Την ώρα που η αισιοδοξία για επενδύσεις είχε αρχίσει να επικρατεί στην αγορά, η κυβέρνηση ήρθε χθες αντιμέτωπη με μία κακή είδηση: την αποχώρηση του Κατάρ από το κονσόρτσιουμ για τον Αστακό.
Ανεπισήμως, κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθούσαν να μετριάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας πως «επρόκειτο για μία ιδιωτική επένδυση» και ότι «η βούληση των δύο χωρών για συνεργασία με βάση το μνημόνιο των 5 δισ. ευρώ παραμένει ισχυρή».
Η ουσία, όμως, είναι ότι μία ακόμη μεγάλη επένδυση κόλλησε στις διαφωνίες των εμπλεκόμενων υπουργείων, καθώς είναι γνωστές οι αντιδράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Τ. Μπιρμπίλη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμαιναν με νόημα και τους διαγκωνισμούς του υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλη.
Η εξέλιξη, δεδομένου ότι θα κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω των οικονομικών πρακτορείων ειδήσεων, προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση, που έκανε το fast track σημαία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ο κίνδυνος να διατηρηθεί σε ισχύ η προηγούμενη εικόνα της χώρας πως είναι δύσκολη για επενδύσεις προκαλεί εσωκυβερνητικές εντάσεις. «Από τη μία οι φόροι, από την άλλη η γραφειοκρατία και στο τέλος το ΣτΕ, είναι αδύνατον να επενδύσει στην Ελλάδα σοβαρός άνθρωπος» υπογράμμισε στο «Εθνος» εις εκ των επιτελών του Γ. Παπανδρέου.
Η διαρροή της είδησης αργά το απόγευμα προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση. Παράλληλα με το παιχνίδι ευθυνών που ξεκίνησε, ο ένας υπουργός έδειχνε τον άλλον για το «ναυάγιο» και το επικοινωνιακό επιτελείο ξεκίνησε την προσπάθεια διαχείρισης του «κόστους» και των εντυπώσεων.
Αποτέλεσμα ήταν οι διαπιστευμένοι συντάκτες να λάβουν στις 8.30μ.μ. το εξής sms: «Το Κατάρ με επιστολή του ενημέρωσε ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή του στο κονσόρτσιουμ για τον Αστακό. Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα προκειμένου να δημιουργήσει ένα επενδυτικό περιβάλλον, αλλά η επένδυση αυτή είναι ιδιωτική και δεν εμπλέκεται στις ενδοεταιρικές σχέσεις. Πάντως, στην επιστολή αναφέρουν ότι είναι ανοιχτοί σε ενεργειακές συνεργασίες και φυσικά οι σχέσεις μας με το Κατάρ συνεχίζονται για όλα τα υπόλοιπα συμφωνηθέντα (5 δισ.)».
Το πρόβλημα είναι ότι οι όποιες καλές ειδήσεις παραπέμπονται στο μέλλον, ενώ στο παρασκήνιο έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν στα υπουργικά γραφεία και άλλες ανησυχητικές πληροφορίες.
Επισημάνσεις
«Ο αραβικός χρυσός δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος, ενώ δεν αποκλείεται να φύγουν και άλλες επενδύσεις που ήδη τρέχουν στη χώρα μας» επισημαίνουν με νόημα γνώστες της αγοράς και των εξελίξεων.
Για το θέμα ζήτησε αναλυτική ενημέρωση ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αποκλείεται να κάνει παρέμβαση στους εμπλεκόμενους υπουργούς «να συντονιστούν γιατί η χώρα κινδυνεύει». Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε να κατατεθούν άμεσα ο νέος επενδυτικός νόμος και να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση για απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Μ. Χρυσοχοΐδη, καθώς μετά τις εξελίξεις με τις ξένες επενδύσεις, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που λένε πως «πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις».