23 Αυγούστου 2010

Υποτιμούν με νόημα οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την προσέγγιση Ελλάδας - Ισραήλ...

GREECE_ISRALE_-_Copy_-_Copy «Η αυξημένη διπλωματική Ελληνό-Ισραηλινή δραστηριότητα, ύστερα από την δεύτερη σε λιγότερο από ένα μήνα συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου έχει ως στόχο την Τουρκία», σύμφωνα με την ανάλυση του γνωστού αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor.

Μια ανάλυση που εκδόθηκε σχεδόν αστραπιαία αμέσως με το που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα ο Ισραηλινός ηγέτης δίνει με νόημα αλλά και αιχμές… τα «νέα δεδομένα» και τις εν δυνάμει συμμαχίες που επιχειρεί η Αθήνα να δημιουργήσει έναντι της αυξανόμενης επιθετικότητας και προκλητικότητας της Άγκυρας. Η ανάλυση του stratfor, που παραθέτουμε πιο κάτω, είναι γλαφυρή και ενδεικτική στο πώς σκιαγραφεί με σαφώς μειονεκτικούς υπαινιγμούς για την Ελλάδα αλλά και πώς οι Αμερικανοί βλέπουν τις ενέργειες του έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον «ειδικό αναλυτή» του πλέον ισχυρού αμερικανικού ινστιτούτου, το οποίο στηρίζει τις θέσεις, τις απόψεις και τις αναλύσεις σε ένα πολύπλευρο και πολυσχιδές δίκτυο πληροφοριών που ελέγχει απόλυτα η CIA «Με την Ελληνό-Ισραηλινή συνεργασία, το Ισραήλ επιδιώκει να εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτελέσει (περιφερειακή) δύναμη στην Μέση Ανατολή», την ώρα που, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το γνωστό ινστιτούτο, «η αδύναμη Αθήνα επιθυμεί να δείξει στην Άγκυρα ότι διαθέτει επιλογές, προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο».

Για τον αναλυτή του αμερικανικού ινστιτούτου Startfor, «η Ελλάδα αποτελεί το τέλειο εργαλείο για το Ισραήλ, δεδομένης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που υπάρχει στο Αιγαίο», επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο έλεγχος του Αιγαίου είναι ζωτικής σημασίας για την Αθήνα στην άσκηση της κυριαρχίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα χιλιάδες νησιά της». Αλλά για να διατηρήσει τον έλεγχο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Stratfor, «η Ελλάδα χρειάζεται την πλέον εξελιγμένη πολεμική αεροπορία, μια υπόθεση ιδιαίτερα δαπανηρή για μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ακόμα και στην περίπτωση που δεν αντιμετώπιζε τεράστιο χρέος».

«Το γεγονός αυτό, -όπως καταγράφεται στην αμερικανική ανάλυση- καθώς και η αυτοπροωθούμενη νέα ώθηση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή ως περιφερειακού στρατηγικής σημασίας παίκτη, δεν επιτρέπουν στην Αθήνα να αποτελέσει ούτε καν απειλή για την Άγκυρα. Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις με την Τουρκία, προσφέροντας μια ελεγχόμενη μείωση των δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά η Άγκυρα έχοντας αποκρούσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την κίνηση, και γιατί δεν θεωρεί την Ελλάδα απειλή αλλά και διότι η Τουρκία, επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στον Καύκασο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, χρειάζεται να διατηρήσει την στρατιωτική ισχύ της και δεν μπορεί να αντέξει μια μείωση».

«Ισραήλ και Ελλάδα-συνεχίζει το Stratfor- βλέπουν τα οφέλη από την σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, ως έναν τρόπο να απαλλαχθούν από την Τουρκία – με το Ισραήλ να ελπίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανησυχεί για μια δυναμική Ελλάδα στα δυτικά της σύνορα, την ώρα που η Ελλάδα επιθυμεί να επιδείξει στην Άγκυρα ότι διαθέτει και άλλες επιλογές για να διατηρηθεί η ισορροπία στην Αιγαίο».

Αυτό ως ζητούμενο αποτελεί, σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης, «αλλαγή στην πολιτική πραγματικότητα. Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν υποστηρικτής της δημιουργίας αραβικού κράτους, με πολλά μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να βρίσκουν καταφύγιο στην Αθήνα. Η Ελλάδα υπήρξε αντίθετη με το Ισραήλ, εξαιτίας της καχυποψίας της για την Ισραηλινό-Τουρκική συμμαχία και επειδή δεν ήθελε να βρεθεί απομονωμένη από τις αραβικές εξαγωγές στο κομμάτι της ενέργειας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά με την αποδυνάμωση Τουρκό-Ισραηλινής συμμαχίας – κλειδί για την ισορροπία δυνάμεων στην Μέση Ανατολή- η Αθήνα βλέπει μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα. Οι εκθέσεις που θέλουν την Αθήνα να επιτρέπει τα ισραηλινή μαχητικά να χρησιμοποιήσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο θα μπορούσαν να αποτελούν ακριβώς αυτό μήνυμα προς την Άγκυρα».


«Ωστόσο- όπως αναφέρει το stratfor- από ισραηλινή άποψη, μια συμμαχία με την Ελλάδα αποτελεί μετά βίας ένα υποκατάστατο της σχέσης, όπως ήταν αυτή με την Τουρκία».

