13 Σεπτεμβρίου 2010

Πράσινη ανάπτυξη και πράσσειν άλογα

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε στην χώρα μας το 1993 και χάρη στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα μετρά 17 χρόνια συνεχόμενης, αναντικατάστατης προσφοράς στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Στόχος των ΚΠΕ είναι:
  • Η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα Περιβαλλοντικής προβληματικής
  • Η υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
  • Η στήριξη των προγραμμάτων Π.Ε. των σχολείων της περιφέρειάς τους
  • Η παραγωγή εκπαιδευτικού, ενημερωτικού υλικού και πιλοτικών προγραμμάτων οδηγών για τα σχολεία
  • Η επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση
  • Η οργάνωση και η πραγματοποίηση επιμορφωτικών συναντήσεων εκπαιδευτικών και κατάρτισης ενηλίκων
  • Η προώθηση της έρευνας στο χώρο της Π.Ε.

Τα κέντρα στελεχώνονταν από αποσπασμένους για μια τετραετία εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τον περασμένο Ιούνιο και συγκεκριμένα με το έγγραφο 69600/Γ7/15-6-2010 του Yπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ) ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να ενημερώσουν αν επιθυμούν να παραμείνουν με ετήσια παράταση θητείας στα ΚΠΕ για τη σχολική χρονιά 2010-2011. Οι «δηλώσεις» των εκπαιδευτικών έγιναν με έγγραφο του Υπεύθυνου του κάθε ΚΠΕ και η συγκεντρωτική κατάσταση έφτασε στο ΥΠΔΒΜΘ. Από τα τέλη Ιουνίου 2010 και μέχρι σήμερα η αρμόδια Διεύθυνση ΣΕΠΕΔ του ΥΠΔΒΜΘ και ενώ η θητεία των μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων όλων των ΚΠΕ της χώρας έχει λήξει, δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια. Εξαιτίας αυτού, το εκπαιδευτικό προσωπικό υποχρεούται να επιστρέψει στις Οργανικές του θέσεις, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για αυτούς αν ανανεωθεί η θητεία τους να επιστρέψουν στη θέση τους, και τα κατά τόπους ΚΠΕ να υποδέχονται την νέα σχολική χρονιά με τις πόρτες κλειστές.

Η μη στελέχωση των ΚΠΕ μπορεί να αποτελεί για το σχολικό έτος 2010-2011 πρωταρχικό πρόβλημα αλλά δεν είναι το μοναδικό. Μετά το πέρας της κάθε σχολικής χρονιάς το ΥΠΔΒΜΘ λαμβάνει αναφορά από όλα τα ΚΠΕ για τις δράσεις και τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν παρόλα αυτά η κατανομή των κονδυλίων γίνεται ισόποσα, ανεξάρτητα με τις οικονομικές απαιτήσεις του κάθε κέντρου. Ταυτόχρονα, για τα έτη 2009 και 2010 δεν έχουν καταβληθεί τα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδά τους.

Για την Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας το Περιβάλλον αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση τομέας ύψιστης σημασίας. Επιτακτική είναι η ανάγκη αξιολόγησης από μηδενική βάση του συστήματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χωρίς όμως την ταυτόχρονη παραγραφή της έως σήμερα προσφοράς του στην κοινωνία. Είναι παράλογο να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη πολιτική όταν παραγκωνίζεται το μέσο επιμόρφωσης. Ο σεβασμός προς το Περιβάλλον είναι ζήτημα Παιδείας.

Από το Γραφείο Τύπου της ΟΝΝΕΔ