19 Σεπτεμβρίου 2010

Κλοτσάνε το δάνειο του 1 δισ. για να μη φουσκώσει το χρέος...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Πρώτα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι της τρόικας να «κόψει» επενδυτικές δαπάνες 1 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η «τρύπα» στο έλλειμμα, ποσό που ακόμη δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει καθώς τα χρήματα έχουν ήδη «μοιραστεί».

Τώρα επανέρχεται καταφέροντας και δεύτερο πλήγμα στη μόνη πηγή «ρευστού» που μπορεί να κινήσει την ελληνική οικονομία, η οποία πέφτει σε πρωτοφανή ύφεση της τάξης του 4% και βιώνει έκρηξη ανεργίας.

Για να μην επιβαρυνθεί το χρέος, το υπουργείο Οικονομικών αναβάλλει για το τέλος του έτους ή πολύ πιθανό για το 2011 την εκταμίευση προκαταβολής 1 δισ. ευρώ από προνομιακό δάνειο (με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο αυτού της τρόικας) που θα χρησίμευε για να πληρωθούν έργα και επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους.

Ο λόγος για το δάνειο που είχε συναφθεί την 1η Ιουλίου μεταξύ του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχου Σακελλάρη και των υπουργών Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκας Κατσέλη. Θα κάλυπτε άμεσα μεγάλες οφειλές του κράτους προς έργα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου (δρόμοι αλλά και επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους) που είχαν γίνει, αλλά δεν υπήρχε «ρευστό» λόγω Μνημονίου για να πληρωθούν.

Στο περίμενε

Ολες οι τυπικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΕπ περιμένουν ακόμη να ζητήσει ο ΟΔΔΗΧ την προκαταβολή ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς θεωρούνταν πολύ βιαστικό το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης την προηγούμενη άνοιξη. Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η εντολή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών προς το ΓΛΚ δεν έχει ακόμη δοθεί. Μάλιστα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται οι δικαιούχοι να περιμένουν για πολύ καθώς το αίτημα μπορεί να γίνει το 2011.

Ο λόγος, εξηγούν, είναι ότι το Μνημόνιο θέτει και συγκεκριμένο στόχο για την πορεία του χρέους κεντρικής κυβέρνησης (342 δισ. ευρώ). Ετσι, το οικονομικό επιτελείο μεταφέρει χρονικά όσες υποχρεώσεις μπορεί (η εκταμίευση εγγράφεται στο χρέος) ώστε να δει προς το τέλος του έτους αν έχει το σχετικό περιθώριο και να ικανοποιήσει τον στόχο του Μνημονίου.

Παρενέργειες στην αγορά

Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει μεγάλες παρενέργειες, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς. Παραμένουν απλήρωτοι μεγάλοι οδικοί άξονες και κυρίως μικρομεσαίοι που είχαν υποβάλει από το 2009 (ακόμη και από το 2007 στην περίπτωση του αναπτυξιακού νόμου) αιτήσεις υπαγωγής σε προγράμματα και ξεκίνησαν παράλληλα να κάνουν δαπάνες (όσοι είχαν καλή βαθμολογία είχαν προεξοφλήσει την υπαγωγή τους).

Ετσι πλέον έχουν κάνει δαπάνες και οι τράπεζες έχουν κλείσει τους κρουνούς του δανεισμού για να τους δώσουν πρόσκαιρη ρευστότητα έως ότου το κράτος πληρώσει. Πρόκειται για μικρομεσαίους επιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων έχουν βρεθεί σε δυσχερή οικονομική θέση, η οποία επιδεινώνεται με την κρίση.

Επιπλέον, όσο καθυστερεί να διανεμηθεί η προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ, τόσο μεταφέρεται χρονικά και η έλευση των υπόλοιπων χρημάτων, αφού για να δοθούν πρέπει να αποδειχθεί πρώτα η διανομή της ρευστότητας που έχει ήδη διατεθεί και πειστήρια για την ανάλογη πρόοδο των έργων.

Τα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με το δάνειο είναι ο σιδηροδρομικός άξονας Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ειδομένης, ο σιδηροδρομικός κόμβος στις Αχαρνές, το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, η σιδηροδρομική σύνδεσή του με τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου κ.λπ. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=204291