Ο αναλυτής καταλήγει στο συμπέρασμα του με δεικτικό τρόπο έναντι της χώρας μας ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία επιρροή στη Μέση Ανατολή, εκτός από την ένταξη στην ΕΕ και μια ιστορία της διπλωματικής στήριξης των αραβικών κρατών. Η συνεργασία με την Ελλάδα δεν θα έχει καμία επίπτωση στη συνολική στάση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία επιρροή στην περιοχή».

Αντιθέτως, το ισχυρό αμερικανικό ινστιτούτο και παρά την επιφανειακή προσωρινή ένταση στις ΑμερικανόΤουρκικές σχέσεις, προφανώς επειδή γνωρίζει βαθύτερα μερικά γεγονότα σε συνδυασμό μιας σειράς πληροφοριών σημειώνει συγκριτικά για το ρόλο της Ελλάδας και αντίστοιχα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας στο πίσω μέρος της σκέψης τους οι αμερικανοί το εκφρασμένο στόχο της Αθήνας να αποτελεί την βασική στρατηγική πύλη, δίοδο και γέφυρα ειρήνης προς την Μεσόγειο-άποψη που προωθούσε μετ' επιτάσεως και η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή- το strafor σημειώνει με νόημα ότι «Το ίδιο δεν συμβαίνει και με την Τουρκία. Η Τουρκία, ως σύμμαχος, θα αποτελούσε ισχυρό πλεονέκτημα για το Ισραήλ. Επιπλέον, η Ελληνό-Ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία δεν είναι κάτι καινούργιο. Το καλοκαίρι του 2008, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε την «πρόβα νυφικού» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση- για μια (ισραηλινή) επίθεση εναντίον του Ιράν πάνω από ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο ειδικός αναλυτής του STRATFOR καταλήγει τελικά με σαφώς μειονεκτική την θέση της Ελλάδος ως προς την Τουρκία «πως αυτές οι διπλωματικές κινήσεις αποτελούν κάτι λίγο παραπάνω από ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Το Ισραήλ κεντρίζει την Άγκυρα με την αύξηση των δεσμών με την Αθήνα και η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσελκύει την προσοχή, δεδομένων των σημερινών πιέσεων που της ασκούνται. Αλλά με τις προτεραιότητες του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή να εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη και με την Ελλάδα (να είναι) πάρα πολύ αδύναμη να αποτελέσει αξιόπιστη απειλή, θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο πέρα από την επιφανειακή σύσφιξη των Ελληνό-Ισραηλινών σχέσεων, προκειμένου να παράσχουν κίνητρο στην Άγκυρα να αλλάξει την πορεία της».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:EIXE ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ LOBBY ΣΤΙς ΗΠΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ AIPAC ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΙΟ & ΙΟΥΝΙΟ...

Εμείς να προσθέσουμε πως στην ίδια ευθεία γραμμή σύσφιξης των σχέσεων με το Ισραήλ κινείται και η Κύπρος το τελευταίο διάστημα και αυτό κατέδειξε και η στάση των Αμερικανό Κυπριακών οργανώσεων στις ΗΠΑ στην πρόσφατη κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά το «Ισραηλινό ρεσάλτο» στην Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια τον περασμένο Μάιο. Μια ματιά στην καταχώρηση στον αμερικανικό Τύπο των Κυπριακών οργανώσεων με αφορμή την θλιβερή μαύρη επέτειο για τα 36 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, λέει πολλά…

Σύφμωνα τέλος με αποκλειστικές πληροφορίες του GreekAmericanNewsAgency «βασική προεργασία» και ενημέρωση για την νέα γραμμή προσέγγισης με το Ισραήλ για αυτές τις δυο σημαντικές επισκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ και αντίστοιχα του κ. Νετανιάχου στην Αθήνα τόσο σύντομα και με τέτοια θεαματική πρόοδο στις σχέσεις αμφότερα των δυο χωρών Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο παράγοντες 4μελούς της ομάδας του Κυπριακού Lobby στις ΗΠΑ που δραστηριοποιήθηκαν αμέσως μετά το Ισραηλινό ρεσάλτο την Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωνε ηγετικό στέλεχος της ΠΣΕΚΑ αλλά και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής προς το GreekAmericanNewsAgency τονίζοντας πως «τώρα δίδεται στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα μια ακόμα ευκαιρία να αναπτυχθούν συμμαχίες και συνεργασίες έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία δεν αλλάζει ποτέ την επιθετική στρατηγική της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Τώρα έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε στην Τουρκία ότι μπορούμε να κάνουμε ισχυρούς σύμμαχους στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και θα το δείτε τις επόμενες ημέρες » έλεγε χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάϊο και με νόημα λίγο μετά τα πρώτα 24ωρα από το «Ισραηλινό Ρεσάλτο» στην ναυτική Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, γνωστός Αμερικανό Κύπριος ηγέτης του γνωστού κουαρτέτου της Αμερικανό Κυπριακής ηγεσίας του Κυπριακού Lobby στις ΗΠΑ ο οποίος κινήθηκε άμεσα και με ταχύτητα με παράγοντες του πανίσχυρου Ισραηλινού AIPAC με τους οποίους ήρθε σε επαφή και επικοινωνία για προσέγγιση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.