12 Σεπτεμβρίου 2010

Σήμερα, μετά από 1 χρόνο στην Κυβέρνηση, θα τα φορτώσει πάλι όλα στη ΝΔ...

Θα μας πει πως τα λεφτά που μοίραζε πέρσι στη ΔΕΘ με αυξήσεις μισθών και επιδόματα... τα μοίραζε γιατί δεν ήξερε... Γι αυτό να θυμηθούμε τι έλεγε τον Δεκέμβριο του 2009, όταν ήταν τρεις μήνες Πρωθυπουργός και ήξερε πολύ καλά... όταν οι Ευρωπαίοι του έλεγαν ότι πρέπει να μειώσει τους μισθούς και αυτός έλεγε:

Δεν παγώνουν οι μισθοί, λέει ο Παπανδρέου
12/12/2009
Επιμένει στο προεκλογικό πρόγραμμα και τις «μεγάλες θεσμικές αλλαγές»

Τέλος στα σενάρια για λήψη έκτακτων μέτρων σε μισθούς και συντάξεις έβαλε ο πρωθυπουργός χθες από τις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής. «Δεν θα την πληρώσει ο μισθωτός, δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές και πάγωμα μισθών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Οπως επισήμανε, η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής (ΣΣ. Αυτό παραδέχεται ότι παρέλαβε από τη ΝΔ): «Δεν είμαστε εκεί, αν ήμασταν θα κόβαμε μισθούς. Η προσπάθειά μας είναι να μη φτάσουμε εκεί» (ΣΣ. Τελικά η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση). Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε το κοινωνικό κράτος, ήρθαμε να άρουμε ανισότητες» και περιέγραψε τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ως «αλλαγές που θα πονέσουν, αλλά μόνο εκείνους που πρέπει να πονέσουν».

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, για την οποία είπε ότι κληροδότησε τεράστιο έλλειμμα και χρέος, αλλά και έλλειμμα αξιοπιστίας. Επέμεινε δε ότι το μήνυμα που θέλησε να περάσει στους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι οι αιτίες της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι πολύ διαφορετικές από τις αιτίες της κρίσης στις οικονομίες άλλων χωρών και, ως εκ τούτου, οι συνταγές που εφαρμόσθηκαν εκεί, δεν είναι αποτελεσματικές για την ελληνική περίπτωση (ΣΣ. Παρόλ' αυτά έφερε το ΔΝΤ και εφάρμοσε "ξένες συνταγές" με αποτέλεσμα και να μας τσακίσει στη φορολογία και να χειροτερεύει η κατάσταση...). «Είναι δικά μας προβλήματα, τα γνωρίζουμε και εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν ζήτησε από τους ομολόγους του προνομιακή μεταχείριση, αλλά στήριξη και αλληλεγγύη.

Τρίπτυχο ενίσχυσης

Για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση, με στόχο μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία, θα κινηθεί στο τρίπτυχο ενίσχυσης και τόνωσης της οικονομίας, νοικοκυρέματος του δημοσίου τομέα και στροφής στην πράσινη ανάπτυξη (ΣΣ. Ακατάσχετη μπουρδολογία μιας και τίποτα απ' αυτά δεν έγινε...). Περιέγραψε τις πολιτικές που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα ως «μεγάλες θεσμικές αλλαγές», οι οποίες θα αποδώσουν και θα συνεχίσουν να αποδίδουν σε βάθος χρόνο, σε αντίθεση με την πρόσκαιρη απόδοση των έκτακτων μέτρων. Αυτές οι θεσμικές αλλαγές, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στοχεύουν στην πάταξη της συστηματικής διαφθοράς, η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της πελατειακής νοοτροπίας, την περικοπή της σπατάλης, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο όλων των υπουργικών αποφάσεων, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και η μετάβασή της από πέντε επίπεδα σε τρία εντός του 2010, που θα επιφέρει μείωση των θέσεων αιρετών και της γραφειοκρατίας και οι αλλαγές στη φορολόγηση, με στόχο τη διαμόρφωση μιας άλλης φορολογικής συνείδησης. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη συστράτευσης των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων στη μάχη για την πάταξη της διαφθοράς.

Τέλος, αφού έκανε λόγο για «απαράδεκτες» αναλύσεις για την ελληνική οικονομία, έστειλε μήνυμα προς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (ΣΣ. Όταν έκανε τον νταβά... τώρα θα στείλει τον Παπακωνσταντίνου να παρακαλέσει μήπως και μας δανείσουν τίποτα ψιλά να βγει να πανυγυρίζει....), επικαλούμενος τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο οικονομίες χωρών να είναι έρμαια στις αξιολογήσεις διαφόρων οίκων
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100019_12/12/2009_383194

Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει σκληρά μέτρα
12/12/2009
Επιμένει στο πρόγραμμά του

Με κατηγορηματικό τρόπο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψεως επώδυνων μέτρων για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, με τις δηλώσεις του κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο κυριάρχησε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τις εισηγήσεις και προτροπές που δέχεται για πάγωμα των αποδοχών στον δημόσιο τομέα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι οι μισθοί το πρόβλημα», αλλά και ότι δεν θα επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Αρνήθηκε ότι «η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», απέρριψε μέτρα σαν αυτά που λαμβάνει η Ιρλανδία και επέμεινε ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα γίνει μέσω της πάταξης της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, με βάση τις προβλέψεις του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, η υλοποίηση των οποίων θα επιταχυνθεί.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι κορυφαίοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τάχιστα το δημοσιονομικό της πρόβλημα και «να αποδειχθεί συνεπής προς τις υποχρεώσεις της». Χαρακτηριστικό, δε, είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup ζητούν τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_12/12/2009_383227

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ;

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΞΩΘΗΣΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΊΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΣΤΟΧΟ ΕΞΑΡΧΗΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗ ΧΩΡΑ;