Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πλήρως την πρότασή της από τον Ιούλιο. Αν εφαρμοζόταν από τότε, μπορούσε το έλλειμμα να μηδενιστεί σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή στο τέλος του 2011. Και έξη μήνες αργότερα, δηλαδή στα μέσα του 2012, να απαλλαγούμε από τους όρους του Μνημονίου.
Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το δικό μας Σχέδιο και βαθαίνει την ύφεση. Κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά δεν ακυρώνει το δικό μας Σχέδιο.
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν μας λέει πότε, κατά τη γνώμη της, θα μηδενιστεί το έλλειμμα. Απλώς διαστρεβλώνει το δικό μας Σχέδιο…
Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση και, μέσα σε τρείς μόνο μήνες, έχει ήδη πέσει έξω στους στόχους του Μνημονίου και στον Πληθωρισμό και στα Έσοδα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στην Ανεργία…
Εμείς έχουμε Σχέδιο να μηδενίσουμε το έλλειμμα, να συγκρατήσουμε το χρέος και να βγούμε στις αγορές σε δύο χρόνια.
Τι δεν καταλαβαίνουν…
- Κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το διαχωρισμό του ελλείμματος σε «διαρθρωτικό» και «κυκλικό», γι’ αυτό και δυσκολεύονται να κατανοήσουν «πως θα εκμηδενιστεί σε ενάμιση χρόνο».
- Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο μηχανισμός αυτών των δύο μορφών ελλείμματος είναι εντελώς διαφορετικός. Γι’ αυτό απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση.
- Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι μετατρέπουμε μέρος του «διαρθρωτικού» ελλείμματος (που μειώνεται) σε «κυκλικό» έλλειμμα (που μεγαλώνει)! Γι’ αυτό και με τη στρατηγική που υιοθετεί το Μνημόνιο, χρειάζεται «δημοσιονομική προσαρμογή» (περικοπές και φόροι) 20% σε τέσσερα χρόνια, για να μειωθεί το έλλειμμα μόνο κατά 11% στο ίδιο διάστημα!
Με το δικό μας Σχέδιο δεν θα υπάρξει αυτή η πολύ σοβαρή «παρενέργεια» και το έλλειμμα θα εκμηδενιστεί πολύ συντομότερα…
Με τη στρατηγική του Μνημονίου, όχι σε 2 χρόνια, αλλά ούτε σε 5 δεν θα εκμηδενιστεί το έλλειμμα.
Είναι βέβαιο ότι σε συνθήκες Μνημονίου, το έλλειμμα ανατροφοδοτείται συνεχώς και θα αργήσει πολύ να εκμηδενιστεί.
Αλλά εμείς προτείνουμε να πάψει αυτή η «ανατροφοδότηση».
Οπότε είναι απολύτως εφικτό το έλλειμμα να μειωθεί ταχύτατα.
Αλλά μερικοί «έχουν ένα Μνημόνιο στο μυαλό τους» και δεν μπορούν να δουν πέρα απ’ αυτό.
Ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι λέμε…
Τουλάχιστον, άρχισαν να προσπαθούν!
Αναλυτικότερα:
Πρώτον, απαντάμε σε όσους, μετά από 3 μήνες αφύσικης σιωπής, προσπαθούν να ανακαλύψουν «αντιφάσεις» στην πρότασή μας:
Όσα λέμε σήμερα είναι τα ίδια ακριβώς με αυτά που ανέφερε ο Πρόεδρος τον Ιούλιο στο Ζάππειο, το κόμμα σε όλα τα κείμενα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, ο ίδιος ο Πρόεδρος σε ομιλίες του, συνεντεύξεις του, στην ομιλία του στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την περασμένη Πέμπτη.
