21 Αυγούστου 2010

Ψωμί παιδεία...άνεργοι με πτυχία

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που στα ανώτερα και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα περνούσαν ο ένας στους πέντε υποψηφίους και αυτό είχε σαν συνέπεια οι τεχνικές σχολές και οι σχολές του ΟΑΕΔ να είναι γεμάτες από μαθητές και μαθήτριες που ήθελαν να μάθουν μια τέχνη.

Τότε η αγορά εργασίας ήταν γεμάτη από τεχνίτες σε κάθε ειδικότητα και σε όλο το εύρος των επαγγελμάτων είτε αφορούσε ανδρικές εργασίες είτε γυναικείες. Το άνοιγμα των συνόρων το 1992 με την γειτονική Αλβανία είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το εργατικό δυναμικό με φθηνά εργατικά "χέρια", με άμεση συνέπεια να αρχίσει να αυξάνεται η ανεργία στο εγχώριο εργατικό δυναμικό και ειδικότερα στους νέους υποψήφιους εργαζόμενους η ανεργία είχε φτάσει σε υψηλά για την εποχή ποσοστά.

Το 1998 η κυβέρνηση του Πα.Σο.Κ. άλλαξε τον τρόπο εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και έτσι πλέον περνούσε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο ένας στους δύο ακόμη και με βαθμούς εισαγωγής κάτω του πέντε σε σχολές όπως η Ιταλική φιλολογία κλπ. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση μείωνε εικονικά την ανεργία καθώς όλοι ήταν σπουδαστές, βέβαια δεν έβλεπαν μακριά γιατί τώρα η κοινωνία είναι γεμάτη από πτυχιούχους ανέργους και η εργατική αγορά έχει καταληφθεί από τους αλλοδαπούς.

Το 2005 η κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή τόλμησε να βάλει φρένο στην αθρόα και χωρίς μορφωτικές βάσεις εισαγωγή στα ιδρύματα ορίζοντας σαν ελάχιστο βαθμό εισαγωγής το 10.
Αυτή η κίνηση έδωσε και πάλι πνοή και μαθητές στις τεχνικές σχολές, ωθούσε με λίγα λόγια τους νέους στην εργασία και όχι στην "δια βίου εκπαίδευση" και στην "αιώνια φοιτητική ζωή".

Φέτος εν έτη 2010 η Υπ.Παιδείας Α.Διαμαντοπούλου μας απέδειξε πως για την κυβέρνηση του "μνημονίου" σημασία δεν έχει το επίπεδο των εισακτέων στην τριτοβάθμια αλλά η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και αθρόα εισαγωγή των νέων σε αυτή με στόχο...την τεχνητή μείωση της ανεργίας.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τους νέους δεν τους αντιμετωπίζουν σαν μαθητές, σαν σπουδαστές σαν ανθρώπους αλλά μόνο σαν ΑΡΙΘΜΟΥΣ!

υ.γ. Η κοινωνία γεμίζει με Έλληνες άνεργους πτυχιούχους και αλλοδαπούς τεχνίτες!
υ.γ.2 Η γενιά του πολυτεχνείου που κραύγαζε "ψωμί ,παιδεία, ελευθερία" είναι αυτή που δημιούργησε και διόγκωσε την ανεργία σήμερα με τις λαθεμένες πολιτικές τις επιλογές!