Πέρα από κάθε πρόβλεψη αναμένεται να κινηθεί και φέτος ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, ξεπερνώντας τα 73 δισ. ευρώ έναντι περίπου 65 δισ. ευρώ που ήταν ο περυσινός δανεισμός.
Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό οικονομικό site euro2day παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι τεράστιες, λόγω της δυναμικής την οποία έχει λάβει κυρίως το δημόσιο χρέος, το οποίο στο τέλος Ιουνίου έφτασε στα 317 δισ. ευρώ (περίπου στο 137% του ΑΕΠ).
Το χρέος του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα προστεθούν σ’ αυτό άλλα 10 δισ. ευρώ που είναι οι συσσωρευμένες ζημίες του ΟΣΕ. Δεν αποκλείονται μάλιστα περαιτέρω επιβαρύνσεις από δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με την εγγύηση του Δημοσίου από άλλες ΔΕΚΟ και δεν έχουν αποπληρωθεί. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη διαχείριση της ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από τον Σεπτέμβριο θα διενεργεί δημοπρασίες εντόκων γραμματίων σε μηνιαία βάση, όπως προβλέπεται άλλωστε και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θεωρούν ότι οι μηνιαίες δημοπρασίες θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση της ρευστότητας, σε μια περίοδο όπου απαιτείται ιδιαίτερη σύνεση, πριν από την έξοδο στη διεθνή αγορά με μεγάλες εκδόσεις (πολυετή ομόλογα).
ΣΤΑ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
Λογιστικές ζημιές έως και 47% που μεταφράζονται περί τα 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, «γράφουν» τα ασφαλιστικά ταμεία στην αξία της κινητής περιουσίας τους εξ αιτίας της πτώσης των τιμών των μετοχών, των κρατικών ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Ημερησία, την απομείωση της αξίας της κινητής περιουσίας των Ταμείων - που σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων έφτανε τον Αύγουστο του 2009 τα 29,5 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 13,2 δισ. ευρώ ήταν χρεόγραφα, δηλαδή μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια) - αποτυπώνουν οι αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων στα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, στον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ.
Με βάση τις αποτιμήσεις αυτές: Η κινητή περιουσία του ΟΑΕΕ έχει μειωθεί κατά 47% ή 213 εκατ. ευρώ μέσα στην τελευταία διετία. Η αξία των μετοχών έχει υποχωρήσει κατά 38% και των ομολόγων κατά 44%. Σημειωτέον ότι το Ταμείο αναγκάστηκε, λόγω και της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης, να ρευστοποιήσει το 2010 δύο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να «καλύψει» τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις του.
Τα δύο αμοιβαία κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ έχουν υποχωρήσει σε διάστημα μόλις 1 έτους κατά 21% (το μεικτό εσωτερικού) και κατά 24% (το ομολογιακό εσωτερικού).
ΔΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ COCA COLA 3E): «ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ»
Δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι η Coca-Cola 3E και άλλες εταιρείες με σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδας θα συνεχίσουν να φέρνουν τα κεφάλαια στη χώρα μας, να καταβάλλουν το 40% και να διανέμουν το υπόλοιπο», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δώρος Κωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Reuters.
Και πρόσθεσε ότι περιμένει από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το φορολογικό καθεστώς με διορθωτικές κινήσεις, επιδιώκοντας την ανάπτυξη.
Το επιτελείο της 3Ε εκτιμά ότι με τα σημερινά μέτρα η κυβέρνηση αποθαρρύνει τους επενδυτές από το εξωτερικό. Η φορολογική έκτακτη εφάπαξ εισφορά για την εταιρεία το 2009 ανήλθε σε €21 εκατ. (€0,06 ανά μετοχή). Το μεγάλο αγκάθι όμως για τη διοίκηση του ομίλου παραμένει ενδεχόμενη μετάταξη σε υψηλότερο συντελεστή (στο 23% από 11%) των εμφιαλωμένων νερών και των μη αλκοολούχων ποτών (αναψυκτικών, χυμών).
Αυτό αυτόματα θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις της τάξης του 10% κατά μέσον όρο, με σημαντικές επιπτώσεις για τον κλάδο. Από τις αρχές του χρόνου ο όμιλος διαπιστώνει ακόμη και στις αναπτυγμένες αγορές πτώση των πωλήσεων της τάξης του 5%, και των καθαρών εσόδων στο 4%.
Η διοίκηση της εταιρείας δεν προβλέπει να βελτιωθεί το κλίμα τους επόμενους μήνες επειδή προβλέπεται πίεση στον τομέα του τουρισμού την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά επειδή είναι περιορισμένη η ρευστότητα των πελατών της, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Όπως εκτιμά η διοίκηση σε αναφορά της «η χρονική συγκυρία και ο βαθμός οικονομικής ανάκαμψης θα διαφέρουν από αγορά σε αγορά. Αν και οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών υποδεικνύουν ότι αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες θα επιστρέψουν σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το 2010, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη στην κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών θα υστερήσει σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ.
ΑΥΞΗΣΗ 5,1% ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2007- ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
Αύξηση κατά 5,1% παρουσίασε η Δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το μήνα Ιούνιο 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη Δύναμη του Ιουνίου 2007 έναντι μείωσης 5,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2004.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η Ολική Χωρητικότητα του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το μήνα Ιούνιο 2010, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Ιουνίου 2007, παρουσίασε αύξηση 20,1 %, έναντι αύξησης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2004.
ΕΣΕΕ: ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τη μείωση του ΦΠΑ και τη στήριξη των ΜΜΕ ζητά από την κυβέρνηση η ΕΣΕΕ, ζητώντας παράλληλα να μην γίνουν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία, καθώς θα προκαλέσουν καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας –Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λ. Κατσέλη και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο, δήλωσε τα εξής:
«Συναντήσαμε σήμερα τη δική μας ελληνική «Τρόικα» και καταθέσαμε το δικό μας Μνημόνιο, το Μνημόνιο του Ελληνικού εμπορίου. Μια συνάντηση με Υπουργούς της Κυβέρνησης οι οποίοι διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας είναι πάντα σημαντική για τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς της αγοράς και πιστεύουμε ότι οι τεκμηριωμένες θέσεις μας και οι επεξεργασμένες προτάσεις μας θα αξιοποιηθούν. Προτείναμε μάλιστα η επόμενη συνάντηση να γίνει με τα τρία συναρμόδια Υπουργεία παρουσία της Τρόικας. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα «μέτρα Κατσέλη» για την στήριξη των Μμε Επιχειρήσεων και των ρυθμίσεων των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες, αρχίζουν να βρίσκουν, εκτός φυσικά από εμάς, και άλλους σημαντικούς υποστηρικτές. Ελπίζουμε, μεταξύ αυτών, να είναι πλέον και οι ελληνικές τράπεζες από τις οποίες ουσιαστικά ζητάμε να μας δανείσουν περισσότερο χρόνο και λιγότερο χρήμα.
Η ΕΣΕΕ επεσήμανε πέντε κρίσιμα σημεία:
• Όχι στον αφελληνισμό των Μμε Εμπορικών Επιχειρήσεων αλλά στην ανάπτυξή τους με στοιχεία ηλεκτρονικής εμπορικής γεωγραφίας.
• Όχι στην αύξηση και στην μετάταξη του ΦΠΑ αλλά στη μείωσή του από το 2011.
• Όχι σε νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις αλλά στη θέσπιση νομοσχεδίων «σκούπα» για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.
• Όχι στην αύξηση της ανεργίας αλλά στην επιδότηση της εργασίας και στη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
• Όχι στις αλλαγές στα παραγωγικά Υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της Μμε επιχειρηματικότητας αλλά στην ολοκλήρωση της εφαρμογής των ασκήσεων επί χάρτου.
Η περίοδος των διαπιστώσεων και της αναζήτησης διεξόδου από την οικονομική περιπέτεια εξαντλήθηκε. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε μια περίοδο ελπίδας και προοπτικής. Η Τρόικα, μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, αντί για τολμηρά μέτρα μεταρρύθμισης, επέλεξε μέτρα έκτακτης ανάγκης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η υπερβολική σκληρότητα, οι πρόχειρες εκτιμήσεις, οι τεχνοκρατικές αστοχίες, οι βιαστικές προβλέψεις και οι αντιφατικές συστάσεις εξάπλωσαν την κρίση σε όλη την ελληνική αγορά και επιδείνωσαν την ύφεση πέραν των ορίων του μέσου Έλληνα. Από τώρα και στο εξής, οι προτάσεις που θα επιλεγούν και οι συστάσεις που θα εφαρμοστούν πρέπει οπωσδήποτε να δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Η θέση της ΕΣΕΕ και του ελληνικού εμπορίου δεν βρίσκεται μεταξύ Τρόικας και Πολυεθνικών, αλλά μεταξύ Κυβέρνησης και κοινωνίας και όλες οι προτάσεις μας είναι υπέρ της στήριξης και της διατήρησης της Μμε ελληνικής επιχειρηματικότητας».
/span<>
Το χρέος του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα προστεθούν σ’ αυτό άλλα 10 δισ. ευρώ που είναι οι συσσωρευμένες ζημίες του ΟΣΕ. Δεν αποκλείονται μάλιστα περαιτέρω επιβαρύνσεις από δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με την εγγύηση του Δημοσίου από άλλες ΔΕΚΟ και δεν έχουν αποπληρωθεί. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη διαχείριση της ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από τον Σεπτέμβριο θα διενεργεί δημοπρασίες εντόκων γραμματίων σε μηνιαία βάση, όπως προβλέπεται άλλωστε και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θεωρούν ότι οι μηνιαίες δημοπρασίες θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση της ρευστότητας, σε μια περίοδο όπου απαιτείται ιδιαίτερη σύνεση, πριν από την έξοδο στη διεθνή αγορά με μεγάλες εκδόσεις (πολυετή ομόλογα).
ΣΤΑ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
Λογιστικές ζημιές έως και 47% που μεταφράζονται περί τα 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, «γράφουν» τα ασφαλιστικά ταμεία στην αξία της κινητής περιουσίας τους εξ αιτίας της πτώσης των τιμών των μετοχών, των κρατικών ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Ημερησία, την απομείωση της αξίας της κινητής περιουσίας των Ταμείων - που σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων έφτανε τον Αύγουστο του 2009 τα 29,5 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 13,2 δισ. ευρώ ήταν χρεόγραφα, δηλαδή μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια) - αποτυπώνουν οι αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων στα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, στον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ.
Με βάση τις αποτιμήσεις αυτές: Η κινητή περιουσία του ΟΑΕΕ έχει μειωθεί κατά 47% ή 213 εκατ. ευρώ μέσα στην τελευταία διετία. Η αξία των μετοχών έχει υποχωρήσει κατά 38% και των ομολόγων κατά 44%. Σημειωτέον ότι το Ταμείο αναγκάστηκε, λόγω και της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης, να ρευστοποιήσει το 2010 δύο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να «καλύψει» τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις του.
Τα δύο αμοιβαία κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ έχουν υποχωρήσει σε διάστημα μόλις 1 έτους κατά 21% (το μεικτό εσωτερικού) και κατά 24% (το ομολογιακό εσωτερικού).
ΔΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ COCA COLA 3E): «ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ»
Δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι η Coca-Cola 3E και άλλες εταιρείες με σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδας θα συνεχίσουν να φέρνουν τα κεφάλαια στη χώρα μας, να καταβάλλουν το 40% και να διανέμουν το υπόλοιπο», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δώρος Κωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Reuters.
Και πρόσθεσε ότι περιμένει από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το φορολογικό καθεστώς με διορθωτικές κινήσεις, επιδιώκοντας την ανάπτυξη.
Το επιτελείο της 3Ε εκτιμά ότι με τα σημερινά μέτρα η κυβέρνηση αποθαρρύνει τους επενδυτές από το εξωτερικό. Η φορολογική έκτακτη εφάπαξ εισφορά για την εταιρεία το 2009 ανήλθε σε €21 εκατ. (€0,06 ανά μετοχή). Το μεγάλο αγκάθι όμως για τη διοίκηση του ομίλου παραμένει ενδεχόμενη μετάταξη σε υψηλότερο συντελεστή (στο 23% από 11%) των εμφιαλωμένων νερών και των μη αλκοολούχων ποτών (αναψυκτικών, χυμών).
Αυτό αυτόματα θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις της τάξης του 10% κατά μέσον όρο, με σημαντικές επιπτώσεις για τον κλάδο. Από τις αρχές του χρόνου ο όμιλος διαπιστώνει ακόμη και στις αναπτυγμένες αγορές πτώση των πωλήσεων της τάξης του 5%, και των καθαρών εσόδων στο 4%.
Η διοίκηση της εταιρείας δεν προβλέπει να βελτιωθεί το κλίμα τους επόμενους μήνες επειδή προβλέπεται πίεση στον τομέα του τουρισμού την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά επειδή είναι περιορισμένη η ρευστότητα των πελατών της, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Όπως εκτιμά η διοίκηση σε αναφορά της «η χρονική συγκυρία και ο βαθμός οικονομικής ανάκαμψης θα διαφέρουν από αγορά σε αγορά. Αν και οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών υποδεικνύουν ότι αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες θα επιστρέψουν σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το 2010, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη στην κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών θα υστερήσει σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ.
ΑΥΞΗΣΗ 5,1% ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2007- ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
Αύξηση κατά 5,1% παρουσίασε η Δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το μήνα Ιούνιο 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη Δύναμη του Ιουνίου 2007 έναντι μείωσης 5,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2004.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η Ολική Χωρητικότητα του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το μήνα Ιούνιο 2010, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Ιουνίου 2007, παρουσίασε αύξηση 20,1 %, έναντι αύξησης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2004.
ΕΣΕΕ: ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τη μείωση του ΦΠΑ και τη στήριξη των ΜΜΕ ζητά από την κυβέρνηση η ΕΣΕΕ, ζητώντας παράλληλα να μην γίνουν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία, καθώς θα προκαλέσουν καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας –Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λ. Κατσέλη και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο, δήλωσε τα εξής:
«Συναντήσαμε σήμερα τη δική μας ελληνική «Τρόικα» και καταθέσαμε το δικό μας Μνημόνιο, το Μνημόνιο του Ελληνικού εμπορίου. Μια συνάντηση με Υπουργούς της Κυβέρνησης οι οποίοι διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας είναι πάντα σημαντική για τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς της αγοράς και πιστεύουμε ότι οι τεκμηριωμένες θέσεις μας και οι επεξεργασμένες προτάσεις μας θα αξιοποιηθούν. Προτείναμε μάλιστα η επόμενη συνάντηση να γίνει με τα τρία συναρμόδια Υπουργεία παρουσία της Τρόικας. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα «μέτρα Κατσέλη» για την στήριξη των Μμε Επιχειρήσεων και των ρυθμίσεων των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες, αρχίζουν να βρίσκουν, εκτός φυσικά από εμάς, και άλλους σημαντικούς υποστηρικτές. Ελπίζουμε, μεταξύ αυτών, να είναι πλέον και οι ελληνικές τράπεζες από τις οποίες ουσιαστικά ζητάμε να μας δανείσουν περισσότερο χρόνο και λιγότερο χρήμα.
Η ΕΣΕΕ επεσήμανε πέντε κρίσιμα σημεία:
• Όχι στον αφελληνισμό των Μμε Εμπορικών Επιχειρήσεων αλλά στην ανάπτυξή τους με στοιχεία ηλεκτρονικής εμπορικής γεωγραφίας.
• Όχι στην αύξηση και στην μετάταξη του ΦΠΑ αλλά στη μείωσή του από το 2011.
• Όχι σε νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις αλλά στη θέσπιση νομοσχεδίων «σκούπα» για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.
• Όχι στην αύξηση της ανεργίας αλλά στην επιδότηση της εργασίας και στη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
• Όχι στις αλλαγές στα παραγωγικά Υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της Μμε επιχειρηματικότητας αλλά στην ολοκλήρωση της εφαρμογής των ασκήσεων επί χάρτου.
Η περίοδος των διαπιστώσεων και της αναζήτησης διεξόδου από την οικονομική περιπέτεια εξαντλήθηκε. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε μια περίοδο ελπίδας και προοπτικής. Η Τρόικα, μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, αντί για τολμηρά μέτρα μεταρρύθμισης, επέλεξε μέτρα έκτακτης ανάγκης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η υπερβολική σκληρότητα, οι πρόχειρες εκτιμήσεις, οι τεχνοκρατικές αστοχίες, οι βιαστικές προβλέψεις και οι αντιφατικές συστάσεις εξάπλωσαν την κρίση σε όλη την ελληνική αγορά και επιδείνωσαν την ύφεση πέραν των ορίων του μέσου Έλληνα. Από τώρα και στο εξής, οι προτάσεις που θα επιλεγούν και οι συστάσεις που θα εφαρμοστούν πρέπει οπωσδήποτε να δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Η θέση της ΕΣΕΕ και του ελληνικού εμπορίου δεν βρίσκεται μεταξύ Τρόικας και Πολυεθνικών, αλλά μεταξύ Κυβέρνησης και κοινωνίας και όλες οι προτάσεις μας είναι υπέρ της στήριξης και της διατήρησης της Μμε ελληνικής επιχειρηματικότητας».