- Ότι με το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας αρκούν 18 μήνες για να μηδενιστεί το έλλειμμα, αν εφαρμοζόταν από τώρα, και δύο χρόνια συνολικά (πρόσθετοι έξη μήνες) για να απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
- Ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει συνεχώς το αυτονόητο: ότι αυτά ισχύουν αν το πρόγραμμά μας εφαρμοζόταν από σήμερα. Και επομένως, όσο περνάει ο χρόνος και βαθαίνει η ύφεση, προφανώς μετατίθεται και η ημερομηνία μηδενισμού του ελλείμματος και εξόδου από το Μνημόνιο.
[Για όποιον ενδιαφέρεται παραθέτουμε συνοπτικά τις τεχνικές λεπτομέρειες μείωσης του ελλείμματος και του απαιτούμενου χρόνου, στο Παράρτημα 1. Επίσης και ενδεικτικά αποσπάσματα από τις δημόσιες δηλώσεις Σαμαρά]
Δεύτερον, όσοι ανακάλυψαν τώρα τι λέμε από τον περασμένο Ιούλιο, βρίσκουν «μη ρεαλιστικό» το διάστημα ενάμιση-δύο ετών. Αλλά δεν μας λένε ποιο χρονικό διάστημα είναι, κατά τη γνώμη τους, «ρεαλιστικό». Πότε θα μηδενιστεί το έλλειμμα κατά την εκτίμησή τους; Σε τρία χρόνια, σε τέσσερα, σε πέντε; Πότε; Ποτέ;
Αν δεν έχουν δική τους εκτίμηση για το ποιός είναι «ρεαλιστικός χρόνος» μηδενισμού του ελλείμματος, πώς γνωρίζουν ότι ο δικός μας είναι «μη ρεαλιστικός»;
Τρίτον: πώς να συζητήσουμε μαζί τους, όταν εμείς έχουμε σχέδιο μηδενισμού του ελλείμματος και εκείνοι έχουν απλώς σχέδιο που βαθαίνει την ύφεση, μεγαλώνει το χρέος, αλλά ΔΕΝ μηδενίζει το έλλειμμα ούτε σε πενταετία;
Τέταρτον: η δημιουργική λογιστική που αλλοίωσε το έλλειμμα του 2009, από 9,9% στο 13,6%, έχει πραγματικές επιπτώσεις – και πέρσι και φέτος. Γιατί μετέθεσε έσοδα της περασμένης χρονιάς στη φετινή και ενέγραψε δαπάνες της φετινής χρονιάς στην περασμένη. Έτσι δεν «φούσκωσε» μόνο το έλλειμμα του 2009. «Προικοδότησε» και το 2010.
[Για όποιον ενδιαφέρεται για αναλυτικά στοιχεία για το πώς έγινε το «φούσκωμα» του ελλείμματος το 2009 και γιατί η μείωση του ελλείμματος είναι στο εξής μικρότερη, παραθέτουμε λεπτομέρειες στο Παράρτημα 2]
Πέμπτον: το πιο διασκεδαστικό, είναι ότι προσπαθούν να μας «ελέγξουν» για «έλλειψη αξιοπιστίας εκτιμήσεων», όταν εκείνοι έχουν πέσει έξω -με τη λογική του Μνημονίου που υποστηρίζουν- σε τρείς μόνο μήνες (κι όχι σε δύο χρόνια), σε βασικές τους εκτιμήσεις. Έπεσαν έξω:
- στον Πληθωρισμό (προέβλεπε το Μνημόνιο 1,9% και τώρα είναι τριπλάσιος),
- στα Έσοδα (προέβλεπε το Μνημόνιο αύξηση 13,7% και τώρα είναι 3,4%),
- στην Ανεργία (προέβλεπε το Μνημόνιο 11,8% στο τέλος του έτους, και ήδη βρισκόμαστε εκεί),
- στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (προέβλεπε το Μνημόνιο μείωση κατά 4% και ήδη το μείωσαν κατά 33%).
Για να μη θυμηθούμε ότι στις αρχές του χρόνου προέβλεπαν ύφεση μόνο 0,2%. Και σήμερα είναι ευχαριστημένοι αν δεν ξεπεράσει το 4%...
Παράρτημα 1
Σύμφωνα με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας το 6,7% του ελλείμματος είναι διαρθρωτικό, ενώ το 3,2% είναι κυκλικό, δηλαδή οφείλεται στην ύφεση. Το υπόλοιπο (3,7%) είναι προϊόν της δημιουργικής λογιστικής του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες του 2009. Την οποία εμείς καταδείξαμε πλήρως (δες Παράρτημα 2). Και η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαψεύσει…
Υποστηρίξαμε ότι δεν χρειάζονται άλλα συσταλτικά μέτρα (περικοπές δαπανών και φόροι). Ούτε τα επόμενα χρόνια.
Πράγματι, η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010, φτάνει το 9,3% του ΑΕΠ και είναι υπέρ-αρκετή για να μηδενιστεί το διαρθρωτικό έλλειμμα που φτάνει το 6,7%.
· Για να μειωθεί και το υπόλοιπο έλλειμμα -το κυκλικό που προκαλεί η ύφεση- πρέπει να ληφθούν άμεσα, πολύ διαφορετικά μέτρα, τόνωσης της αγοράς. Αυτά, δηλαδή, που είχαμε επισημάνει από τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν έχουμε πάψει να ζητάμε από τότε…
Άλλωστε, με το μίγμα που ακολουθείται -τις απανωτές φορολογικές επιδρομές και χωρίς μέτρα τόνωσης της αγοράς- τα δημόσια έσοδα είναι ουσιαστικά στάσιμα. Κι αυτό επιβεβαιώνει την άμεση ανάγκη αλλαγής μίγματος.
Τέτοια «μέτρα τόνωσης» έχουν μηδενικό ή ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος –δεν επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό παρά ελάχιστα– αλλά δημιουργούν ανάκαμψη της οικονομίας, δίνουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και επιτρέπουν να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.
Έχουμε υπολογίσει ότι τα «μέτρα τόνωσης» που ζητούσαμε, αν ληφθούν υπ’ όψιν και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, αρκούν για να εξουδετερώσουν το κυκλικό έλλειμμα.
Αλλά επειδή οι μεσοπρόθεσμοι πολλαπλασιαστές δίνουν πλήρες αποτέλεσμα σε 18 μήνες, γι’ αυτό χρειάζεται ενάμιση χρόνος για να εξουδετερωθεί πλήρως και το κυκλικό μέρος του ελλείμματος.
· Κι επειδή το Σχέδιό μας δεν τίθεται σε ισχύ σήμερα και στο μεταξύ η ύφεση βαθαίνει, περιλάβαμε στο Σχέδιό μας και «πρόσθετα μέτρα τόνωσης της αγοράς» (ειδικό κεφάλαιο στο Σχέδιο της 7ης Ιουλίου). Ώστε ό,τι χάσουμε σε χρόνο προσαρμογής, να το αναπληρώνουμε, εν μέρει, με ισχυρότερη «τόνωση» της αγοράς.
Έτσι, την εκμηδένιση του διαρθρωτικού ελλείμματος τη δίνουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, την εκμηδένιση του κυκλικού ελλείμματος τη δίνουν τα μέτρα τόνωσης της αγοράς μετά από πάροδο 18 μηνών και ο συνολικός χρόνος για την εκμηδένιση ολόκληρου του ελλείμματος δεν ξεπερνά τον ενάμιση χρόνο.
· Ακόμα, για τα πρώτα στάδια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου υπολογίζαμε επίσης δύο χρόνια. Έτσι μέσα σε αυτό το διάστημα από τις αρχές Ιουλίου του 2010, θα μπορούσαμε, με το Σχέδιό μας σε πλήρη εφαρμογή, να έχουμε μηδενίσει το έλλειμμα, να έχουμε ρευστότητα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, άρα να βγούμε στις αγορές με πολύ βελτιωμένο προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας. Μειώνοντας, έτσι το ρίσκο του ελληνικού δανεισμού. Άρα και τα spreads , που τώρα βρίσκονται πάνω από 900 μονάδες, παρά το Μνημόνιο.
