Τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού εξέφρασαν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την διαπίστωσή τους ότι -παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί- τα έσοδα υστερούν σημαντικά σε σχέση τον στόχο που έχει τεθεί. Μεγαλύτερη ανησυχία διατυπώνουν για τα έσοδα του 2011, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει το «μαξιλάρι» των τεσσάρων δισ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών.
Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η τρόικα γνωρίζουν καλά ότι το επόμενο έτος οι δαπάνες δεν θα παρουσιάσουν τους ίδιους ρυθμούς μείωσης. Γι' αυτό τον λόγο ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την καλύτερη οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και την είσπραξη παλαιών οφειλών που κινδυνεύουν να παραγραφούν. Αντίθετα το 2011 πιθανόν τα έσοδα να πρέπει να... σώσουν τις δαπάνες και κατ' επέκταση τον προϋπολογισμό. Το φετινό «μαξιλάρι» των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ οφείλεται εν πολλοίς στη δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε σχέση με πέρυσι κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (στο εξάμηνο). Αυτό σημαίνει ότι το 2011 το ΠΔΕ θα είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα, αν όχι μικρότερα, δεδομένου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης του θα διογκώσει τις δημόσιες δαπάνες.
Προϋπολογισμός
Οι παραπάνω εξελίξεις αναγκάζουν τον υπουργό Οικονομικών να ξεκινά τη σύνταξη του προϋπολογισμού νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, μετρώντας τη δυναμική κάθε φόρου που θα επιβληθεί το 2011, αλλά και τι θα αποδώσουν ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης το 2011.
Πάντως, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών το επόμενο έτος τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα είναι σημαντικά μικρότερα. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν λιγότερους φόρους συνεπεία των μειώσεων στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα. Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν ακόμα λιγότερα στη εφορία το 2011, από ό,τι το τρέχον έτος. Η κερδοφορία τους έχει συρρικνωθεί με αποτέλεσμα αρκετές εξ αυτών να μην καταβάλουν και την έκτακτη - μόνιμη εισφορά.
Σημειώνεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που πληρώνουν το μεγαλύτερο τμήμα της έκτακτης εισφοράς αναμένεται το τρέχον έτος να παρουσιάσουν μικρά κέρδη ακόμα και ζημίες.
Πέραν λοιπόν των νέων φόρων ύψους πέντε δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας για το 2011, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να κληθεί να λάβει και άλλα μέτρα ή να περικόψει εκ νέου τις δαπάνες. Το νέο φορολογικό πακέτο του 2011 που σε γενικές γραμμές αναλύεται στο Μνημόνιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να έχει έτοιμο το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Νέα αύξηση του ΦΠΑ μέσα από τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον κανονικό συντελεστή 23%, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά και επιβολή «πράσινων φόρων» είναι μερικά από τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2011.
Αντικειμενικές αξίες
Σύμφωνα με το Μνημόνιο τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών από την 1/1/2011. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ίσως είναι υπερβολικό και εκτιμούν ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων το επόμενο έτος θα παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα με το τρέχον έτος. Ωστόσο, σημειώνουν ότι εφόσον ανοίξουν οι κάνουλες των τραπεζών και δοθούν στεγαστικά δάνεια, ίσως το ποσό αυτό να εισέλθει στον κρατικό κορβανά.
Σημειώνεται ότι η προεργασία για την αύξηση των τιμών έχει ξεκινήσει με την καταγραφή των εμπορικών τιμών, ενώ το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων». Οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες ή και μηδενικές, κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές που οι αντικειμενικές έχουν πλησιάσει τις εμπορικές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν στην
περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί σημαντικά έργα υποδομής.
Μπορεί τα έσοδα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μην φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ ωστόσο η αναπροσαρμογή τους δημιουργεί ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Συγκεκριμένα θα συμπαρασύρει τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από
400.000 ευρώ.
Τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα κάνουν ακριβότερη και την πρώτη κατοικία η οποία σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Επίσης, με την αύξηση των αντικειμενικών αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
Νέα αύξηση του ΦΠΑ
Ακριβαίνει το καλάθι της νοικοκυράς από το 2011. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα έχει καταλήξει σε πια προϊόντα και υπηρεσίες θα γίνουν νέες αυξήσεις τιμών, λόγω της μετάταξής τους από τον χαμηλό ΦΠΑ του 11% στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Το Μνημόνιο επιβάλλει τη μετάταξη τουλάχιστον του 30% των προϊόντων και αγαθών για να αντληθεί το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2011. Στο υπουργείο Οικονομικών άρχισαν να μελετούν τη λίστα με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα μετακομίσουν από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Προσδοκίες από τα τεκμήρια
Ποσό ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ ευελπιστεί να εισπράξει το Δημόσιο από τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο τα νέα τεκμήρια απειλούν τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες. Το οικονομικό επιτελείο μετά τις τελευταίες αλλαγές φιλοδοξεί να πιάσει όσους δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας, ωστόσο, κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού. Επίσης, έσοδα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπονται από το ειδικό τέλος για τους ημιυπαίθριους χώρους και τη ρύθμιση για την είσπραξη των προστίμων που έχουν επιβληθεί στα αυθαίρετα. Σημαντικά έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ θα έχει το Δημόσιο από τις άδειες που θα δώσει για τα τυχερά παιχνίδια.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_01/08/2010_410005