21 Νοεμβρίου 2010

Στο 15,9% του ΑΕΠ οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο!

Όταν ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι χρήματα υπάρχουν προφανώς εννοούσε τα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία σύμφωνα με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υποβλήθηκε στη Βουλή,ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χρέη προς το Δημόσιο, που έχουν βεβαιωθεί από εφορίες και τελωνεία, αλλά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών αδυνατεί να τα εισπράξει...

Είναι χαρακτηρστικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή τα 36,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτουν κατά 1,5 φορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010.

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα εισπράττεται ετησίως μόλις το 56,8% και τα υπόλοιπα προστίθενται στα ήδη λιμνάζοντα χρέη, ενώ μέρος αυτών διαγράφεται...

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που άγγιξε τα 36,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτει κατά 1,5 φορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010, που είναι 21,9 δισ. ευρώ, λύνοντας αυτομάτως το δημοσιονομικό ζήτημα της χώρας!
politicanea.blogspot.com