Προφανώς όλα αυτά ισχύουν εφ’ όσον το πρόγραμμά μας εφαρμοζόταν από τότε (αρχές Ιουλίου 2010).
Όσο περνά ο χρόνος και βαθαίνει η ύφεση τα πράγματα δυσκολεύουν. Αλλά δεν αναιρείται η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου μας, για μηδενισμό του ελλείμματος και έξοδο από το Μνημόνιο σε διάστημα δύο περίπου ετών.
Ομιλία Προέδρου ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο 7 Ιουλίου 2010 στην Παρουσίαση του Οικονομικού Σχεδίου της ΝΔ ( www . nd . gr ) «….Αν επομένως πάρουμε αντισταθμιστικά μέτρα ανάκαμψης τέτοιου ύψους, έχουμε εξουδετερώσει και το κυκλικό έλλειμμα. Πλήρως! Και μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουμε εκμηδενίσει και το διαρθρωτικό έλλειμμα και το κυκλικό έλλειμμα. Δηλαδή θα έχουμε εκμηδενίσει το σύνολο του ελλείμματος…»
(έντυπο Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού σελ. 18)
Απόσπασμα ομιλίας Προέδρου ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ 19-9-2010:
«Αυτή είναι η δεύτερη καίρια θέση μας: Δεν χτυπάμε μόνο το έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και το χρέος . Για να μη βρεθούμε, λίγα χρόνια αργότερα, με πολύ μεγαλύτερο χρέος. Γιατί δεν θα μπορούμε ούτε τότε, παρά τις μεγάλες θυσίες, να βγούμε στις αγορές…
* Προτείναμε ακόμα συγκεκριμένα μέτρα που διορθώνουν κάποιες αδικίες. Όπως, για παράδειγμα, οι περικοπές των συντάξεων που δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε! Άμεσα στο μεγαλύτερο μέρος τους και πολύ σύντομα στο σύνολό τους. Προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από αλλού.
Αυτή είναι η τρίτη καίρια θέση της Νέας Δημοκρατίας: Να αποκαταστήσουμε αδικίες που έγιναν από την εφαρμογή του Μνημονίου, χωρίς να εκτροχιάζουμε τη μείωση του ελλείμματος .
Εφαρμόζουμε, δηλαδή την αρχή του ισοδύναμου αποτελέσματος: Κι έχουμε ήδη προτείνει μέχρι και συγκεκριμένους κωδικούς του Προϋπολογισμού που μπορούν να κοπούν, ώστε να βρεθούν τα χρήματα και να επιστραφούν οι συντάξεις στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και τους έχουμε δώσει αναλυτικά στη δημοσιότητα…
* Προτείναμε ακόμα μέτρα Ανάπτυξης , μερικά των οποίων μπορούν να ληφθούν από τώρα, τουλάχιστον για να αλλάξουν το κλίμα . Και ορισμένα άλλα αναγκαστικά μετά την απαλλαγή από τους όρους του Μνημονίου.
Γιατί η ψυχολογία της αγοράς είναι η μισή Οικονομία. Και η αντιστροφή της κακής ψυχολογίας είναι απαραίτητη τόσο για την Ανάπτυξη, όσο, πολύ περισσότερο, και για την Ανάκαμψη. Αυτό δηλαδή που, πάνω απ’ όλα, χρειαζόμαστε τώρα...
Κι αυτό είναι η τέταρτη καίρια θέση της Νέας Δημοκρατίας: Αναπτυξιακή προοπτική από τώρα . Και δέσμευση για μεγάλες αναπτυξιακές ανατροπές που θα έλθουν στη μετά το Μνημόνιο εποχή...
Με το δικό μας Σχέδιο, στο τέλος του 2011 μηδενίζουμε το έλλειμμα!
Ενώ με το Μνημόνιο στο τέλος του 2014 το έλλειμμα θα είναι ακόμα 2,6%...
