07 Οκτωβρίου 2010

Όλοι έβλεπαν το κίνδυνο... και ΓΑΠ-ΠΑΠ παίζανε το πουλάκι τους

Οι ξένοι της ΕΕ πίεζαν, οι αναλυτές (οι κερδοσκόποι που ξεδόντιασε ο ΓΑΠ μετά από την παγκόσμια εκστρατεία εναντίον τους...) προειδοποιούσαν, οι εφημερίδες τα έγραφαν και αυτοί έπαιζαν τις κουμπάρες γιατί νόμιζαν ότι θα βλάψουν τον Καραμανλή και τη ΝΔ. Αλλά όπως είπε και ο Σαχινίδης... από την πρώτη στιγμή σκοπός τους ήταν να φέρουν το ΔΝΤ και τα κατάφεραν.

Αυξήθηκε ο κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα

25/11/2009

Ολοένα και περισσότερο δείχνουν να ανησυχούν οι αγορές ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Χθες, ο δείκτης που απεικονίζει τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην αναχρηματοδοτήσει το χρέος της αυξήθηκε για ακόμα μία μέρα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι φόβοι ότι το νέο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου θα εκτελεστεί σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον επιβαρύνοντας τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Η διαφορά απόδοσης (spread) των επιτοκίων Credit Default Swaps (CDS) για το 5ετές ομόλογο της Ελλάδας έφτασε χθες μέχρι τις 187,4 μονάδες βάσης από 175,2 μονάδες που ήταν τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων, ανά 10 εκατ. ευρώ χρέους, αυξήθηκε κατά 12.200 ευρώ. Επίσης, στα 10ετή ομόλογα το αντίστοιχο spread παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα (174 μονάδες) με προχθές.

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι το ελληνικό CDS κινείται τις τελευταίες ημέρες σταθερά πάνω από το αντίστοιχο ιρλανδικό. Μέχρι πρότινος ίσχυε το αντίθετο. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού αναδεικνύει ότι οι επενδυτές «βλέπουν» περισσότερες πιθανότητες η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, παρά η Ιρλανδία που φέτος έφτασε στα πρόθυρα της πτώχευσης και τα δημοσιονομικά της εκτροχιάστηκαν πλήρως.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το πορτογαλικό CDS (η Πορτογαλία είναι μία περιφερειακή αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης με αντίστοιχες συνθήκες που επικρατούν και στην ελληνική) διαμορφωνόταν χθες στις 72 μονάδες βάσης, ενώ το τουρκικό (η Τουρκία είναι εκτός της Ζώνης του Ευρώ και της ασφάλειας που αυτή παρέχει) κινούνταν στην περιοχή των 200 μονάδων...

Οι εξελίξεις αυτές στέλνουν σαφές μήνυμα στο οικονομικό επιτελείο ότι θα πρέπει να προωθήσει άμεσα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εκείνες, που θα αντιστρέψουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της φετινής χρονιάς. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρεθεί για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο σε δύσκολη θέση, αφού θα κληθεί να δανειστεί 54,6 δισ. ευρώ –τουλάχιστον– με δυσμενείς όρους.

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι οι οίκοι και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προειδοποιούν από πολύ νωρίς για το τι πρόκειται να συμβεί αν δεν αλλάξει η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι πληθαίνουν τα σενάρια για νέο κύμα υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η χώρα στους κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν προωθήσει τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα.

Μάλιστα, οι ίδιοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα spreads να ανέλθουν ή και να ξεπεράσουν τα φετινά επίπεδα (είχαν φτάσει στην περιοχή των 320 μονάδων βάσης), κατά τη διάρκεια του δανειακού προγράμματος του 2010.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_25/11/2009_380679