις 5 Οκτωβρίου, την Παρασκευή έφτασε ακόμα και στις 192 μονάδες (ΣΣ. Αυτό παρέδωσε ο Καραμανλής...).

Για να γίνει αντιληπτή η επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναλυτών, μία αύξηση του spread κατά 50 μονάδες βάσης στο φετινό δανειακό πρόγραμμα, συνεπάγεται κόστος 325 εκατ. ευρώ σε καθέναν από τους επόμενους πέντε προϋπολογισμούς (ΣΣ Τις επιπτώσεις σε αριθμούς από την οικονομική κατάσταση που μας έφερε σήμερα το ΠΑΣΟΚ μετά από 10 μήνες διακυβέρνησης και spread στις 800 μ.β., πότε θα μας τις εξηγήσει ο Αλαφούζος;).

...Αν δούμε όμως τις εξελίξεις των τελευταίων δύο μηνών, υπάρχουν κάποια χρονικά σημεία «σταθμοί» που επηρέασαν αρνητικά ή θετικά την ελληνική αγορά ομολόγων.

... Τελικά, η εκτίμηση για το φετινό έλλειμμα διπλασιάστηκε και η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση.

Ομως, ούτε η εξέλιξη αυτή ούτε οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ότι «το παιχνίδι τελείωσε» που έγιναν στα τέλη Οκτωβρίου, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του spread. Επίσης, τα spread δεν επηρεάστηκαν ούτε από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που έκανε λόγο για επιτήρηση «τύπου» ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το πρώτο «σοκ» το έζησε η ελληνική αγορά ομολόγων όταν διέρρευσαν σενάρια για τη σταδιακή διακοπή της άφθονης και φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ, εντός του 2010, ενώ το δεύτερο ήρθε μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) από το βήμα της Βουλής περί «ισορροπίας τρόμου» για τα κρατικά και τραπεζικά ομόλογα. ...

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Προβόπουλος με δηλώσεις τους καθησύχασαν τις αγορές...»
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_06/12/2009_382172

Τα λέμε εμείς μπας και ξυπνήσουν οι κοιμώμενοι αλλά που να ακούσουν...

Έβαζαν τις φυτιλιές («ισορροπία τρόμου για τα κρατικά ομόλογα»)
και μετά έτρεχαν, δήθεν, να καθησυχάσουν τις αγορές...