01 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Αν.Καθηγητής Παν/μίου Μακεδονία
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Η δικαίωση της πολιτικής, περνά μέσα από την αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι από τη μετακύλησή τους στο μέλλον.

Η Θεσσαλία αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα υδατικών πόρων με σοβαρές επιπτώσεις στην ύδρευση στα οικοσυστήματά της στην άρδευση, στην ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα της, την υφαλμύρινση και τις καθιζήσεις των εδαφών της.

Η εκτρεπόμενη προς την Θεσσαλία ποσότητα νερού ωφελεί πολλαπλά από περιβαλλοντική άποψη τη Θεσσαλία, δεδομένου ότι:

- προσφέρει νερό ως οικολογική παροχή στον π. Πηνειό που σήμερα είναι σοβαρά ποιοτικά και ποσοτικά υποβαθμισμένος και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του Δέλτα εκβολής του που παρουσιάζει σημαντικά οικολογικά στοιχεία και είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που βρίσκεται υπό πίεση,

- προσφέρει νερό ύδρευσης στα αστικά συγκροτήματα της Θεσσαλίας (κυρίως Λάρισας και Μαγνησίας) που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρό υδρευτικό πρόβλημα με κινδύνους για την δημόσια υγεία των κατοίκων τους, με δεδομένο ότι η ύδρευση γίνεται κυρίως από γεωτρήσεις.

- συμβάλει εμμέσως στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της Θεσσαλίας αντικαθιστώντας το αντλούμενο νερό από γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, με επιφανειακό νερό μέσω δικτύων από το νερό της εκτροπής, και θα συμβάλλει εμμέσως στη μείωση των καθιζήσεων του εδάφους σε περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου με την αναβάθμιση (ανύψωση) και αναπλήρωσης του υπόγειου υδροφορέα.

- συμβάλει στην μείωση της υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφορέα σε τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου μέσω της αντίστοιχης μείωσης των αντλούμενων ποσοτήτων νερού από αυτόν.

- μειώνει σημαντικά την καταναλισκόμενη σήμερα ενέργεια (ηλεκτρική και πετρελαϊκή) για την άντληση των αναγκαίων για άρδευση ποσοτήτων νερού από μεγάλα βάθη που ξεπερνούν τα 200 m.

- συμβάλει στην ενίσχυση του υδατικού δυναμικού του μεγάλου Περιβαλλοντικού έργου επαναδημιουργίας της λ. Κάρλας.

- συμβάλλει ακόμα στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων «πράσινης ενέργειας» με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκοφύτου στην έξοδό της και σήραγγας εκτροπής, ενώ παράλληλα εξοικονομούν ενέργεια που σήμερα καταναλώνεται στις υδρογεωτρήσεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην μείωση των θερμοκηπιακών αερίων όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας από την Συνθήκη του Κυότο.

- Τέλος, εξασφαλίζεται νερό προκειμένου να αρδευθούν οι ανεπαρκώς σήμερα αρδευόμενες εκτάσεις της Θεσσαλίας πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη καλλιεργειών ενεργειακών φυτών (που έχουν ανάγκη περισσότερης άρδευσης) όπως προβλέπεται από Κοινοτικές Οδηγίες.

Επί της ουσίας του ζητήματος της μερικής εκτροπής του ποταμού Αχελώου, έχουμε τα εξής δεδομένα: Κατ΄αρχάς η υδατική λεκάνη του ποταμού Αχελώου και της Αιτωλοακαρνανίας είναι πλεονασματική σε νερό. Με την εκτροπή έως 600 εκατ. m3 ετησίως νερού από τον π. Αχελώο προς την Θεσσαλία δεν υποθηκεύεται σε καμιά περίπτωση το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας.

Αντιθέτως οι εναπομένουσες μετά την εκτροπή ποσότητες νερού στον ήδη ρυθμισμένο υδραυλικά π. Αχελώο καθώς και στους υπόλοιπους υδατικούς πόρους της Αιτωλοακαρνανίας, ακόμα και στο δυσμενέστερο υδρολογικά σενάριο, υπερεπαρκούν προκειμένου να αρδεύονται όλες οι αρδεύσιμες (σημερινές και μελλοντικές) εκτάσεις της Αιτωλοακαρνανίας, να εξασφαλίζεται πλήρως (τώρα και στο μέλλον), η ύδρευση όλων των οικισμών της και να εξασφαλίζονται πλήρως το περιβάλλον και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής των εκβολών του π.Αχελώου και των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Η μερική εκτροπή του Αχελώου, είναι έργο για παραγωγή πράσινης ενέργειας, φθηνότερης ενέργειας, είναι έργο περιβαλλοντικό και το περιβάλλον θα πρέπει να το σεβόμαστε εξίσου σε όλες τις περιοχές της χώρας. Είναι ένα έργο το οποίο δεν δημιουργεί πρόβλημα, αλλά λύνει χρόνια και σημαντικά ζητήματα.

e-mail: agorastos@parliament.gr
site: www.agorastos.gr