20 Οκτωβρίου 2010

Αποσύρονται οι κατ’ εξαίρεση εντάξεις στις "fast track" επενδύσεις

Περιβαλλοντικά επιζήμιο και χωρίς κοινωνικό έλεγχο αποδεικνύεται το νομοσχέδιο για τις "fast track" επενδύσεις, που συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπε η Ευαγγελία Αμμανατίδου, οι υπουργοί θα κρίνουν ποια επένδυση θα ενταχθεί. Ο Χάρης Παμπούκης δεσμεύθηκε ότι θα επανεξετάσει το άρθρο 4 για τις κατ' εξαίρεση εντάξεις, ενώ παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με την δικαιοσύνη. Σημειώνεται ότι από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, που πάντως συνυπογράφει το νομοσχέδιο.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και άκουσαν τον υπουργό Επικρατείας να τους κατηγορεί για "απαράδεκτους αφορισμούς", ενώ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκαν. "Ανατρέπεται ο νομικός πολιτισμός, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας" τόνισε η Ε. Αμμανατίδου επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις έχουν όνομα: Ελληνικό, Λιπάσματα Δραπετσώνας, Αστακός, Νήες Μαγνησίας, Ορυχεία Χαλκιδικής.

Ο Χάρης Παμπούκης υποστήριξε ότι το "fast track" είναι νόμος - πλαίσιο και δεν αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά επιταχύνει τις διαδικασίες και πρόσθεσε: "Το 'Ελ. Βενιζέλος' δεν είχε φορολογικές απαλλαγές; Το Ρίο - Αντίρριο δεν έγινε με υπουργική απόφαση;". "Δημιουργείται μία ισχυρή τριανδρία, μία κυβέρνηση μέσα στην κυβέρνηση" (Παμπούκης, Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου) είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας τον υπουργό να σχολιάσει: "Θα στενοχωρηθούν άλλοι που μένουν εκτός, όπως η Τ. Μπιρμπίλη".

Με την ουσία του νομοσχεδίου συμφώνησε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, που έδωσε έμφαση στα ζητήματα γραφειοκρατίας, διαφάνειας και αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους υπουργούς, ενώ πρότεινε να μην γίνουν απευθείας αναθέσεις, αλλά διαγωνισμοί. "Η βασική λογική του νομοσχεδίου είναι να παραμεριστεί κάθε εμπόδιο για τους μεγάλους επιχειρηματίες" είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ενώ ο ομόλογός του τού ΛΑΟΣ έκανε λόγο για υπόγεια σύγκρουση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών.

"Το νομοσχέδιο μάς καθιστά νεοαποικία" είπε η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα.