01 Αυγούστου 2010

O BIG 5 είναι εδώ, με 2 άτομα σε κάθε Υπουργείο... τόσο καλά !!!

Είχαμε γράψει στις 8 Ιουλίου στο άρθρο μας Αυτός είναι ο ορισμός της "καραμπινάτης" απευθείας ανάθεσης.. σχετικά με τους Big 5.Το θέμα το είχαμε αναδείξει από τον Φεβ. 2010. Για δείτε τι γράφαμε και αποκαλύπταμε πριν από 3 και 4 μήνες !!!!!

Αυτοί οι Big 5, πότε έρχονται ;;; (Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010)

Προχθές επί του θέματος ο βουλευτής Π. Λαφαζάνης υπέβαλε επίκαιρη ερώτηση. Ακολουθεί απόσπασμα της απάντησης του κ. Σαχινίδη ο οποίος, τι μας λέει:

"Το Υπουργείο Οικονομικών στις 2 Ιουλίου του 2010 πραγματικά σύναψε μια σύμβαση ανάθεσης υπηρεσιών με τις εταιρείες Deloitte & Touche, Ernst and Young, Grand Thornton, KPMG και PriceWaterhouse Coopers και τον ΣΟΛ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή συμβουλών για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε επιλεγμένους φορείς της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης. Οι εργασίες που προβλέπονται στο πλαίσιο της σύμβασης είναι η συνοπτική διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης δαπανών, η προκαταρκτική έρευνα ελέγχων, η συνδρομή στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης και η παροχή σχετικών συμβουλών και υποδείξεων για τον βέλτιστο έλεγχο των δαπανών και τις δυνατότητες μείωσή τους. Ο ρόλος των εταιρειών αυτών –το τονίζω και αναφέρεται με σαφήνεια στη Σύμβαση- είναι, κύριε Πρόεδρε, συμβουλευτικός.
Δείτε τώρα τι λέει το ΒΗΜΑ στις 22 Ιουλ.2010:

"Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το υπουργείο Οικονομικών και σταδιακά θα επεκταθούν στα άλλα υπουργεία και στους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου. Βάσει του προγραμματισμού θα τοποθετηθούν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο, τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση του εφετινού προϋπολογισμού, αλλά και στην εκπόνηση των τριετών προϋπολογισμών"

Λέμε εμείς:

Αυτά δεν μας τα είπε ο κ. Σαχινίδης για τα 2 άτομα σε κάθε υπουργείο !!!

Επίσης δεν μας είπε πόσο θα τους πληρώσουμε όλους αυτούς

Όπως δεν μας γνωστοποίησε το κείμενο της σύμβασης. Γιατί άραγε;

Aυτό δεν αντιβαίνει στην ρητή δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού, ΟΛΑ στο φως, ΟΛΑ στο διαδίκτυο (οι συμβάσεις του δημοσίου, οι προμήθειες, οι προσλήψεις κλπ) ;;;


Διαβάστε τις λεπτομέρειες στην συνέχεια.. (κάντε κλικ στον τίτλο του άρθρου)

Διαβάστε απόσπασμα της απάντησης του κ. Σαχινίδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη σχετικά με τον έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης από πολυεθνικές εταιρείες.

Ο Υφυπουργός ερωτήθηκε
  1. Ποιοι είναι οι Γενικοί Όροι οι οποίοι με βάση το μνημόνιο θα διέπουν τους ελέγχους των ως άνω εταιρειών στις λειτουργίες και δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων νομικών προσώπων.
  2. Πώς είναι δυνατόν κρίσιμες κρατικές λειτουργίες και στην ουσία οι πιο στρατηγικές πολιτικές επιλογές να έχουν παραδοθεί προς έλεγχο και διαμόρφωση σε ιδιωτικές εταιρείες; «Μπανανία» και «προτεκτοράτο» έχει καταντήσει η χώρα μας.
Απάντηση Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούγοντας την ερώτηση διαπιστώνω με λύπη για μία ακόμη φορά ότι οι εναπομείνασες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν απαλλαγεί από το μεταπολεμικό σύνδρομο της συνωμοσίας. Εξακολουθούν, κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς να βλέπουν παντού ορατούς και αόρατους εχθρούς.
Κανένα μυστήριο, κύριε Πρόεδρε, δεν καλύπτει τη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας. Το Υπουργείο Οικονομικών στις 2 Ιουλίου του 2010 πραγματικά σύναψε μια σύμβαση ανάθεσης υπηρεσιών με τις εταιρείες Deloitte & Touche, Ernst and Young, Grand Thornton, KPMG και PriceWaterhouse Coopers και τον ΣΟΛ.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή συμβουλών για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε επιλεγμένους φορείς της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, κύριε Πρόεδρε, οι εργασίες που προβλέπονται στο πλαίσιο της σύμβασης είναι η συνοπτική διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης δαπανών, η προκαταρκτική έρευνα ελέγχων, η συνδρομή στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης και η παροχή σχετικών συμβουλών και υποδείξεων για τον βέλτιστο έλεγχο των δαπανών και τις δυνατότητες μείωσή τους.
Ο ρόλος των εταιρειών αυτών –το τονίζω και αναφέρεται με σαφήνεια στη Σύμβαση- είναι, κύριε Πρόεδρε, συμβουλευτικός. Σε αντίθεση με τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ερώτησης, δεν εκχωρείται σε αυτές καμία αρμοδιότητα ελέγχου, ούτε υποκαθιστούν τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας. Στόχος του έργου είναι μέσω της ανάλυσης της φύσης και των κατηγοριών δαπανών των φορέων να εντοπίζονται οι κατηγορίες δαπανών και να πραγματοποιείται εκτίμηση του δυνητικού περιορισμού τους, όπου είναι εύλογο και εφικτό.
Επίσης, θα αναδεικνύονται οι δαπάνες που έχουν προστιθέμενη αξία στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην εύρυθμη λειτουργία των φορέων. Αντίστοιχα, θα εντοπίζονται και εκείνες οι δαπάνες που επιδέχονται μείωσης, χωρίς επίπτωση στις υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Πού ακριβώς βρίσκεται η ένσταση όσων προβληματίζονται με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, πέρα από τη συνήθη δαιμονοποίηση της Αριστεράς για καθετί το ιδιωτικό; Πώς προκύπτει από τους όρους και τους στόχους της συμφωνίας που αναφέρθηκαν ότι παραχωρούμε τον έλεγχο του δημόσιου τομέα στις ελεγκτικές εταιρείες; Αυτό που κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία των ελεγκτικών εταιρειών για την προσεκτική προετοιμασία των ενεργειών και έργων μας, με στόχο την ευρύτατη αναδιάρθρωση δομών και λειτουργιών του δημόσιου τομέα. Έτσι, αυτός θα μπορέσει να μετεξελιχθεί σε έναν παραγωγικό και αποτελεσματικό αναπτυξιακό μοχλό για την ελληνική οικονομία. Εκτός και αν κάποιοι διαφωνούν ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε σύγχρονους τρόπους παρακολούθησης των δημόσιων φορέων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις διασπάθισαν δημόσιο χρήμα, χωρίς να λογοδοτήσουν στην ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε τώρα τι γράφει σε σχετικό άρθρο του ΒΗΜΑ :
"Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το υπουργείο Οικονομικών και σταδιακά θα επεκταθούν στα άλλα υπουργεία και στους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και μέσα στον Αύγουστο οι ορκωτοί θα ελέγξουν δαπάνες υπουργείων, τα οικονομικά ασφαλιστικών ταμείων και τα στοιχεία νοσοκομείων. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι με τη συνδρομή των ελεγκτικών εταιρειών έως το τέλος Σεπτεμβρίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μπορέσει να δημοσιεύει σε μηνιαία βάση τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού και ανάληψης υποχρεώσεων για όλη τη Γενική Κυβέρνηση.
Βάσει του προγραμματισμού θα τοποθετηθούν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο, τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση του εφετινού προϋπολογισμού, αλλά και στην εκπόνηση των τριετών προϋπολογισμών. Ακολούθως, θα τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές στα ασφαλιστικά Ταμεία και σε μεγάλα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, θα διενεργούν δειγματοληπτικά ελέγχους σε μεγάλα κονδύλια δαπανών και κατά προτεραιότητα σε τομείς όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες μεγάλων στρεβλώσεων." (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=344641&dt=22/07/2010)

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/08/o-big-5-2.html