Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS σχολιάζουν την εξέλιξη αυτή ως αναμενόμενη, δεδομένου πως την τελευταία πενταετία «η ενημέρωση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε».
Είναι ενδεικτικό, πως φέτος γεννήθηκαν στην χώρα μας δύο οροθετικά βρέφη, τα οποία μολύνθηκαν από την μητέρα τους κατά την διάρκεια της κύησης. «Είναι αυτονόητο πως στο προγεννητικό τεστ οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV. Δυστυχώς, φαίνεται πως ορισμένοι γυναικολόγοι το παραβλέπουν γι αυτό και σχεδιάζουμε εκστρατεία ενημέρωσης και για τους συναδέλφους μας», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
Και δεδομένου πως στις σύγχρονες κοινωνίες η γέννηση υγιών βρεφών από μητέρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIVείναι μία συνήθης τακτική, οι ειδικοί τόνισαν πως δεν «χωράει» η άγνοια.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος κ. Μάριος Λαζανάς το AIDSπαραμένει θέμα ταμπού, με τους πολίτες να μην το συζητούν και με τους ασθενείς να προσπαθούν να το ξεχάσουν. Είναι ενδεικτικό όπως είπε πως οι οροθετικοί αρνούνται να προμηθευτούν την φαρμακευτική τους αγωγή από το φαρμακείο της γειτονιάς, ώστε να μην στιγματιστούν.
Στο πλαίσιο απενεχοποίησης της νόσου η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης της νόσου ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Η ζωή μου στο κόκκινο» που φιλοξενεί μαρτυρίες ασθενών, οι οποίοι περιγράφουν την ζωή τους αλλά και γιατρών, ψυχολόγων και συγγενών των ασθενών που συζητούν τις εμπειρίες τους.
«Με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να ΄σβήσουμε’ το στίγμα. Όσο για τα κέρδη από τις πωλήσεις του βιβλίου, αυτά θα διατεθούν σε οικονομικούς μετανάστες και στις οικογένειες τους που πάσχουν από AIDS», πρόσθεσε ο κ. Λαζανάς.
Με... εξαιρέσεις φθήνουν οι αριθμοί στον κόσμο
Εν τω μεταξύ, κατά το ένα πέμπτο μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία τα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα ανακοίνωσε σήμερα o ΟΗΕ.
Στη διάρκεια του 2009 ο ιός μόλυνε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας μείωση κατά 19% σε σχέση με τα 3,1 εκατ. νέα κρούσματα του 2001.
Περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον HIV στα τέλη της περυσινής χρονιάς, αριθμός μειωμένος κατά 100.000 σε σχέση με το 2008.
Συνολικά 56 χώρες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην υποσαχάρια Αφρική, κατάφεραν να σταθεροποιήσουν ή να μειώσουν τον ρυθμό νέων λοιμώξεων.
«Σταματήσαμε την εξάπλωση της επιδημίας και αρχίζουμε να την αναστρέφουμε. Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από AIDS» δήλωσε ο Μίσελ Σιντίμπε, εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS.
«Παρόλα αυτά, δεν βρισκόμαστε ακόμα σε θέση να πούμε η αποστολή εξετελέσθη» προειδοποίησε.
Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο, οι ασθενείς που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τη σωτήρια φαρμακευτική αγωγή αυξήθηκαν από τους 700.000 το 2004 στα 5,2 εκατομμύρια το 2009.
Παρά τη βελτίωση, όμως, 10 εκατομμύρια ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. «Η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά» ανέφερε ο Σιντίμπε.
Ο ίδιος εξήγησε πως το 2009 τα κονδύλια για την αγορά φαρμάκων σταμάτησαν να αυξάνονται για πρώτη φορά. «Αν σταματήσουμε τη χρηματοδότηση, οι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία θα αρχίσουν να πεθαίνουν, είπε.
Τα περισσότερα νέα κρούσματα, περίπου το 70% του παγκόσμιου συνόλου, καταγράφηκαν πέρυσι στην υποσαχάρια Αφρική. Ακόμα κι εκεί, όμως, η ύφεση είναι αισθητή.
Αντίθετα, οξεία αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στην κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη.
Στα ανησυχητικά στοιχεία έρχεται να προστεθεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.
Από τους 60 εκατομμύρια ανθρώπους που μολύνθηκαν από την αρχή της επιδημίας, περίπου οι μισοί έχουν πλέον πεθάνει.
TA NEA