Η δημοσιονομική προσαρμογή τελειώνει με το Σχέδιο της ΝΔ τρία χρόνια νωρίτερα. Ώστε να βγούμε στις αγορές μιαν ώρα αρχύτερα και να απεμπλακούμε από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Και κάτι τελευταίο, το πιο άμεσο: να διοχετευθεί ρευστότητ α στην αγορά!
Πρώτον, να επιστρέψει το κράτος τις οφειλές του. Το προβλέπει άλλωστε και το ίδιο το Μνημόνιο, αλλά δεν εξηγεί πώς…
Σήμερα πιέζονται εταιρίες να κλείσουν, διότι έχουν ανείσπρακτες οφειλές από το κράτος.
Δεύτερον, να τεθούν στόχοι πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα ως προαπαιτούμενο για να πάρουν ενίσχυση».
Παράρτημα 2
Πως «φούσκωσε» η Κυβέρνηση το έλλειμμα του 2009 κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες του «φουσκώματος» ή τα 8,8 δισ. ευρώ; Παραθέτουμε αναλυτικά τους αριθμούς:
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 προχώρησε σε επιπλέον επιστροφές φόρων 1,3 δισ. ευρώ (ενώ τις πάγωσε από τον Ιανουάριο του 2010).
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,5 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς μάλιστα να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει την οφειλή, ενώ θα μπορούσε να μεταφέρει την πληρωμή για την επόμενη χρονιά αν ήθελε πράγματι να μειώσει το έλλειμμα του 2009.
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 500 εκατ. ευρώ.
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 500 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης. Θυμίζουμε ότι η δαπάνη για την πρώτη δόση του επιδόματος επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 2009, αλλά όλα τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά που το χρηματοδότησε πέρασαν στο φετινό προϋπολογισμό (αλήθεια αυτό δεν είναι δημιουργική λογιστική;). Και βέβαια, μετά το ΔΝΤ, η δεύτερη δόση του επιδόματος κόπηκε.
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογούσε στην περυσινή χρονιά, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε κατά 200 εκατ. ευρώ τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με τις ήδη αυξημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας (ουδέποτε η Νέα Δημοκρατία, όπως εσφαλμένα καταγράφουν κάποια «εξαπτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε σε αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, ότι στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 η Κυβέρνηση περιέκοψε τις πληρωμές για το Π.Δ.Ε. κατά 33% σε σχέση με πέρυσι προκειμένου να εμφανίσει ότι το έλλειμμα μειώθηκε.
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (που επανέφερε μεταγενέστερα), χάνοντας 1 δισ. ευρώ.
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατήργησε τις ρυθμίσεις για την επιβολή φόρου στα λαχεία και το ξυστό, χάνοντας έσοδα 700 εκατ. ευρώ.
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατήργησε τις ρυθμίσεις για τα σκάφη αναψυχής, χάνοντας έσοδα 80 εκατ. ευρώ.
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις μη-επαναλαμβανόμενες δαπάνες κατά 1,7 δισ. ευρώ.
- Η Κυβέρνηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 έχασε κυριολεκτικά κάθε έλεγχο στα έσοδα. Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 δισ. ευρώ και μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ, για να φθάσει στο σύνολο του έτους περίπου στα 3 δισ. ευρώ! Δηλαδή στο τελευταίο τρίμηνο οι απώλειες εσόδων ήταν διπλάσιες από ό, τι στο 9μηνο που ήταν η Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση (και αυτό δεν οφείλεται στην ύφεση και την αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών γιατί αυτά υπήρχαν και πριν...). Αν η Κυβέρνηση κατάφερνε να διατηρήσει, τις έστω και μη ικανοποιητικές κατά το ΠΑΣΟΚ, επιδόσεις της ΝΔ στο διάστημα που είχε την ευθύνη, τότε ο προϋπολογισμός θα είχε επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Αυτά, όμως, είναι πλέον εισπρακτέες οφειλές για το 2010.